Annonce
Aarhus

Harlev får nej til flere parcelhuse

<p>Harlev vil gerne vokse men, lokalplanen lader vente på sig. Arkivfoto: Jens Thaysen</p>

Aarhus Kommune sætter planer om ny by ved Harlev i bero til fællesrådets ærgrelse. Borgermøde om sagen.

Flere forældrepar har nødtvunget måtte trække deres børn ud af Næshøjskolen i Harlev, fordi de ikke kunne etablere sig med hus i byen. Og ejendomsmæglerfirmaer melder om mange familier, der står forgæves på venteliste til et parcelhus i Harlev.

Harlev vil gerne vokse men, lokalplanen lader vente pv• sig. Arne Nielsen (briller) og Ejgil Rahbek.

Sådan beskriver Harlev Fællesråd situationen i forstaden, hvor frustrationerne samtidig melder sig på byens skole, fordi man konstaterer et faldende antal børn i de årgange, som senere skal starte i skole, samtidig med at børnefamilier gerne vil flytte til byen.

En pige i 7. c på Næshøjskolen er angiveligt blevet sendt til Libanon for at blive tvanggift.

»I fællesrådet undrer vi os meget over, at kommunen ikke allerede er i gang med at udbygge området øst for Harlev, for der er meget stor efterspørgsel efter landligt beliggende boliger, især parcelhuse,« siger medlem af Harlev Fællesråd, Ejgil Rahbek.

Annonce

Han peger på, at Aarhus Kommune for flere år siden har foretaget store jordopkøb til formålet, og at byrådet i kommuneplanerne i 2005, 2009 og 2013 har bekræftet, at der skal ske en boligudbygning øst for Harlev med en ny by. Området er udlagt som såkaldt perspektivareal.

»Det er jo fantastisk at kommunen først bruger millioner af kroner på at købe landområder op for derefter at lade dem ligge i 10-20 år. Og vi er meget uenige i kommunens beslutning om at lade de opkøbte arealer stå uberørte hen som en slags reserve. Især fordi vi næsten dagligt kan læse om en flugt af børnefamilier til nabokommuner, hvor der findes byggegrunde og hvor udbud og efterspørgsel passer bedre sammen,« siger Ejgil Rahbek.

Han mener, at et for lille udbud af parcelhusgrunde presser prisen op og dermed sender endnu flere unge familier ud af kommunen i jagten på egen bolig.

Fællesrådet har rykket rådmanden for Teknik og Miljø, Kristian Würtz for, at der sker noget. I et skriftligt svar til fællesrådet svarer rådmanden indirekte, at den planlagte by øst for Harlev har lange udsigter.

Kristian Würtz skriver nemlig, at nye byområder i Aarhus først og fremmest skal udvikles langs letbanen.

»Om 20-25 år vil vi være 10.000 flere århusianere, og byen skal være fremkommelig. Derfor er det i de bysamfund, der ligger i tilknytning til de letbanestrækninger, der kommer til at køre i 2017, at vi på kortere sigt vil se den primære tilvækst i boliger på bar mark. Det handler overvejende om Lisbjerg og Nye.«

Langt størstedelen af de nye byer er ikke opført endnu, men bliver det først efter 2017. Desuden har den nye by i Harlev lange udsigter, fordi rådmanden forudsiger, at de nye perspektivarealer (læs: Harlev og Solbjerg,red.) først vil blive inddraget i byudviklingen efterhånden som letbanen kommer på tegnebrættet.

Og da der ingen planer er om at føre letbanen til Harlev må man konkludere, at den nye by her har særdeles lange udsigter.

Rådmanden mener dog at vide, at der er omkring 30 parcelhuse til salg i Harlev, så udbuddet er til stede. Men parcelhuset er ifølge Kristian Würtz slet ikke fremtidens boligform:

»Fremadrettet vil der i højere grad skulle tænkes i alternativer til parcelhuset,« mener rådmanden og peger på, at der ved Ketting Parkvej er omkring 60 rækkehuse på vej og at der er en lokalplan under udarbejdelse for drivhusområdet syd for Ketting Parkvej med plads til godt 70 familieboliger.

Ejgil Rahbek mener, at disse planer langt fra dækker behovet.

»For det første bliver der færre boliger end rådmanden siger. Men derefter er der intet tilbage af nye udstykninger. Og det er ikke kun unge familier, der har et problem. Det er også os med større huse, som vi gerne vil sælge for at få en mindre bolig i Harlev. Det er også meget svært at finde, fordi der ikke bygges nyt.«

Harlev Fællesråd tager emnet op til debat ved et offentligt borgermøde mandag 23. november, hvor både rådmand Kristian Würtz og Venstres leder, rådmand Bünyamin Simsek deltager.

Mødet starter kl. 19.30 og holdes på Lokalcenter Næshøj.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Kultur

Kæmpe internationalt navn vender tilbage: Northside præsenterer omsider navne til første festival i Eskelunden

Alarm 112

Luk døre og vinduer: Politiet opfordrer borgere til at passe på giftig røg fra storbrand - kommer til at brænde i flere dage

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

I et stille vejr tænker jeg på kernekraft: Klimakrisen er falsk alarm, men manglen på el er virkelig

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

Annonce