Annonce
Aarhus

Harlev får nye parcelgrunde

Formanden for Harlev Fællesråd, Arne Nielsen, ser store perspektiver i, hvis der kunne bygges flere blandede boliger og seniorboliger bl.a. her ved byens 'center'. Det kunne udløse flere "flyttekæder". Foto: Axel Schütt

Harlev er et af de få steder i Aarhus Kommune, hvor forslaget til kommuneplan 2017 vil tillade nye udstykninger til parcelhuse. Det glæder fællesrådets formand, som dog fortsat efterlyser endnu flere udstykninger for at Harlev ikke skal stagnere.

Annonce

HARLEV: En fredag over middag forsvinder enhver eventuel mistanke om, at der ikke sker noget i Harlev. Skoleelever strømmer ud fra Næshøjskolen og ind i supermarkedet eller direkte hjem mod weekenden. Og mylderet uden for skolen suppleres af en del bilister, der enten skal ind og handle i Meny, hos bageren eller på apoteket eller bare er på vej ud eller hjem.

- Der er gang i Harlev, men Harlev bliver også ældre. Vi mangler især flere unge familier og deres børn til byens daginstitutioner og skolen, fortæller formanden for Harlev Fællesråd, Arne Nielsen.

Den tidligere lærer på Næshøjskolen, der senere blev vicedirektør i skoleforvaltningen i Aarhus og skoledirektør i Odense, har boet i Harlev med sin kone siden 1968, så han kender om nogen byens udvikling.

- Næshøjskolen har 17.000 kvadratmeter og er en af kommunen største i areal, men den får slet ikke udnyttet lokalerne nok og er ved at svinde fra tre- til tosporet skole, fortæller Arne Nielsen.

Næshøjskolen har i dag 613 elever, men i løbet af bare tre år vil der være 63 færre elever på skolen, viser en prognose fra kommunen. Det svarer til, at skolen mister yderligere tre klasser, og det giver skolen en langt mere anstrengt økonomi.

- Vi kan se der er færre børn i daginstitutionerne og færre klasser på Næshøjskolen. Og det smitter af i foreningslivet, så vi har brug for mere vækst for ikke at stagnere, og vi mener, det er et løftebrud, at kommunen ikke har villet prioritere en udvikling af Harlev, siger fællesrådet formand.

Et 13 hektar stort område syd for Harlev og Ketting Parkvej optages i den nye kommuneplan til parcelhusområde. Det giver mulighed for 130 boliger og glæder fællesrådets formand, Arne Nielsen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Glad for nye forslag

Derfor er han glad for at se, at forslaget til Kommuneplan 2017 indeholder to gode nyheder for Harlev, netop fordi byplanlæggerne gerne vil fylde institutionerne og skolen bedre op:

Den ene nyhed er, at kommunen udlægger et areal på 13 hektar syd for Ketting Parkvej og dermed Harlevs nuværende bygrænse mod syd til parcelhuse. Det svarer til mulighed for 130 parcelhuse. Vel at mærke oven i de ubebyggede områder, der i forvejen ligger i Harlev med plads til at opføre 150 familieboliger inden for den gældende kommuneplan.

- Det vil være rigtigt fantastisk. Vi mener, at Aarhus skal skabe plads til at unge familier kan få deres egen bolig med have og adgang til et godt foreningsmiljø og en skøn natur, som vi har her i Harlev, siger Arne Nielsen.

Flere vil gerne blive i området i en mindre bolig, men mangler seniorboliger at flytte ind i. Så det vil være rigtigt godt at få bygget seniorboliger ved centerområdet og ved lokalcentret, fordi det også vil frigive parcelhuse til nye familier

Arne Nielsen
Næshøjskolen har faldende elevtal. Det kan flere boligområder i Harlev rette op på foreslår Kommuneplan 2017. Foto: Axel Schütt
Annonce

Vækst i forstæder

Den anden nyhed er, at kommuneplanen åbner mulighed for, at Harlev og andre forstæder og bysamfund kan skabe stærkere centerområder.

Kommunen ser et stort potentiale for vækst i forstæderne ved at samle funktioner som butikker, torv, udeserveringer og legepladser omkring et centerområde. Samtidig ønsker man, at der også skal bo flere mennesker i eller omkring centret. Det vil skabe mere liv og bedre omsætning i butikkerne. Målet er at skabe et mere mangfoldigt boligudbud - i form af flere boligtyper og -størrelser, så der kan sættes såkaldte flyttekæder i gang, hvor ældre forlader parcelhusene for at flytte i mindre seniorboliger.

Det kan Arne Nielsen se store perspektiver i.

- Alene på den vej, jeg bor, er der seks huse med kun én beboer, fordi ægtefæller er gået bort. Flere vil gerne blive i området i en mindre bolig, men mangler seniorboliger at flytte ind i. Så det vil være rigtigt godt at få bygget seniorboliger ved centerområdet og ved lokalcentret, fordi det også vil frigive parcelhuse til nye familier, siger han.

Til gengæld er Harlev Fællesråd ikke tilfreds med, at kommunen fortsat holder det store område øst for Stillingvej på hånden som perspektivareal. Det betyder, der ikke kommer en ny bydel mod øst, mens at området skal gemmes til andre tider.

- Det er jeg ked af. Det er gode udvidelser, vi ser ud til at få, men der er brug for meget mere i de næste 12 år som kommuneplanen dækker fastslår Arne Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt notat: Flere er blevet smittet ved eid-fester og en begravelse

Aarhus

Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år: Det er pisse surt, fortæller de

Annonce