Annonce
AGF

Har du Aarhus' vildeste fodboldritual? Tidligere AGF-topscorer varmede altid op så tæt på modstanderne som muligt: - Det gav ro inden første fløjt

Morten "Duncan" Rasmussen har scoret et af mange mål i AGF-trøjen. Han tiljubles af den nuværende AGF-anfører Niklas Backman. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Faste ritualer op til kampe er en stor del af opladningen for mange spillere og fodboldfans. Nu kåres Aarhus' vildeste fodboldritual, og du kan deltage, hvad enten du altid skal vinke til en havmåge eller lytte til temaet fra Matador inden kampstart.

FODBOLD: Hvad har du af ritualer, som du bare SKAL have fyret af, inden du går på banen til oldboys, U17 -eller serie 2-kampen eller du som fan på vej ind på stadion for at se AGF eller Aarhus Fremad altid skal have styr på?

Er det venstre støvle på først? Banker du hver gang hovedet ind i det samme skilt på vej til stadion? Kilder du holdleder Henning under hagen tre minutter før startfløjtet eller skal du bare ned og bide i græsset fire gange under opvarmningen?

Fodboldritualer er en indgroet del af elitesport, og i særdeleshed fodbold, og en ny undersøgelse fra Norstat viser, at 40 procent af landets 18-39-årige benytter ritualer i hverdagen - og en femtedel gør det i forbindelse med sport.

Annonce

Det gjorde den tidligere AGF-angriber - og mest scorende spiller i Superligaen nogensinde - Morten "Duncan" Rasmussen også. For ham var ritualer en mere eller mindre bevidst del af alle kampdage gennem karrieren.

- Mine ritualer gav mig tryghed og genkendelse på kampdage. Jeg tror ikke, mine holdkammerater eller trænere har bemærket dem, og det tror jeg gælder for de fleste fodboldspillere. Vi finder alle vores egne måder at skabe ro og fokus før, at man skal ind og præstere til en kamp, lyder det fra Morten Duncan.

Skabte ro før kampen

Han nåede at spille 161 kampe i den hvide trøje, scorede 58 mål, og han tog sine ritualer med sig helt fra ungdomstiden og frem til karrierestoppet i 2019.

- Når vi varmede op på banen før en kamp, skulle jeg altid løbe tættest på midterlinjen og så tæt på modstanderholdet som muligt. Jeg ved ikke hvorfor, jeg fik det ritual, men jeg husker det tydeligt fra hjemmebanen i AGF – både i starten og slutningen af min karriere. Jeg gik også altid bagerst ind, når vi gik på banen. For mig var det de ritualer, der fungerede og skabte ro før kampen, siger han.


Mine ritualer gav mig tryghed og genkendelse på kampdage. Jeg tror ikke, mine holdkammerater eller trænere har bemærket dem, og det tror jeg gælder for de fleste fodboldspillere

Morten "Duncan" Rasmussen


I dag arbejder "Duncan" som angrebs- og assistenttræner i FC Midtjylland, og selv om hans egne ritualer er lagt på hylden, ser han ofte yngre spillere kopiere verdensstjernernes ritualer:

- Et tydeligt ritual som at kysse græsset eller pege mod himlen kan nemt kopieres. De unge ser, det fungerer for de store fodboldstjerner og kopierer ritualerne – i hvert fald frem til de bliver seniorspillere og højst sandsynligt finder deres egne og sandsynligvis mindre synlige ritualer, kommer det fra den tidligere AGF, Brøndby -og Celtic-spiller.

For at sætte spotlight på fodboldritualer har butikskæden SPORTMASTER inviteret spillere, tribunefolk og sofafans til at fortælle om deres personlige rituatler i forbindelse med fodboldkampe af den ene eller anden art.

Det bedst, sjoveste, vildeste eller mest rørende af slagsen vil så blive kåret til "Aarhus' vildeste fodboldritual" - og ryge videre i den landsdækkkende konkurrence om "Danmarks vildeste fodboldritual", hvor førstepræmien er et gavekort på 10.000 kroner.

Læs mere om, hvordan du deltager i konkurrencen på SPORTMASTERS facebookside.


Konkurrencen slutter onsdag 23. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

AGF

Tidligere AGF-profil drager til Island

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce