Annonce
Livsstil

Haven: Nemme nigella

Selvsået. Sommerblomsten jomfru i det grønne har sået sig selv, og nu bliver det spændende, om de nye blomster også er hvide som sidste års

Annonce

Da regn og rusk og den første nattefrost lod løvet dale som bronzefarvet sne fra min efterårsklædte nabo skoven, tog jeg fat og fik alle lerpotter med flerårige planter, der stod i haven, placeret i nogenlunde sikkerhed i garagen.

Garagen er den gamle stald med jernvinduer med små ruder, og begrænset lys er ikke for meget sagt. Planterne har hele vinteren kun lige absorberet den lysmængde, der skal til, for at overleve. Skiftet mellem frost og tø har de været skærmet for, men kryber temperaturen et stykke under frysepunktet, svirper frosten også i garagen.

Shortbread med appelsin og timian

30 styk

Mine timian i krukker har det godt oven på vinteren, men ser på ingen måde ens ud. Nogle er småbladede, andre har større blade, nogle er helt grønne, andre er beriget med brogede blade og sidst, men ikke mindst, bølger de med forskellig aroma. Til de sprøde Shortbread, der er bagt i en håndevending, har jeg brugt Thymus fragrantissimus "Orangetimian", fordi den harmonerer så fint med saft og skal af appelsin.

175 g smør

75 g flormelis

250 g hvedemel

1 knsp. fint havsalt

2 spsk. appelsinsaft

Revet skal af 1 vasket økologisk appelsin

1 tsk. friske hakkede timianblade

Tag smørret ud af køleskabet i god tid. Pisk smør og flormelis hvidt og luftigt. Bland med de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i 45 minutter i køleskabet. Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord og stik små kager ud med en kageudstikker. Læg kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir og prik kagerne med en gaffel. Bag kagerne gyldne i forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i 14 til 15 minutter.

Annonce

Duftende skud

Med det beskrevne scenarie var jeg spændt på, om overvintring lykkedes på den nye måde, som er mindre krævende end ompotning og opmagasinering af de mest frostfølsomme vækster i værkstedet. Resultatet ser jeg nu. Planterne er flyttet ud af garagen til ophold under åben himmel eller i drivhuset. Og i de tilfælde, hvor noget er gået ud, kan jeg mestendels takke mig selv. Forårsvandingen har været for rigelig for næsten alle mine rosmariner, de druknede i stedet for at begynde at gro.

Til gengæld har en vifte forskellige krydrede timian, der ret beset også er mere duelige til overvintring end rosmarin, klaret sig. Flere mere sjældne urter er i fremragende form tillige, de sætter nye livskraftige skud, og en af mine absolutte yndlingskrydderurter citron-aloysia Aloysia citrodora førhen kaldet citronverbena myldrer med friske lysegrønne blade. Stilkene på citron-aloysiaen forekom ellers tørre og livløse, da planten blev båret ud fra sit hengemte vinterhi, men sikke en duft ved selv den mindste berøring; fortryllende intens som den fineste citronmættede parfume, hvilket skubbede til forårsfornemmelser parret med trangen til en kop friskbrygget urtete på citron-aloysians aromatiske blade.

Annonce

Selvsået sommerblomst

Ved siden af drivhuset er stikkelsbærbusken også blevet grøn, og på jorden ved siden af bærbusken spirer myriader af sommerblomsten jomfru i det grønne Nigella damascena, som har sået sig selv. Det spændende er, om de nye nigellaer ligner sidste års flotte rene hvide nigella. Den havde meget dekorative svulmende frøkapsler, som i dette tilfælde har kastet frøene, der er landet et solrigt sted samtidig med, at de arter sig spirevilligt.

Jomfru i det grønne Nigella damascena er ikke kræsen, men ynder velgødet jord. Frøene kan drysses ud i bredsåning, riv derefter stykket med let hånd og stamp jorden lidt til, eller man kan så i en lille rille på række og igen huske at stampe til, så frøene har god kontakt med jorden. Efter såning skal der også vandes - hold altid et nysået bed fugtigt. Spiretiden for nigella er cirka to uger, planterne udtyndes, så de står med en afstand på 5 til 10 centimeter. Nigella blomstrer cirka 8 uger efter udsæd. Man kan strække sæsonen ved at så ad flere omgange fra april til juni.

Det er en god idé at satse på blomster, som strækker skønheden ud over sommerens fulde flor. Jomfru i det grønne Nigella damascena er fascinerende, når den er afblomstret og står med kæmpe opblæste frøstande, der ender i fem kraftige kroge, som fanger krystaller i frostvejr. Jeg har flere gange i løbet af vinteren betragtet mit jomfru i det grønne-bed og tænkt, at det var eventyrligt.

Man kan falde over Jomfru i det grønne Nigella damascena som spiselig, men det er ikke rigtigt. Ønsker man de velsmagende nigellafrø sortkommen, der blandt andet bruges i det mellemøstlige køkken, skal man så Nigella sativa, som også er bedårende med helt lyseblå blomster. Alle nigellaer er solelskende planter. Måtte du have en frøpose med jomfru i det grønne liggende, holder frøene spireevnen i 2 til 3 år, hvis de har været opbevaret tørt, mørkt og køligt. Jomfru i det grønne sås på voksestedet, den er ikke god til forspiring.

Annonce

Tip

Sorterne jomfru i det grønne Nigella damascena "Albion black marbles", "Albion black pod" og "Albion red pod" har alle hvide blomster og sætter ekstra interessante farvede frøstande, der enten er vinrøde eller næsten sorte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter en måned med krav om mundbind: Så mange kunder er blevet afvist af Midttrafik

Aarhus For abonnenter

Topledelsen på ældreområdet får benhård kritik: Men rådmand føler sig ikke ramt

Annonce