Annonce
Østjylland

Havnemuseum gik på jagt efter Fregatten Jyllands manglende anker

Juelsminde Havnemuseum ledte mandag og tirsdag i sidste uge via denne båd med avanceret teknisk udstyr efter Fregatten Jyllands manglende anker. Det lykkedes desværre ikke at finde ankeret. Foto: Ole Pedersen
Mandag og tirsdag morgen i sidste uge stævnede en lille motorbåd med en masse avanceret teknisk udstyr ud af Juelsminde Havn. Opgaven var klar: Find Fregatten Jyllands manglende anker. Desværre lykkedes det ikke for initiativtageren; Juelsminde Havnemuseum.
Annonce

Juelsminde: Det store anker, der ligger på Stormolen på havnen i Juelsminde, er fra Fregatten Jyllands ophold i Juelsminde-bugten i årene fra 1912 til 1925.

Det gamle krigsskib, der i dag befinder sig smukt restaureret som museumsskib i Ebeltoft, mistede imidlertid to ankre under opholdet i Juelsminde-bugten. Det skete 24. februar 1922. Vinteren var barsk det år, og fregatten lå således frosset fast i isen. I forbindelse med tøbrud og kraftig storm drev den med isen ud af Sandbjerg Vig, hvorved den mistede to ankrer.

”De svære ankerkættinger sprang som sytråde under isens pres, og vi mistede to ankre”, fortalte fregattens kaptajn og opsynsmand Chr. Christensen efterfølgende.

Annonce

Ankeret på Stormolen

Det største anker blev senere fundet af en fisker fra Horsens og bjerget i land. Det har gennem årene haft forskellige placeringer i Juelsminde, og lige nu finder man det på et træpodie på Stormolen. Her glimrer det som byens vartegn.

Det andet anker er imidlertid aldrig blevet fundet og har således ligget på havbunden i 98 år ét eller andet sted mellem fregattens ankerplads i Sandbjerg Vig og Endelave, hvor fregatten strandede efter at have drevet for vind og vejr i tre dage.

Fregatten Jylland ses her for anker ved Sandbjerg Vig i starten af 1900-tallet. Fregatten mistede to ankre i forbindelse med storm og isdrift i 1922. Det ene er blevet fundet og bjerget, mens det andet stadig ligger på havets bund. Arkivfoto

Det forsøgte Juelsminde Havnemuseum at lave om på via to dages eftersøgning i sidste uge i samarbejde med firmaet JD-Contractor, der er specialister i undersøiske opgaver af den her karakter, hvor havbunden bliver scannet med avanceret teknisk udstyr.

- Det ville naturligvis have været et scoop for vores museum, hvis det var lykkedes os at finde det. Jeg tænker da, at vi på et tidspunkt gør et nyt forsøg, hvis vi kan få held til at skrabe penge sammen til det igen, siger medlem af museets bestyrelse, Ole Pedersen, og han fortsætter:

- Det er jo ikke helt billigt. Det koster faktisk 35.000 kroner pr. dag at lave en sådan eftersøgning, siger han.

Annonce

En kostbar hobby

Havde man fundet ankeret, skulle der alligevel også stampes nogle penge op af jorden, idet det ville have krævet store udgifter til både bjergning og restaurering.

- Drømmescenariet for os er jo, at vi - hvis vi finder det en dag - kan få lov til at placere det foran havnemuseet, siger Ole Pedersen.

Finn Jensen og Tage Rasmussen fra havnemuseets bestyrelse har gennem længere tid forsøgt at finde frem til et område mellem ankerpladsen i Sandbjerg Vig og Endelave, hvor man skønnede, at der ville have være størst chance for succes. Det er det område, som man har undersøgt mandag og tirsdag i sidste uge - men altså uden held.

Tage Rasmussen var med på båden begge dage.

- Vi fandt desværre ikke ankeret, men vi har kunnet notere os nogle interessante positioner, som vi skal have undersøgt nærmere på et tidspunkt. I den forbindelse skal vi også have en dykker med. Hvornår det bliver kan jeg ikke sige, men det er i hvert fald noget vil gå efter, når vi har fået skrabet nogle flere penge sammen, siger Tage Rasmussen.

Annonce

Tilskud til eftersøgningen

Havnemuseet har fået tilskud til eftersøgningen fra blandt andet Hede Nielsens Fond i Horsens og Palsgaard i Juelsminde. Sidstnævnte bidragyder er lige til højrebenet, eftersom det i 1912 var godsejer ved Palsgaard Gods, Ejnar Viggo Schou, der købte Fregatten Jylland, og dermed reddede det på daværende tidspunkt 52 år gamle, pensionerede krigsskib fra ophugning.


Drømmescenariet er jo, at vi - hvis vi finder ankeret en dag - kan få lov til at placere det foran havnemuseet,

Ole Pedersen


Liggende for anker i vigen blev den hurtigt en lokal attraktion, der via små både blev besøgt af turister. Fregatten blev søsat i 1860 og deltog med succes i Slaget ved Helgoland i den 2. Slesvigske Krig i 1864, hvor Danmark dog samlet set led et forsmædeligt nederlag til Preussen. Siden har skibet - og effekter fra skibet - for mange danskere været et nationalklenodie, der bør bevares for eftertiden. Således også skibets ankre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce