Annonce
Aarhus

Havdambrug lurer i kulissen

På Fiskerihavnen i Aarhus er det fra venstre folketingsmedlem Søren Egge Rasmussen (EL) og bierhvervsfisker René Rosengaard Christensen. De deler en bekymring for planerne om at lave tre havdambrug ved Djursland og Anholt. Foto: Axel Schütt

Tre nye havdambrug kan påvirke vandkvaliteten og livet i Århus Bugt. Det bekymrer bierhvervsfisker, og lokalvalgt folketingspolitiker opfordrer Aarhus Kommune til at protestere.

Planerne om tre nye havdambrug ved Djursland og Anholt lurer som en faktor med ukendt betydning i bestræbelserne på at skabe mere fiskeri fra Aarhus Havn.

I øjeblikket er lovgrundlaget for havdambrugene i høring, og fristen for kommentarer og indsigelser udløber torsdag 4. januar. Bierhvervsfisker René Rosengaard Christensen fra Fiskerihavnen i Aarhus er bekymret for, at havbrugene kan få betydning for det lokale fiskeri.

- Livet i havvandet er det afgørende grundstof i hele indsatsen for at gøre fiskeri i Aarhus til en større og mere synlig aktivitet. Uden fisk og skaldyr kan det ikke lade sig gøre. Jeg synes, at tilladelser til havdambrug vil være at spille lotteri med havmiljøet, siger René Rosengaard Christensen.

Sagen om havbrugene

I 2016 søgte to virksomheder om at lave havbrug ved Glatved og Rugård på Djursland samt ved Anholt. Planerne om havbrugene har udløst store protester i form af borgermøder, underskriftsindsamling og en protestaktion på havet. Desuden har Syddjurs, Norddjurs og Samsø kommuner officielt protesteret mod etableringer af havbrugene.

På trods af protesterne har Folketingets flertal vedtaget lovforslag L 111 om ændring af loven om miljøbeskyttelse. En lov, der skal være med til at skabe mulighed for godkendelse af nye eller udvidelse af eksisterende havbrug, der ikke tidligere ville kunne blive miljøgodkendt.

I øjeblikket arbejdes der på at forvandle loven til konkrete bestemmelser. Sagen om havbrugene er samtidig rejst for EU. Klagerne mener, at loven bryder EU-reglerne ved at operere med begrebet "miljømæssigt råderum". Det begreb findes ikke i EU's regler om hav og kystvande.

Høring er i gang

Siden slutningen af 2016 har planerne om tre havbrug ved Djurslands og Anholts kyster været brændvarm.

Foreninger, byråd og helt almindelige borgere i Syddjurs, Norddjurs og Samsø kommuner har protesteret, og balladen kulminerede i begyndelsen af juni. Det skete, da regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog en lov, der giver mulighed for at etablere nye havbrug med kompensationsopdræt af muslinger og tang i danske farvande.

Lovændringernes helt konkrete betydninger for planerne om havbrugene nær Djurslands kyster og Århus Bugt endnu ukendte. I øjeblikket gennemføres der en høring vedrørende den lovgivning, der handler om havdambrugens påvirkninger med kvælstof.

Den afsluttes torsdag 4. januar.

Annonce

Vigtig protest

I Århus Stiftstidende har havmiljøforsker og professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet tidligere fortalt , at den største belastning af næringsstoffer fra havbrugene vil ramme Djurslands kyster.

Men han understregede samtidig, at Århus Bugt også kommer til at optage næringsstoffer fra havbrugene.

I Folketinget følger folketingsmedlem Søren Egge Rasmussen (EL) fra Hjortshøj sagen om havdambrugene.

- Det må være oplagt, at Aarhus Byråd ønsker en aktiv fiskerihavn med masser af liv. På den baggrund kan der kun være gode grunde til, at byrådet vælger at følge Norddjurs og Syddjurs kommune i protesterne mod havbrugene, understreger Søren Egge Rasmussen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Navne

Ny Børn og Unge-chef sætter børnene først: - Vi skal ikke altid bare gøre det, vi plejer

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce