Annonce
Aarhus

Derfor er genbrugsstationerne lukkede: Haveaffaldet må også vente til efter påske

Ikke muligt. Genbrugspladserne i Aarhus og mange andre kommuner er lukkede for tiden - ligesom så meget andet. Foto: Søren E. Alwan
Aarhus og andre kommuner forventer et kolossalt stort ryk ind på genbrugsstationerne den dag, der åbnes igen. Men hvordan laver man så en åbning, der er coronasikker. Det skal drøftes i den kommende tid.

AARHUS: Fik du lige fyldt en trailer med haveaffald i det tidlige forår eller dynget byggematerialer op på et hjørne af grunden, inden du opdagede, at genbrugsstationen også er lukket?

Ja, så er det med at væbne sig med tålmodighed, for affaldet kommer til at ligge til engang efter påske.

Kommunens genbrugsstationer er, ligesom så meget andet i samfundet, lige nu lukket land. Bortset fra at der er åbent for de erhvervsdrivende på hverdage. De private kommer derimod ikke ind.

Men hvorfor egentlig ikke, spørger læsere?

Man får jo ikke nødvendigvis personkontakt ved at køre ud med et læs have- eller byggeaffald? Og når de kan holde åbent i Silkeborg, hvorfor så ikke i Aarhus Kommune?

- Når hele samfundet er lukket ned, og myndighederne beder os om at holde afstand, så skal vi ikke holde genbrugsstationerne åbne. På det punkt følger vi langt hovedparten af kommuner. Og ingen dør nok af, at der ligger haveaffald lidt tid – genbrugsstationerne hører ikke til de kritiske funktioner, der skal fungere ligesom indsamling af dagrenovation, forklarer direktør Bjarne Munk Jensen AffaldVarme Aarhus.

At Silkeborg så går imod anbefalingerne, må være for deres egen regning og risiko, mener direktøren.

Annonce

Når hele samfundet er lukket ned, og myndighederne beder os om at holde afstand, så skal vi ikke holde genbrugsstationerne åbne.

Bjarne Munk Jensen, direktør AffaldVarme Aarhus

De fleste forstår

- Vi får naturligvis nogle spørgsmål fra borgere, der synes, det er træls med en bunke affald ude i haven. Og jeg har fuld forståelse for, at man gerne vil af med sit affald. Men langt de fleste har også forståelse for, at vi skal overholde reglerne, siger Bjarne Munk Jensen.

Onsdag skal de kommunale affaldschefer holde videokonference i foreningen Dansk Affaldssortering. Her skal de blandt andet høre, hvad Silkeborg gør, og om hvordan man kan lave en coronafri genbrugsplads den dag myndighderne slipper lidt i det stramme greb.

Enorm ophobning

For den dag genbrugspladserne genåbner vil folk strømme til. Alene i Aarhus er der 1,4 millioner besøg på de syv genbrugsstationer. Og det kan nemt ende i kaos, når de åbner igen, forudser man i Dansk Affaldsforening:

- Lige nu foregår der en enorm ophobning af affald derhjemme. I weekenden før der blev lukket ned, var der stort pres fra borgere på genbrugsstationerne. Og mange bruger foråret og tiden hjemme til at få ryddet op i haven og i kældre og på lofter. Lige om lidt kommer påsken, som er en traditionel højsæson for os, så der vil blive et kolossalt pres, den dag vi genåbner, fortæller specialkonsulent Nana Winkler fra Dansk Affaldsforening.

Brug storskrald

Har du affald fra oprydning i lejlighed eller hus kan du komme af med en del af det i den såkaldte storskraldordning. Den fungerer selv om genbrugsstationerne er lukkede for private.

Her sætter man skraldet (om muligt i poser) på fortovet og melder det til kommunens storskraldordning.

Storskrald er for eksempel møbler, tæpper, madrasser, cykler, radio/tv-apparater, småt elektronikaffald, hårde hvidevarer, batterier, maling, lak og lim, jern og metal, stort pap med mere.

Læs mere på kommunens hjemmeside aarhus.dk - klik ind under ’borger’ og dernæst ’affald og genbrug’

Ikke som vi plejer

Til den tid vil foreningen gerne kunne hjælpe kommunerne med at holde en coronafri genbrugsstation.

- Vi får næppe lov til at gøre som vi plejer, men hvordan vi så skal gøre, er noget af det, vi skal forberede.

Der er også andre kommuner som i dag har åbent på adskilte grenpladser, hvor man kan køre hen med sit haveaffald.

- Vi kan bare ikke åbne en traditionel genbrugsplads alene for haveaffaldet, for så kommer folk alligevel med alt muligt andet og mange har brug for vejledning og så kommer vi for tæt på hinanden, peger Nana Winkler.

Borgerne må gemme affaldet derhjemme så længe genbrugsstationerne er lukkede. Kommunerne skal onsdag drøfte, hvordan man tager imod et forventet kæmperyk ind med behørig coronasikkerhed, den dag man åbner igen. Foto: Benny F. Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce