Annonce
Aarhus

Har du også undret dig: Derfor er varmeregningen så høj lige nu

20.000 århusianere har fået en væsentlige højere varmeregning i januar, end de plejer. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hvorfor er varmeregningen blevet så høj, lyder det fra flere århusianere. Men bare rolig, det er ikke varmen, der er blevet dyrere, forsikrer AffaldVarme.
Annonce

AARHUS: De fleste århusianere har i januar modtaget et brev fra AffaldVarme med en tilhørende aconto-regning for de kommende tre måneders varme. Lige som de plejer.

Men i brevet er regningen for årets første kvartal noget højere, end den plejer at være.

Det har fået flere til at undre sig og spørge, om varmen er blevet dyrere i Aarhus. Men det er den ikke. Svaret på den store regning skyldes i stedet en ny opkrævningsmetode hos AffaldVarme, som man over det seneste år har rullet ud til hele Aarhus.

Betalingsdatoer 2020

  • 1. februar (tæller forbruget 1. januar-31. marts)
  • 1. maj
  • 1. august
  • 1. november
Annonce

Dyr vinter - billig sommer

Regningen er større, fordi raten, man skal betale aconto, varierer henover året. Den største bid skal betales i vinterhalvåret, hvor man bruger mest varme, mens man til sommer til gengæld slipper med langt mindre, fortæller AffaldVarme.

Fordelingen over året ser sådan ud:

Cirka 40 procent af årsforbruget betales i perioden 1. januar til 31. marts Cirka 15 procent i perioden 1. april til 30. juni Cirka 5 procent i perioden 1. juli til 30. september Cirka 40 procent i perioden 1. oktober til 31. december

- Den samlede pris er ikke anderledes, den er bare fordelt ud, så man betaler for det, man bruger, når man bruger det, forklarer AffaldVarme-chef Bjarne Munk Jensen til Århus Stiftstidende.

Han fortæller, at de første århusianere allerede kom på den nye opkrævning i marts sidste år, mens de 20.000 sidste århusianere for første gang har fået den nye regning i januar i år.

Annonce

Løbende opgørelse

Regningens varierende størrelse er ikke det eneste, der er anderledes i den nye opkrævning. Tidligere fik man en årsopgørelse én gang om året, hvor man så enten fik penge tilbage eller skulle af med ekstra, hvis aconto-opkrævningen ikke stemte.

Men fremover bliver den opgørelse lavet fire gange om året og bliver udsendt sammen med opkrævningen.

- Vi snakker meget om at lave en grøn omstilling, hvor vi animerer brugerne til at bruge mindre varme. Nu betaler man den pris det koster, i stedet for at udjævne betalingen over hele året, og derfor bliver ens forbrug tydeliggjort. Håbet er, at det vil få flere til at tænke på, hvordan man bruger mindre energi, siger Bjarne Munk Jensen.

Vil man se sin egen regning og opgørelser, kan det ses her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny stor stigning i Aarhus: Næsten fire gange for mange corona-smittede på en uge

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Bakken Bears

Skrækpulje venter Bears i Champions League: - Det bliver nogle fantastiske kampe

Annonce