Annonce
Østjylland

Havørne har vænnet sig til festivalstøj

Havørn (Haliaeetus albicilla) dykker efter bytte i skærgården ved Lauvsnes, Flatanger, søndag den 16. august 2009. Med et vingefang på knap to en halv meter, er Havørnen vores største rovfugl herhjemme. 191 individer overvintrede her sidste vinter, men fast bor her 30 par, et tal som bliver stadig større. Denne fugl er med den hvide hale, tydeligvis fuldvoksen, måske med ansvar for en ny generation. I august er ungerne allerede blevet store, for den sags skyld lige så store som forælderfuglene, og dermed krævende at fodre på.

Klage over musik-dispensation kunne have spændt ben for permanent lokalplan for festival på Kærligheden.

Havørnene i området nær Kærligheden ved Vroldvej vil ikke tage skade af, at der igen i år er Live Camp på stedet i forbindelse med Skanderborg Festival.

Festivaltalsmand Poul Martin Bonde (t.v.) og Peter Ib Hansen, på Kærligheden, hvor der igen er Live Camp. Foto: Martin Longhi

Det fastslår Natur- og Miljøklagenævnet i en afgørelse.

Nævnet stadfæster dermed den dispensation for festivalaktiviteterne i området, som Skanderborg Kommune har givet festivalen, og agtede at give igen i år.

Annonce

Natur- og Miljøklagenævnet bygger sin afvisning af klagen, der er kommet fra Danmarks Naturfredningsforening, på, at havørneparret, der har slået sig ned ved Skanderborg Sø, har gjort det til trods for den støj, der allerede er fra motorvejen, trafikken i øvrigt, sejlads og den årlige festival.

»Det vurderes, at havørneparret har tilpasset sig de lokale støjkilder,« skriver nævnet i dets afgørelse. En afgørelse, som ni af nævnets 10 medlemmer står bag.

På festivalkontoret glæder man sig over afgørelsen, siger Peter Ib Hansen, der koordinerer alle myndighedstilladelser.

»Lidt bekymret er man altid, men det er vores indtryk, at vi arbejder med en skrap kommune, der går i dybden med tingene, når der gives en tilladelse eller dispensation. Derfor har vi også planlagt årets aktiviteter på Kærligheden efter, at Naturklagenævnet ville stadfæste kommunens dispensation. Men vi er da glade for, at det nu er sket,« siger han.

Parallelt med klagesagen om havneørneparret, har kommunen arbejdet med at færdiggøre det endelige forslag til et kommuneplantillæg og en lokalplan for Kærligheden.

Begge dele er indstillet af Miljø- og planudvalget til endelig vedtagelse på byrådsmødet onsdag 29. maj.

En viltagelse vil gøre fremtidige dispensationer for festivalens aktiviteter på Kærligheden overflødige. Så vil der træde en permanent godkendelse i stedet.

Claus Leick (SF), der er formand for Miljø- og planudvalget, tager afgørelsen i Natur- og Miljøklagenævnet om havørneparret som en indikation for, at kommunen ikke har ramt helt ved siden af.

»Havde Naturklagenævnet ikke givet kommunen medhold med havørnene, så havde vi ikke bare kunnet vedtage kommuneplantillæg og lokalplanforslaget,« siger han.

Tilsvarende vurdering har Peter Ib Hansen.

»Hvis Naturklagenævnet var kommet frem til det modsatte i den aktuelle afgørelse om havørnene, så ville det have givet os en pejling af, at det kunne blive svært med lokalplanen,« siger han.

»Men der er også en VVM-undersøgelse, der viser, at naturen ikke tager skade, hvis vi tager de rette forbehold,« siger festivaltovholderen.

Forslaget til kommuneplantillæg og lokalplan er efter høringen nu tilrettet med nogle få ændringer. Men det er ikke de store ændringer, erkender Klaus Leick.

»Vi har også haft et langt forløb. Vi startede med et for-offentlighedsfase, hvor ønskerne fra festivalen var meget vildere med arrangementer op til 40.000 deltagere og mange flere koncerter. Jeg tolker det sådan, at administrationen har lagt et fornuftigt snit for både støj og trafikbelastning i forhold til, hvor meget vi med rimelighed kan genere naboerne. Jeg synes, forslaget er afbalanceret,« siger Claus Leick.

Han er helt med på, at nogle borgere vil få noget støj og musik på nogle tidspunkter, som de ikke har haft før.

»Jeg vil ikke sige, at det ikke generer nogen. Men det er ikke anderledes, end når man laver Northside Festival i Aarhus i et område, hvor man ikke har gjort det før. Eller man laver koncerter i Horsens. Som kommune vil vi også gerne, at vores festival kan være med og udvikle sig. Og ud over, at planen også omfatter permanente bygninger, så lægger man sig helt op til motorvejen og vender musikken den vej,« siger udvalgsformanden.

Et enkelt medlem af Miljø- og planudvalget, Anders Christensen (løsgænger) har ikke stemt for indstillingen, fordi der ikke stilles de samme krav til støjgrænser ved Kærligheden, som der normalt stilles til erhvervsvirksomheder.

»Det er korrekt, at der er nogle generelle retningslinier for godkendelse af forskellige type erhvervsvirksomheder. Men for Kærligheden handler det om aktiviteter enkelte gange i løbet af året, og der giver vi en særtilladelse. Ligesom man gør i Horsens og Aarhus og andre steder. Administrationen vurderer samtidig, at vi vil vinde en sag, hvis nogen klager over byrådets vedtagelse af lokalplanen og kommuneplantillægget. Jeg håber næsten, at nogen klager, for vinder vi så her, så vil der være to myndigheder, der siger ok,« siger Claus Leick.

Annonce
Kultur For abonnenter

Anders var ramt af angst og alkohol: - Men jeg opdagede, at jeg kunne løbe fra det hele

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

AGF bekræfter: Ung svensk back får fem år i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Endelig var der ro på Aarhus Ø: Men så skar kommunen ned på vagtordningen

Sport

En spændende søndag i Tokyo: Det største århusianske guldhåb åbner sin konkurrence

Alarm 112

To skoleelever overfaldet på sidste skoledag: Fire afgangselever bortvist på stedet

Sport For abonnenter

Stiftens bud: Så mange medaljer får århusianerne med hjem fra OL

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Data-arkæolog krydser fingre for hjælp i Horsens: Hvem ved noget om dette ultra-sjældne apparat?

Aarhus

Buschauffør sagde op på grund af billetsnyderi: - Halvdelen betaler ikke for turen

Danmark

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aarhus

Lørdagens coronatal for Østjylland: Det ser ud til at gå den  rigtige vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En fransk turistfælde midt i Aarhus

Sport

Aarhus-svømmer diskvalificeret: Danskere svømmere er langt fra OL-semifinaler

Annonce