Annonce
Aarhus

Har du også undret dig: Derfor er varmeregningen så høj lige nu

20.000 århusianere har fået en væsentlige højere varmeregning i januar, end de plejer. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hvorfor er varmeregningen blevet så høj, lyder det fra flere århusianere. Men bare rolig, det er ikke varmen, der er blevet dyrere, forsikrer AffaldVarme.

AARHUS: De fleste århusianere har i januar modtaget et brev fra AffaldVarme med en tilhørende aconto-regning for de kommende tre måneders varme. Lige som de plejer.

Men i brevet er regningen for årets første kvartal noget højere, end den plejer at være.

Det har fået flere til at undre sig og spørge, om varmen er blevet dyrere i Aarhus. Men det er den ikke. Svaret på den store regning skyldes i stedet en ny opkrævningsmetode hos AffaldVarme, som man over det seneste år har rullet ud til hele Aarhus.

Annonce

Betalingsdatoer 2020

  • 1. februar (tæller forbruget 1. januar-31. marts)
  • 1. maj
  • 1. august
  • 1. november

Dyr vinter - billig sommer

Regningen er større, fordi raten, man skal betale aconto, varierer henover året. Den største bid skal betales i vinterhalvåret, hvor man bruger mest varme, mens man til sommer til gengæld slipper med langt mindre, fortæller AffaldVarme.

Fordelingen over året ser sådan ud:

Cirka 40 procent af årsforbruget betales i perioden 1. januar til 31. marts Cirka 15 procent i perioden 1. april til 30. juni Cirka 5 procent i perioden 1. juli til 30. september Cirka 40 procent i perioden 1. oktober til 31. december

- Den samlede pris er ikke anderledes, den er bare fordelt ud, så man betaler for det, man bruger, når man bruger det, forklarer AffaldVarme-chef Bjarne Munk Jensen til Århus Stiftstidende.

Han fortæller, at de første århusianere allerede kom på den nye opkrævning i marts sidste år, mens de 20.000 sidste århusianere for første gang har fået den nye regning i januar i år.

Løbende opgørelse

Regningens varierende størrelse er ikke det eneste, der er anderledes i den nye opkrævning. Tidligere fik man en årsopgørelse én gang om året, hvor man så enten fik penge tilbage eller skulle af med ekstra, hvis aconto-opkrævningen ikke stemte.

Men fremover bliver den opgørelse lavet fire gange om året og bliver udsendt sammen med opkrævningen.

- Vi snakker meget om at lave en grøn omstilling, hvor vi animerer brugerne til at bruge mindre varme. Nu betaler man den pris det koster, i stedet for at udjævne betalingen over hele året, og derfor bliver ens forbrug tydeliggjort. Håbet er, at det vil få flere til at tænke på, hvordan man bruger mindre energi, siger Bjarne Munk Jensen.

Vil man se sin egen regning og opgørelser, kan det ses her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Regnvejr - det er alvorligt, det her

Ikke, at AGF ikke kan spille fodbold. Ikke, at kommunen er så forhippet på, at alle skal bo i midtbyen, at man nu pønser på at bebygge ganske små åndehuller lige bag Salling ved Telefonsmøgen. Nej – den menneskeskabte globale opvarmning ser nu ud til at true os. Hvis ikke de enorme regnmængder hører op, så bliver vores flade land én stor mudderpøl, hvor det ikke er til at eksistere. Jeg troede ellers på, at det først ville ramme Maldiverne, der bliver oversvømmet af havet, og dernæst landene nedenfor Himalaya, der vil komme til at mangle vand, når gletcherne er smeltet ned og Ganges, Mekong med andre floder er tørret ud. Høje temperaturer og varme giver nedbør, og det ene lavtryk efter det andet er væltet ind over os ude fra Atlanterhavet og Nordsøen (Vesterhavet) i en sådan grad, at vi kun iført gummistøvler kan bevæge os udenfor befæstede arealer. Holstebro, Horsens, Vejle og Kolding er oversvømmet, og hundredvis af villa-, sommerhus- og kolonihaver står under vand. I Århus Stiftstidendes tillæg Danmark sås torsdag 20. februar på bagsiden et luftfoto af et oversvømmet kolonihaveområde i Kolding. Hvorfor ikke bringe et sådant billede på forsiden i respekt for alvoren i det her? I en leder samme dag opfordrer Hans Petersen til at lade en rendegraver køre ind på en mark og afhjælpe en villa-nabogrund, der er truet af oversvømmelse fra marken. Ja – men hov, kan den rendegraver i det hele taget køre på marken? Og kan landmanden køre på marken? Hvad med vintersæden, den er vel regnet og rådnet væk? Det vil give enorme tab på valutabalancen, hvis ikke vores ellers udskældte landbrug kan komme i marken. Vi må virkelig krydse fingre for, at forårs- og sommersolen vil komme til at skinne i rigt mål, så der kommer gang i fordampningen, gerne samtidig med noget blæsevejr, ellers giver det blot yderligere nedbør. På en måde har vi (den ældre generation) fortjent det. Det er selvforskyldt og ville jo være ganske uretfærdigt, hvis det kun rammer vores børn og børnebørn. Vi har i den grad bygget op til den globale opvarmning med et liv i luksus og overflod. Nu kommer regningen så. For klimaet dette efterår og vinter er så ekstremt, ligesom sommeren 2018, at begge dele må skyldes den menneskeskabte globale opvarmning. Naturen er og bliver den stærkeste, trods al vores viden og teknologi. Piller vi ved den, viser den tænder.

Aarhus For abonnenter

Socialområdet i Aarhus skal spare 45 millioner kroner: Men politikerne er slet ikke færdige

Aarhus For abonnenter

Ældrerådmand vil ikke af med penge til socialområdet: - Det er da dybt uretfærdigt

Annonce