Annonce
Aarhus

Havnens ældste fiskehus bliver revet ned: Genopstår som moderne forretning i to plan

Havnens Fiskehus kommer i fremtiden til at se markant anderledes ud. Foto: Kim Haugaard
Til februar går Havnens Fiskehus i gang med den helt store ombygning, når den gamle bygning på Fiskerivej bliver revet ned. Til december skal en helt ny og moderne forretning stå klar.

AARHUS: I over 80 år har århusianerne været vant til at købe deres fisk i en af de ældste bygninger på havnen. I 2022 skal Havnens Fiskehus' trofaste kunder dog vænne sig til at gå over på anden side af vejen, når de daglige fiskekøb skal laves.

1. februar går nedrivningen af den gamle bygning på Fiskerivej 6 nemlig i gang, hvilket også bliver startskuddet til skabelsen af en ny og fremtidssikret bygning, som forventes at stå helt færdig til december.

Det er brødrene Anders Højgaard Andreasen og Kristian Højgaard Rasmussen, der står bag det traditionsrige fiskerhus, som nu bliver fremtidssikret.

Annonce

- Bygningerne er tilbage fra starten af 1930erne og bærer efterhånden også præg af det. Der er flere steder som trænger og som vi har forsøgt at reparere på. Murværket er også ved at være træt, fortæller Anders Højgaard Andreasen og tilføjer, at der har været flere emner oppe at vende i løbet af processen.

Til sidst gav det dog mest mening for de to ejere at tage den helt store tur og rive den gamle bygning ned og bygge en helt ny op.

Stor investering

- Det er en kæmpe investering for os og kommer til at løbe op i et tocifret millionbeløb. Hvis vi har tænkt os at blive på havnen, så skal bygningen også give mening om 20 år og kunne følge med udviklingen, understreger Anders Andreasen.

Hvis vi har tænkt os at blive på havnen, så skal bygningen også give mening om 20 år og kunne følge med udviklingen

Anders Højgaard Andreasen

- Der skal graves to meter ned, laves ny sandpude og et helt nyt fundament, fortæller han videre om det kommende bygningsarbejde, hvor der også bliver bygget en første sal på, som skal udlejes til anden side.

Samtidig får brødrene et nyt køkken, der er fire gange så stort, som det Fiskerhuset har til rådighed i dag.

- Vi har fået lov til at leje parkeringspladsen på den anden side af den nuværende butik, hvor vi kan holde vores forretning kørende under renoveringen. I de vogne vi har lejet er der et stort køkken, som muliggør, at vi stadig kan lave vores populære stjerneskud, hummer og fiskesupper og fisketapas., fortæller Anders Højgaard Andreasen.

Sådan er det tanken, at det nye Fiskehus skal se ud, når det står færdig i december 2022. Foto: Havnens Fiskehus

Herudover vil der være en træ pavillon, hvor selve fiskeforretningen fortsætter.

- Jeg synes, at det er en rigtig fin løsning, hvor vi har mulighed for at løse vores daglige opgaver. Vi kan holde så mange ting i gang som muligt, lyder det.

Havnens Fiskehus vil i den kommende tid drive sin engroshandel fra de nuværende og eksisterende baglokaler, der ligger helt ned til vandet på Pakkerivej, som ligger bagved Havnens Fiskehus. Det er også i disse bygninger, at de har omklædningsrum, administration, isværk og køl/fryserum.

Sådan er råskitsen af det nye hus. Foto: Havnens Fiskehus

Som tidligere nævnt går nedrivningen af den gamle bygning på Fiskerivej i gang til februar. I juli måned forventes første del af byggeriet at være færdig, så der kan drives forretning i det nye fiskehus. I september måned er hele stueetagen med det store nye køkken klar og til december skulle hele byggeriet gerne stå færdigt.

Annonce

Lejeaftale på plads

Brødrene har en lejeaftale på plads med den virksomhed, der skal rykke ind på første sal, men det er endnu ikke offentliggjort hvem dette bliver.

Anders Højgaard Andreasen vil dog gerne løfte sløret for, at der bliver en synergi mellem lejer og den resterende del af fiskehuset.

Det er Anders Højgaard Andreasen og hans bror Kristian, som ejer Havnens Fiskehus. Anders overtog driften i 2004 og fik fire år senere sin bror med som ligeværdig partner. Arkivfoto: Jens Thaysen

- Det bliver tredelt, hvor der vil være noget vinforretning og vinskolingen, ligesom vi gerne vil have, at der bliver noget synergi, så der bliver mulighed for at vores kunder kan få undervisning i sammenhængen mellem fisk og vin, og få deres egen oplevelse med samspillet. Vi kan som fagfolk sagtens fortælle om det, men det har ofte en anden effekt, når man selv kan komme ud få sig en oplevelse og blive introduceret for en ny verden, siger medejeren af Havnens Fiskehus.

Annonce

Ældste bygning

Havnens Fiskehus' bygning er den ældste af sin slags på Aarhus Havn og har tjent århusianerne gennem flere årtier.

Naboen, Clausens Fiskehandel, er dog den ældste fiskeforretning i Danmark og blev grundlagt i 1888 af Poul Clausen, som startede fiskeudsalg fra sin fiskepram i Aarhus Havn. Sønnen, Jens Clausens, overtog i 1927 og fik først i 1939 fast grund under fødderne med engrossalg og butik på fiskerihavnen.

Anders Højgaard Andreasen overtog driften af Havnens Fiskehus i 2004 og fik fire år senere sin bror Kristian med som ligeværdig partner.

I dag har Havnens Fiskehus 25 ansatte.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce