AARHUS: Der var pionerstemning og stor folkelig opbakning, da restauranter blandt mange andre måtte lukke sidste år.
Adskillige spisesteder, som ellers ikke gjorde sig i take-away kastede sig ud i disciplinen for at redde noget omsætning eller blot for at holde sig i gang, og kunderne stod klar med pengepung og sultne maver.
Sådan er det ikke helt længere i Aarhus.
Mange restauranter mærker mættede kunder, færre bestillinger og gæster, der savner restaurantoplevelsen så meget, at de dropper take-away og i stedet venter, til det hele åbner op igen.
Det fortæller Horesta, der er medlemsorganisation for hotel- og restaurantionsbranchen, til Århus Stiftstidende.
- Flere og flere kunder har nået en træthed. De vil have oplevelser og være sociale og få den fulde restaurantoplevelse. Det kan vi se på tallene. For den traditionelle restaurant er den nuværende situation en svær udfordring, siger Nadeem Wasi, der er medlemschef i Horesta.
Restaurantoplevelse er mere end mad
En nylig medlemsundersøgelse, som Horesta har lavet, viser, at en tredjedel havde oplevet en omsætningsnedgang på mere end 70 procent.
Det hænger især sammen med, at det ikke er alle restauranter, der er gearet til take-away, og derudover mister man lige nu en vigtig kilde til profit - drikkevarerne.
Kalle Møller Jensen, en af restauratørerne bag Syv Ni 13Under første nedlukning var der en stor sammenhængskraft, og det var nyt og spændende. Men i december kunne vi mærke, at der ikke længere var et lige så stort ryk i take away
- Restaurantionsbranchen lever af marginalomsætning, så den sidst tjente krone er vigtig. Drikkevarer udgør normalt en stor del af omsætningen, men det er der ikke det store salg i nu, og det sammen med nedgangen i efterspørgslen på take-away i øjeblikket, kan mærkes på restauranternes omsætning, siger Nadeem Wasi.
Det bliver bedre - 7, 9, 13
En af de restauranter, som ellers ikke havde overvejet at kaste sig ud i take-away-genren, da de åbnede deres nye restaurant i Frederiksgade i slutningen af 2019, var Syv Ni 13.
Men de måtte hurtigt omstille deres delemads-koncept i restauranten og prøve mad-ud-af-huset, og det gik godt. I starten.
- Under første nedlukning var der en stor sammenhængskraft, og det var nyt og spændende. Men i december kunne vi mærke, at der ikke længere var et lige så stort ryk i take-away, og derfor stoppede vi, fortæller Kalle Møller Jensen, der driver restauranten sammen med to kompagnoner.
De er nu i gang med take-away igen men i et nyt koncept.
- Vi er i stedet begyndt at lave mere eksklusiv take-away, hvor folk selv skal hjem og varme noget af maden, og så laver vi kun begrænsede portioner torsdag, fredag og lørdag, fortæller restauratøren.
Det nye koncept startede i sidste uge, og der er allerede god opbakning, lyder det fra Kalle Møller Jensen.
Samme opbakning
Hos restaurant Hærværk på Frederiks Allé har man til gengæld ikke mærket noget fald i opbakning.
Siden man kastede sig ud i den nye genre med take-away, har det prisbelønnede og roste spisested haft en konstant kundestrøm.
- Den eneste forskel er, at der kommer flere bookinger i weekenden i stedet for i hverdagen, siger ejer Rune Lund.
- Vi er glade for opbakningen, og det er med til at holde os selv i gang og give noget indtjening til de lokale producenter, som vi bruger.
Men der er forskel på take-away og almindelig restaurantdrift, og det håber man, at kunderne husker.
- En af de svære ting er at huske folk på, at man ikke kan sammenligne det med at komme ind at spise på en restaurant og så at få take-away. Vores køkken er designet til at lave mad til 50 gæster indenfor. Nu skal vi lave større mængder, og det giver et andet resultat, siger Rune Lund, som glæder sig over at kunne støtte de lokale producenter ved at holde gang i take-away, selvom der ikke er den store økonomi i det for Hærværk selv.
- For eksempel ville vi en normal dag i restauranten bruge 10-15 kilo kartofler. Nu når vi laver take-away bruger vi 100-150 kilo kartofler om dagen. Når producenterne ikke kan afsætte deres vare andre steder, kan de afsætte hos os, og det giver en stor tilfredsstillelse.
På Århus Stiftstidende opfordrer vi sultne østjyder til at huske deres yndlingsrestauranter lige nu. Derfor har vi lavet en liste med nogle af de steder, der stadig laver take-away, som du kan finde her.