Annonce
Livsstil

Haven: Beskæring af magnolie

? Hvert andet år har jeg studset min stjernemagnolie lidt, for at den ikke skal blive alt for stor. Jeg er bange for at gøre for meget. Jeg ville gerne have den klippet ind til en størrelse på ca. to meter i diameter, den er tre nu, men jeg er usikker på, hvad konsekvensen vil være.

Vil jeg slå den ihjel, så den aldrig kommer igen?

Vil den komme igen næste forår eller senere år afhængigt af, hvornår den klippes ind? hvornår skal det eventuelt optimalt gøres, eller skal jeg blot acceptere at studse den lidt hvert år, så den holder den nuværende størrelse?

Med venlig hilsen Anders Andersen

Annonce

! Hej Anders - hvis man skal tro diverse havebøger, hader træet beskæring, men det er ikke noget sted nøjere defineret hvorfor.

Jeg tror, at det handler om, at træet generelt ikke behøver beskæring, men nogle gange er det faktisk nødvendigt, og der sker ikke noget ved det. Tidspunktet er, når træet har løv, og det vil sige fra maj og hen i september.

Jo kraftigere beskæring, jo voldsommere reaktion vil træet give med lodrette vanris. Det skal man regne med, men dem kan man jo fjerne. Du kan uden at risikere noget skære 2/5 af eller mere. Jeg kender nogle, der næsten har halveret deres træ. Alternativet var at fælde det.

Skær over friske grene. Brug lang tid til at gå rundt om træet efter hvert snit og vurder det næste. Det er en god ide at gøre det over to år.

Med venlig hilsen Lars Lund

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Annonce