Annonce
Livsstil

Haven: Frugttræet der ikke ville dø

Det er en hel zoologisk have, når man kigger ind gennem nøglehullet til æbletræet. Det vrimler med fugle og insekter, der bor på hotel, en fuglekasse og en foderplads. Foto: Grøn Kommunikation
Haven: Hvordan en kaotisk beskæring endte i en zoologisk have.

Æblehøsten i dele af landet kommer ikke til at slå rekord. Det sørgede et par frostdage i starten af maj for. Blomsterne var sprunget ud allerede ugen før, men frosten kom og ødelagde de anlæg, der skulle blive til frugt. Sådan er vilkårene, sagde en ikke klynkende frugtavler i et indslag i tv og anerkendte på eksemplarisk vis, at naturen bestemmer over menneskets vilje.

Naturens vilje handler også om det, vi gør ved naturen. Vi skal jo alle være med til at gøre Danmark grønnere og reducere CO2 udledningen. Paradoksalt nok er det gået ud over et af mine frugttræer plus et par graner i min have, der ellers bidrager til et bedre miljø. Paradokset består i, at jeg for nogle år siden fik monteret solceller på mit sydtag, vist nok for at gøre Danmark grønnere, men også i et hus med elvarme og varmepumper for at gavne min egen pengepung. Da mit tag som på et A-hus går næsten til jorden og er fyldt med solceller, skal der jo ikke meget træ til for at skygge for cellerne. Det var derfor, valget mellem strøm eller æbletræ skulle træffes, og det blev strøm, der gik af med sejren. Og så alligevel ikke helt.

Det frugttræ, der skulle fældes, var et af de træer, jeg som ung med stolthed og glæde plantede som det første i min have. Det er et ananasæble, hvis æbler er tidlige og bare smager så godt, men som dog også med alderen ofte får skurv for ikke at tale om orm.

Annonce

TIPS

Flytning af et stort træDet er nemmere at plante et nyt, stort træ end at flytte det, men har du en særlig kærlighed til et træ, kan det jo i visse situationer være nødvendigt.

Er træet mere end fire meter højt, er det ikke noget, man selv kan klare. Jo mindre det er, jo lettere.

Grav i oktober året før flytningen en 60 cm dyb rende rundt om træet. Her skæres de fleste rødder over. Fyld 20 cm af bunden med grus og resten med halvt grus og halvt muld. Nu dannes nye fine rødder.

Året efter i oktober: Grav grus og jord fra grøften op og få træet op ved hjælp af en sliske og et par stærke folk. Flyt det til det nye voksested. Læg nogle drænslanger i hullet, så de går op til jordoverfladen. Det er nemlig vigtigt at træet får vand i de første tre måske fire år, og det sker gennem drænrørene. Ingen gødning.BeskæringVanris kommer især af kraftig beskæring. Før sagde man, at vanris skulle rives af for ikke at give nye skud, men en del fagfolk mener, at det er bedre at klippe dem af, så tæt på skuddet som muligt. Afrivning kan give grobund for svampe, er argumentet.

Beskæring om sommeren giver langt færre vanris end beskæring i efteråret, og træet heler bedre om sommeren.Orm i æblerLarver i æblerne er æbleviklerens yngel. Når æblerne er i blomst, kan man sætte feromonfælder op. Det tager nogle af de viklere, der lægger æg i blomsten. Er skaden sket, er der ikke andet at gøre end at forebygge. Det gør man ved at samle nedfaldsæbler op og eventuelt ved at kalke stammen på dit frugttræ. Kalken trænger ind i sprækker, hvor larver, der vil ned i jorden, kan gemme sig.

Flyttedag

Træet stod først midt i køkkenhaven, men efterhånden som det voksede sig stort, skyggede det for grøntsagerne. Det måtte enten fældes eller flyttes. Jeg tog chancen og flyttede det ret store træ ved at beskære rodnettet kraftigt året inden. Det overlevede.

Den nye plads blev i nærheden af drivhuset, hvor skyggerne fra grenene faldt på den rigtige side af drivhuset. Det vil sige, at drivhuset ikke blev lagt i skygge, men skyggen i stedet ramte beboelsens tag.

Årene gik, træet voksede videre, fik en smuk krone og gav stadig de dejligste æbler. Men så kom solcellerne og ødelagde det hele. Træet var bogstavelig talt kommet i klemme mellem drivhuset og solcellerne og kastede nu skygge over cellerne.

Løsningen blev en form for kompromis mellem mig og træet (måske mest på mine betingelser). Det blev beskåret stik imod alle kunstens regler. Brutalt blev hele kronen kappet, så der kun gik tre tykke grene ud 20 cm over stammen. Skulle træet gå til af den voldsomme beskæring, var barken på den ene side i forvejen stort set væk. Tidspunktet for en naturlig død lå alligevel lige om hjørnet. Det var min trøst og var med til at lette min samvittighed.

Spændingen året efter nedslagtningen var stor, men da foråret brød ud, skød de første nye kviste fra træet, og inden jeg så mig om, havde det fået ny krone. Det gik så hurtigt, at jeg måtte i gang med ny beskæring for at holde kronen nede.

Sådan er det gået med en, ja sågar oftest to årlige beskæringer i nu seks år. Faktisk synes jeg, at træet er blevet ganske flot. Det er som en bonsai, men med en højere stamme, end den slags sædvanligvis har.

Fuglenes paradis

Træet er også blevet et af de træer, vi giver mest opmærksomhed. Det skyldes, at det er blevet fuglenes paradis. Hvert år i maj vrimler det med spurvefugle, musvitter, mejser, ja sågar dompapper, der leder efter insekter mellem smågrenene og på bladene, eller som bor i den redekasse, som træet også så godt skjuler. Træet rummer også foderautomat, og endelig er der selvfølgelig et insekthotel på en af siderne.

Det kunne lyde som et helt tivoli, men træet er mere blevet en lille zoologisk have, hvor vi både nyder dyrelivet og beundrer træets ukuelige evne til bare at overleve. Endelig er træet blevet fotomodel. Det er så nemt at tage nærbilleder af blomsterne, fuglelivet, af beskæring og af æblerne, fordi intet sidder højt.

Da forskere fortalte om - og jeg skrev om deres forskning - at man som frugtavler kunne undgå sprøjtning mod skurv, hvis man dækkede æblekronerne med et tag, ja så fik træet en paraply over sig og kom på den måde i mange aviser og fagtidsskrifter.

Det kan du gøre i haven nu

Ryst hindbærbusken: Orm i hindbær kan du undgå ved at ryste planten, når den er i blomst, og holde en spand under. Så dratter hindbærsnudebillen ned. Det er den, der lægger æg, som bliver til orm (larver) i bærrene. Alternativt kan du skifte dine planter til efterårsbær. De får ikke orm.

Nip vinen: Knib skud af vinplanten. Når der er afsat drueklaser, vokser skuddet videre. Knib af efter andet blad efter klasen.

Trådalger i havedammen: Havedammen er måske fyldt med trådalger. Det kan være vanskeligt at holde den rigtige balance i vandet. Ofte er der for mange næringsstoffer fra fisk eller døde plantedele. Det er rimelig let at gøre noget ved problemet. Træk de rådne plantedele op. Fortsætter algerne, kan du give en kur mod alger. Blandt andre har Osmo et godt økologisk produkt mod trådalger.

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Aarhus Fremad ligger stadig nummer et

Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

Annonce