Annonce
Debat

Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet

Formand Hanne Pontoppidan, Uddannelsesforbundet, foto: Mikkel Østergaard

Aarhus Kommune er på vej til at skylle årtiers ekspertise i integration ud i afløbet. For bliver sprogundervisningen af flygtninge og indvandrere udliciteret uden et krav om, at man fastholder lærerne, risikerer man at miste dem og dermed deres mangeårige erfaring.

Når Aarhus Byråd onsdag 6. juni skal tage stilling til, om kommunes sprogcenter på ny skal sendes i udbud, bliver det med en anbefaling fra rådmanden for Sociale Forhold og Beskæftigelse om ikke at skrive et krav om såkaldt virksomhedsoverdragelse ind i udbuddet.

Uden det krav står det den kommende leverandør af undervisning på sprogcenteret frit for at skille sig af med underviserne. Og selv hvis den kommende leverandør vælger at tage nogle af de omkring 60 undervisere med sig, mister disse medarbejderne blandt andet deres opsigelsesvarsel og sikringen af andre af deres vilkår, hvis der i udbuddet ikke er et krav om virksomhedsoverdragelse.

Vi frygter en discountgørelse af danskuddannelsesområdet, samtidig med at kravene til flygtninge og indvandrere stadigt strammes.

Flygtninge og indvandrere kan ifølge politikerne ikke komme i arbejde hurtigt nok, og de kan ikke lære dansk hurtigt nok. Der er fra politisk hold samtidig en klar forventning om, at det at få et arbejde nærmest per automatik medfører, at man lærer dansk og bliver en integreret borger i dette land.

Så enkelt er det dog ikke. Det skyldes blandt andet, at den type arbejde som nytilkomne borgere i Danmark ofte får, er manuelt og ofte kan udføres uden synderlig megen kontakt med andre, og på mange arbejdspladser er kollegerne også fra udlandet. Den undervisning, sproglærerne leverer, er derfor vigtigere end nogensinde før.

Konsekvensen af en udlicitering, hvis formålet er at billiggøre danskundervisningen, er, at de faglige kompetencer kan gå tabt. Leverandørerne skal reelt udkonkurrere hinanden ved at nedsætte lønningsudgifterne og derfor benytte sig af langt mindre erfarne lærere.

Med en udlicitering uden virksomhedsoverdragelse risikerer man at miste årtiers erfaringer. Og det vil få vidtrækkende konsekvenser for integrationen.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce