Annonce
Østjylland

Haven skal ikke være en plage

Jeanette Thysen står bag terapihaven ved Hammel Neurooenter, som blev indviet i oktober. Foto: Kim Haugaard.

Jeanette Roust Thysen er ambassadør for Grønne Pletter.

»Haven skal være en glæde ikke en plage. Glæden får du ved at indrette din have, så den passer til din egen smag og behov.«

Jeanette Thyssen, havearkitekt, Hadsten

Sådan lyder det fra Jeanette Thysen. Hun er uddannet havearkitekt og agronom og arbejder i firmaet Haveriget, og da avisen er på besøg, har hun netop fyldt krukkerne med lyng og stedsegrønne på terrassen

Jeanette Thyssen, havearkitekt, Hadsten

»Jeg kan godt li at se, hvordan en plante udvikler sig i løbet af året, så jeg kan fortælle folk om det, når jeg skal tegne en have for dem,« siger hun.

»Det vigtigste er, at skabe en have sat sammen af planter, der giver farve, nye oplevelser og et rigt dyreliv året rundt og samtidig gør haven så nem som muligt,« siger Jeanette Thysen, der er ambassadør for Danske Planteskolers kampagne Grønne Pletter og kvinden bag den terapihave, som i oktober blev indviet ved Hammel Neurocenter.

Tidligt vidste Jeanette Thysen, at hun ville arbejde med det grønne. Allerede som 13-årig fik hun del i ansvaret for den store landbohave ved barndomshjemmet på Sydsjælland, da hendes mor blev syg. På gården deltog hun allerede som barn i arbejdet med køkken-, frugt- og prydhave. Derfor var det nærliggende at uddanne sig til agronom.

Hun arbejdede som konsulent blandt andet i Landbrugsraadet, Videnscenter for Landbrug og Mejeriforeningen i Aarhus og flyttede siden med sin mand til en landejendom ved Rødkjærsbro. Efter en trafikulykke med efterfølgende store gener af en piskesmælds-læssion måtte hun sadle om. Familien flyttede til Hadsten, hun uddannede sig til havearkitekt, og derefter startede hun som havearkitekt i firmaet Haveriget.

Siden blev hun ambassadør for Danske Planteskolers kampagne Grønne Pletter. Arbejdet med haven ved Hammel Neurocenter var en stor oplevelse.

»Når jeg gik ved hospitalet, mødte jeg flere patienter, som kæmpede sig gennem deres genoptræning. Efter jeg selv kørte galt, ved jeg, hvilken kamp det kan være, og hvad det kan kræve af viljestyrke og tålmodighed,« siger hun.

Selve etableringen af haven kunne tage pusten fra de fleste.

Først blev haven bygget op til Odense Blomsterfestival. Derefter blev den pakket ned og sat i pleje på en sjællandsk planteskole, før den blev genopbygget til Have og Landskabsudstillingen i Slagelse.

Så blev de over 1.000 planter igen pakket ned og sat i pleje på Verners Planteskole i Svenstrup ved Hammel for langt om længe at blive plantet ved Hammel Neurocenter i efteråret.

Det handler dog ikke kun om at arbejde med jorden og plante ud fra de tegninger, som hun laver efter kundernes ønsker.

Efter trafikulykken har Jeanette Thysen også nydt gavn af sin tillægsuddannelse i journalistik og skriver og fotograferer for blandt andet Haveselskabets blad Haven. Men det er stadig glæden for plante- og dyrelivet, som er drivkraften i hendes arbejde.

Fra køkkenalrummet i villaen på Lyøvej i Hadsten nyder hun udsigten over markerne, og det er blandt andet her, at hun får inspiration til både andres og sin egen have.

Lige nu er haven præget af gråbrune farver, selv om hun med buksbom og andre stedsegrønne planter og buske gør meget for at haven også er grøn og livgivende at se på i vinterhalvåret.

Yndlingsblomster har hun mange af men dog ikke én speciel.

»Jeg elsker alle blomster, på samme måde som du elsker alle dine børn,« siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce