Annonce
Østjylland

Havneliv: Strandbeskyttelseslinjer er flyttet i Hou, Norsminde og på Tunø

På en lille del af lystbådehavnen i Hou blev strandbeskyttelseslinjen flyttet. Illustration: Kystdirektoratet
Miljøministeriet har givet mere råderum for udvikling ved havne. Der er dog ingen konkrete planer.
Annonce

Odder: Fremover bliver det lettere at udvikle områder ved havnene i Hou, Norsminde og Tunø. Odder Kommune har nemlig søgt og fået ophævet strandbeskyttelsen i nogle områder ved de tre havne.

- Det er ikke, fordi vi har konkrete planer eller har kendskab til konkrete planer. Men vi søgte, da vi fik muligheden, siger Jette Harlund, der er afdelingschef i planafdelingen i Odder Kommune.

Muligheden opstod, da naturbeskyttelsesloven i 2017 blev ændret. De gamle regler betød, at der nogle steder ikke måtte bygges indenfor 300 meter fra stranden. Men den nye lov giver Kystdirektoratet og miljøministeren mulighed for at ophæve strandbeskyttelsen i bynære områder i eller omkring havne.

Det er sket langs lystbådehavnen og havnen på Tunø og langs den del af Hou Lystbådehavn, der ligger mod syd. Desuden er et større område af Norsminde Havn blevet fritaget for strandbeskyttelsen.

På Tunø søgte vi også om frigivelse af teltpladsen. Det fik vi ikke.

Jette Harlund, afdelingsleder Odder Kommune

Annonce

Nej til teltpladsen

- I Norsminde har kroen jo nogle gange haft nogle planer. På Tunø søgte vi også om frigivelse af teltpladsen. Det fik vi ikke, men så havde vi alternativet søgt om et mindre område rundt om havnen, og det fik vi lov til, siger Jette Harlund.

Odder var en af 47 kommuner, som søgte om at få ophævet strandbeskyttelse. På landsplan blev den ophævet helt eller delvist 111 steder, og tre af dem ligger i Odder. Ejerne at de matrikler, som kommunen ikke selv ejer, får direkte besked om den nye status.

Desuden kan man se afgørelsen på kommunens hjemmeside.

- Vi skal værne om vores naturlige, åbne kyster, men nogle steder kan vi godt åbne op for mere lokal udvikling uden at gå på kompromis med det. Jeg ser ingen grund til at stå i vejen for udvikling på mindre arealer, som eksempelvis ligger indeklemt mellem en havn og en by, og hvor det ikke går ud over naturværdier. Nu kan kommunerne bedre skabe mere levende havnemiljøer med flere tilbud til turister og muligheder for erhvervslivet, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Odder Kommune fik lov til at ændre strandbeskyttelseslinjen ved havnen i Norsminde på det område, der blev søgt om. Illustration: Kystdirektoratet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Frederik Tingager efter AGFs sejr over FCK: - Det giver genlyd at slå de store hold

Annonce