x
Annonce
Udland

Harvey Weinstein er skyldig i seksuelt overgreb og voldtægt

Spencer Platt/Ritzau Scanpix
Filmproducer Harvey Weinstein er kendt skyldig ved domstol i New York, men frifundet for de groveste forhold.

En jury har fundet den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein skyldig i seksuelt overgreb og voldtægt ved en domstol i New York.

Annonce

Det skriver nyhedsbureauet Reuters mandag aften dansk tid.

67-årige Weinstein er kendt skyldig i seksuelt overgreb på sin tidligere assistent Mimi Haleyi i 2006, som han tvang til oralsex.

Han er desuden kendt skyldig i voldtægt af skuespilleren Jessica Mann i 2013.

Weinstein er i tre tilfælde frifundet for særligt grove seksuelle overgreb.

Var han fundet skyldig i disse, kunne det have udløst en livstidsdom. Weinstein risikerer nu op til 25 års fængsel, skriver Reuters.

Filmproduceren får ifølge nyhedsbureauet AFP sin dom 11. marts, men allerede nu siger hans advokat, Donna Rotunno, at han vil appellere den.

- Vi vil absolut anke. Kampen er ikke ovre, siger hun ifølge AFP.

De 12 jurymedlemmer - syv mænd og fem kvinder – har voteret siden tirsdag. Nævningene skulle blive enige. Var de uenige, skulle sagen gå om.

Harvey Weinstein har under hele sagen fastholdt sin uskyld.

Skyldkendelsen faldt i et fyldt retslokale med cirka 100 mennesker på tilhørerrækkerne.

Ifølge New York Times var Weinstein omgivet af politibetjente, imens han stirrede stift frem, da skyldkendelsen blev læst op.

Dommer James M. Burke takkede juryen for "omhu og koncentration".

Derefter forklarede han, at filmproduceren omgående bliver sendt bag tremmer, hvorefter politibetjentene lagde håndjern på Weinstein og førte ham ud.

Under hele retssagen ankom 67-årige Weinstein til retslokalet med gangstativ, ligesom han flere gange har støttet sig til sin advokat, Donna Rotunno.

I alt seks kvinder fortalte under retssagen som vidner, at Weinstein havde forgrebet sig seksuelt på dem.

Det var dog kun forholdene om Jessica Mann og Mimi Haleyi, som han var tiltalt for.

De resterende kvinder var indkaldt af anklageren for at kunne give et billede af Weinsteins generelle opførsel, skriver New York Times.

I alt har over 80 kvinder fortalt om filmproducerens seksuelle krænkelser mod dem, siden #MeToo-bevægelsen begyndte i 2017.

Bevægelsen begyndte for alvor i oktober 2017, da den amerikanske skuespiller Alyssa Milano på Twitter opfordrede alle, der havde oplevet seksuelle overgreb, til at skrive "me too" under hendes tweet.

Derefter rullede bevægelsen, da flere kvinder fra filmbranchen i Hollywood anklagede magtfulde mænd i erhvervslivet, underholdnings- og mediebranchen for seksuelle misforhold.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: Myndighederne udsender første tal for raskmeldte i Danmark

Annonce