Annonce
Aarhus

Har vi glemt at støtte restauranterne? Spisesteder mærker faldende sult efter take-away

Restauranterne må fortsat holde lukket. Flere vælger at lave take-away, men kundernes opbakning er ikke på niveau med sidste år, og det kan mærkes på omsætningen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Mange restauranter bløder i øjeblikket, og en årsag er, at sulten efter take-away er stærkt faldende. I Aarhus har en restaurant nu ændret koncept, mens en anden mærker stor opbakning, som også hjælper de lokale producenter.

AARHUS: Der var pionerstemning og stor folkelig opbakning, da restauranter blandt mange andre måtte lukke sidste år.

Adskillige spisesteder, som ellers ikke gjorde sig i take-away kastede sig ud i disciplinen for at redde noget omsætning eller blot for at holde sig i gang, og kunderne stod klar med pengepung og sultne maver.

Sådan er det ikke helt længere i Aarhus.

Annonce

Mange restauranter mærker mættede kunder, færre bestillinger og gæster, der savner restaurantoplevelsen så meget, at de dropper take-away og i stedet venter, til det hele åbner op igen.

Det fortæller Horesta, der er medlemsorganisation for hotel- og restaurantionsbranchen, til Århus Stiftstidende.

- Flere og flere kunder har nået en træthed. De vil have oplevelser og være sociale og få den fulde restaurantoplevelse. Det kan vi se på tallene. For den traditionelle restaurant er den nuværende situation en svær udfordring, siger Nadeem Wasi, der er medlemschef i Horesta.

Restaurantoplevelse er mere end mad

En nylig medlemsundersøgelse, som Horesta har lavet, viser, at en tredjedel havde oplevet en omsætningsnedgang på mere end 70 procent.

Det hænger især sammen med, at det ikke er alle restauranter, der er gearet til take-away, og derudover mister man lige nu en vigtig kilde til profit - drikkevarerne.


Under første nedlukning var der en stor sammenhængskraft, og det var nyt og spændende. Men i december kunne vi mærke, at der ikke længere var et lige så stort ryk i take away

Kalle Møller Jensen, en af restauratørerne bag Syv Ni 13


- Restaurantionsbranchen lever af marginalomsætning, så den sidst tjente krone er vigtig.  Drikkevarer udgør normalt en stor del af omsætningen, men det er der ikke det store salg i nu, og det sammen med nedgangen i efterspørgslen på take-away i øjeblikket, kan mærkes på restauranternes omsætning, siger Nadeem Wasi.

Annonce

Det bliver bedre - 7, 9, 13

En af de restauranter, som ellers ikke havde overvejet at kaste sig ud i take-away-genren, da de åbnede deres nye restaurant i Frederiksgade i slutningen af 2019, var Syv Ni 13.

Men de måtte hurtigt omstille deres delemads-koncept i restauranten og prøve mad-ud-af-huset, og det gik godt. I starten.

- Under første nedlukning var der en stor sammenhængskraft, og det var nyt og spændende. Men i december kunne vi mærke, at der ikke længere var et lige så stort ryk i take-away, og derfor stoppede vi, fortæller Kalle Møller Jensen, der driver restauranten sammen med to kompagnoner.

I oktober 2019 åbnede Syv Ni 13 i Frederiksgade 74, hvor Michelin-restauranten Substans tidligere havde lokaler. Arkivfoto: Axel Schütt

De er nu i gang med take-away igen men i et nyt koncept.

-  Vi er i stedet begyndt at lave mere eksklusiv take-away, hvor folk selv skal hjem og varme noget af maden, og så laver vi kun begrænsede portioner torsdag, fredag og lørdag, fortæller restauratøren.

Det nye koncept startede i sidste uge, og der er allerede god opbakning, lyder det fra Kalle Møller Jensen.

Annonce

Samme opbakning

Hos restaurant Hærværk på Frederiks Allé har man til gengæld ikke mærket noget fald i opbakning.

Siden man kastede sig ud i den nye genre med take-away, har det prisbelønnede og roste spisested haft en konstant kundestrøm.

- Den eneste forskel er, at der kommer flere bookinger i weekenden i stedet for i hverdagen, siger ejer Rune Lund.

- Vi er glade for opbakningen, og det er med til at holde os selv i gang og give noget indtjening til de lokale producenter, som vi bruger.

Men der er forskel på take-away og almindelig restaurantdrift, og det håber man, at kunderne husker.

- En af de svære ting er at huske folk på, at man ikke kan sammenligne det med at komme ind at spise på en restaurant og så at få take-away. Vores køkken er designet til at lave mad til 50 gæster indenfor. Nu skal vi lave større mængder, og det giver et andet resultat, siger Rune Lund, som glæder sig over at kunne støtte de lokale producenter ved at holde gang i take-away, selvom der ikke er den store økonomi i det for Hærværk selv.

På Hærværk har man et kæmpe fokus på lokale råvarer og på bæredygtighed. Derfor hjælper man de lokale producenter ved at holde åbent for take away. Arkivfoto: Kim Haugaard

- For eksempel ville vi en normal dag i restauranten bruge 10-15 kilo kartofler. Nu når vi laver take-away bruger vi 100-150 kilo kartofler om dagen. Når producenterne ikke kan afsætte deres vare andre steder, kan de afsætte hos os, og det giver en stor tilfredsstillelse.

På Århus Stiftstidende opfordrer vi sultne østjyder til at huske deres yndlingsrestauranter lige nu. Derfor har vi lavet en liste med nogle af de steder, der stadig laver take-away, som du kan finde her. 

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

AGF

Selv på dødsgangen var David Nielsen firmaets mand, men nu er han der ikke længere til at tage skylden - pilen peger på sportschefen herfra

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce