Annonce
Kultur

Hans far overlevede Østfronten og to fangelejre

Det er Jørgens far Gerhard, der spiller violin yderst th. Privatfoto
Annonce

Jørgens far - Gerhard Martin Reuter – blev to gange sendt i krig ved Østfronten og var fem år i russisk fangenskab, først to et halvt år i Sibirien, siden to et halvt år i Kaukasus.

Han var en meget kreativ dreng, og selv om han var den yngste af 13 børn, fik han lov at følge sin lærers anbefaling om at studere på kunstakademiet, betalt af staten. Som ung var han socialdemokrat lige som det meste af familien. De øvrige var kommunister.

Han undgik i begyndelsen krigen pga. dårlig hørelse efter mellemørebetændelse, og han kunne arbejde videre på den kendte blondefabrik i Plauen. Indtil 1942. Nu skulle hans kunstneriske evner bruges i propagandaens tjeneste til at male store, succesrige, militære malerier på fabriksvægge, til opmuntring for de ansatte.

I slutningen af 1944 kunne en presset Hitler bruge selv de døve og halvblinde ved fronten. Gerhard blev sendt til Hviderusland, hvor de i en dal skulle forsvare en kaserne, som bare ventede på at blive kanonføde for russerne.


I slutningen af 1944 kunne en presset Hitler bruge selv de døve og halvblinde ved fronten.

Fra artiklen


Gerhard var snu. Han satte sig på torvet i byen og malede, og landsbybeboerne ville gerne købe et maleri. Prisen var to cykler og civilt tøj, som skulle være klar hos køberen. En dag flygtede Gerhard og en underofficer, fandt cyklerne, det civile tøj og satte kurs mod Wien.

I Wien meldte de deres ankomst hos SS og stak en løgn om, at de var blevet forfulgt. Det var ok med SS, for nu havde de to friske mænd, de kunne sende til Østfronten, retning Stalingrad!! Ved Volga blev de taget til fange og sendt til Sibirien.

Det blev en forfærdelig tid, hvor mange gik til. Gerhard sagde, han var urmager, så han reparerede de ure, som vagterne huggede fra fanger. Efter to et halvt år blev han sendt til en fangelejr i Kaukasus, hvor de skulle hjælpe med at bygge en dæmning. Det blev til to et halvt år med hårdt arbejde og tre fjender: Malaria, sort mamba-slanger og sult.

I 1950 kom Gerhard Martin Reuter hjem til sin søn og kone. Han blev kun 62 år, svækket af sult og malaria fra fangelejrene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Kommentar: Sagen om Peter Christiansen handler ikke om penge, men om selvforståelse - og AGF har fået sendt et signal til FCK

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

AGF

AGFere om medaljekampen i Superligaen: - Vi er ikke favoritter mod nogen af de tre andre tophold

Annonce