Annonce
Navne

Hans briller er hædret med 108 priser: Optometrist og designer fylder 90 år

Optometrist og designer Poul-Jørn Lindberg, Mols, fylder 90 år tirsdag 4. maj. Ud over at designe briller har han en stor interesse i heste og blandt andet i at køre to- og fire-spand. Foto: Per Morten Abrahamsen
Poul-Jørn Lindberg, der tirsdag 4. maj fylder 90 år, har gennem livet har haft mange jern i ilden. Ikke mindst indenfor internationalt brilledesign, men også indenfor hestesport, hvor han var en af hovedkræfterne bag det nationale hestesportcenter Vilhelmsborg.

90 år: Poul-Jørn Lindberg, Mols/Åbyhøj, der tirsdag 4. maj fylder 90 år, er entreprenør og innovator af hjertet og har gennem livet haft mange jern i ilden. Initiativer, som har sat et ikonisk aftryk; ikke mindst indenfor internationalt brilledesign.

Poul-Jørn Lindberg blev udlært som optometrist hos Optiker Nisted i Aarhus i 1950 og gjorde militærtjeneste på Grønland.

Siden blev det til nogle år hos Thiele Optik i København, herefter 10 år som forretningsfører for det daværende Århus Optik og en periode som rejsende i optiske maskiner, inden han og hustruen, Hanne, startede deres egen optikerforretning i Aarhus i 1969.

Annonce

I midten af 80'erne lykkedes det, efter en årrække fyldt med brilleeksperimenter, at sende en helt ny type brilledesign – en uindfattet AIR Titanium-brille - på markedet. Nytænkning af design med hidtil usete tekniske løsninger i titanium og ikke mindst nytænkende forretningsudvikling krævede dog sin arkitekt.

Søn og datter med i firmaet

Poul-Jørn Lindberg stiftede derfor virksomheden for 35 år siden sammen med sin søn, Henrik, der er arkitekt, og som fortsat i dag leder den succesfulde internationale virksomhed. Datteren, Pernille, uddannede sig til optometrist – med speciale i behavioural optometry. Hun er også medejer og desuden leder af den oprindelige Lindberg Optik i Aarhus.

Poul-Jørn og Hanne Lindberg trak sig langsomt tilbage til familiens landejendom med skovdrift på Mols. Et hjem, der stadig bærer præg af kvalitets- og designsans og stor interesse for arkitektur.

I november 2018 mistede han sin hustru efter kort tids sygdom.

Annonce

Sejlads og hestesport

Sideløbende med sin interesse for brilledesign har Poul-Jørn Lindberg haft mange forskellige interesser. Han har blandt andet været primus motor og formand for Aarhus Yachtklub og ivrig sejler i Folkebåds-klassen og senere i større både fra sejlklubberne i Egå og Ebeltoft.

Heste blev desuden tidligt en vigtig del af hans liv, og han har i mange år været yderst aktiv i dansk hestesport. Blandt andet var han en af hovedkræfterne bag etableringen af det nationale hestesportcenter Vilhelmsborg og var ligeledes medinitiativtager til Hippologisk Selskab.

Han er tilhænger af amerikanske, alternative principper for hesteopdræt, der bygger på intuitiv fornemmelse, indføling og harmonisk kommunikation med hestene.

Indtil for ganske nylig red han selv sine heste. I dag er interessen løftet over på to- og fire-spands-kørsel i hestevogn, med de kompetencer det kræver, og hver uge dyrkes denne interesse i skovene omkring fristedet på Mols.

90-årsfødselaren fejres på dagen af familien med børn, børnebørn og oldebarn. En større fejring vil finde sted, når omstændighederne tillader det.

108 designpriser til Lindberg

Lindbergs 13 brillelinjer, som designes og produceres i Åbyhøj, er blevet prisbelønnet med 108 internationale designpriser. Og designprisernes "Oscar" er netop blevet tildelt en helt ny brillelinje, som dog endnu ikke er blevet afsløret officielt.

Lindberg har altid haft egenproduktion i Danmark, og det er ifølge Henrik Lindberg en nødvendighed, da virksomheden har stort fokus på investering og research i teknologiske løsninger og design. Derfor er alle led og utallige faggrupper samlet i Aarhus. Alle fra design til produktion arbejder for, at brillerne kan sendes fra Aarhus til udvalgte optikere i hele verden.

Lindberg har samtidig en afdeling i Filippinerne, hvor bl.a. den manuelt krævende håndpolering og justering og farvning af brillerne sker. Derudover er der et salgskontor i Shanghai til at tage sig af den asiatiske vækst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF ændrer i historiebøgerne: - Det er respektløst over for tidligere spillere

Annonce