Annonce
Livsstil

Haven: Slappe agurker og tomater i frihed

Agurkeplanter kan vokse mange meter, så de skal tæmmes for ikke at fylde hele drivhuset. Foto: Grøn Kommunikation
Allerede nu kan du købe agurker til udplantning, men det er klogt at vente.

Planteskoler er et mekka, især de planteskoler, der har et godt udvalg og er fulgt med tiden, så der både er havelitteratur, stueplanter, planter til haven, redskaber og hobbydrivhuse. For mig er det lige så hyggeligt at nusse rundt i en planteskole, som det er at gå i byggemarkedet.

Nogle gange følger planteskolerne dog for meget med tiden, eller rettere, er lidt for langt forud for tiden. Det er for eksempel, når man allerede i slutningen af marts kan købe tomatplanter, eller fra første april kan købe agurker til at plante ud i drivhuset. Det tangerer en aprilsnar. Jeg har spurgt i nogle af de planteskoler, jeg kommer, hvorfor de sælger agurker i april, og svaret er, at forbrugerne efterspørger planterne.

Det er måske rigtigt, men så har planteskolen jo en opgave i at give reel vejledning. Netop god vejledning er en efterspurgt vare, som de fleste gerne vil betale en krone ekstra for. Er man bange for, at andre løber med salget, så sæt et skilt op med teksten: Vi sælger kvalitetsagurker fra midt i maj, og forklar hvorfor. Så venter forbrugerne og køber ikke planterne i supermarkeder eller byggemarkederne. De unge seniorer, som er langt de fleste kunder, er kvalitetsbevidste og kræsne.

Annonce

TIPS

Gamle agurkesorter: Chrystal Lemon er en gul melonformet sort. Marketmore, en salatagurk med pigge. Sonja, salatagurk. Brown Russian, gammel russisk salatagurk, Poona Kheera gylden melonagtig agurk.

Agurker tåler ikke vand ved rodhalsen. Dyrker du i bede, skal du lave en lille top af jord, så vandet løber væk.

Beskæring: Første etages sideskud beskæres efter første blad. Anden etage efter andet blad og tredje og øvrige etager efter tredje blad.Tomater: Den russisk haveguru Galina Kazima vander ikke tomaterne i løbet af deres vækstperiode. De plantes i et drivhus og får fem liter vand til at komme i gang på, plus en håndfuld hønsefjer ned i plantehullet. Fjerene virker som gødning. Herefter dækker hun bedet med avispapir for at holde på fugten, og så får planterne lov til at passe sig selv. Det gør de, og de får mange og flotte tomater.

Dyrker du tomater i baljer kan du få et bedre og kraftigere rodnet ved at plante en tomat med rodklumpen helt i bund i hver side af baljen og bøje stænglen mod modsatte side. Fyld herefter jord på stængel og rod. Stængelstykket under jorden sætter nu nye rødder.

På friland plantes tomaterne så dybt, at de nederste blade lige er ved jordoverfladen og et pænt stykke væk fra kartoflerne, der kan give tomaterne skimmel.Gode tomater til frilandAlmindelige tomater: Dansk eksport, Gemini, St. Pierre, Hellfrucht, Black Plum Paste, Dorenia.

Bøftomat: Marmande.

Små tomater: Bloody Butcher, også kaldet Matina.

De små aborter

Agurker skal først sættes ud, når jordtemperaturen er mindst 18 grader, helst 20, og det er den typisk sidst i maj, først i juni. Sætter man en agurk for tidligt ud, spørger man engang i juli, når alting er glemt, hvorfor planten pludselig mister så mange små agurker.

Den altovervejende forklaring er, at rodnettet simpelthen gik i stå, da man plantede agurken ud i den kolde jord, og der kan gå lang tid, inden roden igen kommer sig over kuldechokket.

Nogle rødder dør ligefrem, og da udplantning altid er lig med beskadigelse af nogle rødder, angribes de få, der er tilbage i værste fald, når der bliver varmt, af en sygdom kaldet kransskimmel. Sygdommen forhindrer vandtransporten, og så dør planten helt. Hænger bladene, er der ikke overensstemmelse mellem rod og blade.

For lidt og for meget

Udplantning er i det hele taget et kritisk stadie. Er der meget sol, bliver bladene let slappe. Derfor kan det være en god idé at skærme af for solen og/eller overbruse bladene.

Overvanding kan også få bladene til at hænge. Er jorden fugtig, og bladene hænger, skal de have skygge og ikke mere vand. Husk også beskæring, og har du problemer med, at planten smider de små agurker, så nip agurkerne ved stammen af og tjek, om du er flittig nok med beskæringen.

En anden teori, der ikke udelukker den første om, hvorfor de små agurker falder af, er, at agurker har gennemgået en større forædling. Vi har forædlet piggene væk, bitterheden, den krumme ryg og alle hanblomsterne.

I al fald er kendsgerningen, at køber man gamle sorter, er de mere stabile med hensyn til at holde på afkommet. Man skal dog være opmærksom på, at udvikler de hanblomster, så skal de nippes af, før de bestøver hunblomsterne. Ellers bliver agurken tyk og bærfyldt med kerner. Hanblomster kendes ved, at de ikke har et lille frugtanlæg, men alene har en blomst.

Det kan du gøre i haven lige nu

Stedsegrønt: Mangler du noget stedsegrønt i haven, er april en god måned at plante i. Det gælder både bunddække, buske og træer.

Smukkere lavendler: Lavendlerne bliver tættere og smukkere af at blive klippet ned. Klip dem ned til 15 cm over jorden, så der stadig er grønne blade på planten. Brug det afklippede til nye planter. Fjern de nederste blade og stik afklippet i en sandblandet jord.

Drivhuset: Inden du sætter alle dine planter ud, så sprøjt alle kroge med brun sæbe og vand og skyld efter med vand. Spindemiderne venter bare på, at du er klar til at plante ud, og de skal væk inden.

Tolerante tomater

Tomaterne er ikke så følsomme. De kan plantes ud fra midten april til midten af maj.

Uanset om du køber dem som planter, eller du selv har sået dem, er det en god idé at hærde dem. Er temperaturen ude under 12 grader, mistrives de eller dør, hvis ikke de hærdes.

Hærdningen foregår ved at sætte dem ud i drivhuset om dagen og tage dem ind om aftenen. Det giver lidt motion i en lille uges tid og et antal gange alt efter den aktuelle temperatur.

Når ugen er omme, kan de tåle fem grader i en kortere periode, men bliver det koldt, dækker jeg med fiberdug.

De sidste par år har jeg slet ikke dyrket tomater i drivhuset. Jeg vil ikke undvære tomater, men for at få plads til noget andet, er de foreløbig røget på friland, direkte ned i den danske havemuld. De står i læ mod syd op ad drivhuset, så de kan vise planterne inde bag glasset, at de er sluppet fri.

Her venter jeg med udplantning, til augurkerne skal ud. Det er omkring 1. juni, måske sidst i maj.

Agurker sælges alt for tidligt, og så kan de være nok så økologiske, for skal de overleve, skal de stå i et opvarmet drivhus, og det er ikke særlig økologisk. Foto: Grøn Kommunikation
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

40-årig anholdt efter skuddrama: Mistænkt for at have spillet en rolle ved Paludan-demonstration

Aarhus

Gratis blåmuslinger til alle: Clausens Fiskehandel klar med 1 ton stor gave

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce