Annonce
Byudvikling

Havneudvidelse: Aarhus Havn afviser fremstrakt hånd fra nabohavn

Grenaa Havn vil godt kunne aflaste udvidelsen af Aarhus Havn ved at tage imod især bulk-varer som korn, foderstoffer, grus og kul med mere. Sådan lyder invitationen fra Grenaa. Foto: Jens Thaysen
- Det står virksomhederne frit for, hvor de vil ligge. Vi kan ikke tvinge dem et andet sted hen end Aarhus, siger direktøren for Aarhus Havn.

AARHUS: Grenaa Havn står klar til at aflaste Aarhus, hvis den gerne vil slippe for helt så stor en havneudvidelse som planlagt. Det kan ske ved at lade Grenaa overtage en del af de såkaldte bulk-produkter som for eksempel korn, foderstoffer, grus, cement og træflis. Det beskrev vi forleden, men forlovelsesforslaget fra Djursland får en kurv i Aarhus.

- Jeg forstår ikke helt, hvad Grenaa Havn mener med et samarbejde, for det er jo kunderne selv, der bestemmer, hvor de vil placere sig, siger Thomas Haber Borch, direktør for Aarhus Havn, til forslaget fra Grenaa Havn om et tættere samarbejde - og eventuel senere forlovelse.

Det, der støjer og lugter

Det er formanden for Grenaa Havn A/S, tidligere regionsrådsformand Bent Hansen (S), der forleden i Stiften rakte hånden frem til et samarbejde mellem havnene i Grenaa og Aarhus. Grenaa Havn har indsendt et høringssvar til Aarhus Kommune, hvor den inviterer til et samarbejde mellem de to havne, hvilket Bent Hansen mener kan supplere Aarhus' behov for at udvide havnen.

- Vi kan håndtere alt det, der støjer og lugter uden at genere beboerne i Grenaa, fordi boligerne ligger længere væk fra havnen. Det er vi gode til, og vi har plads til det, så det vil være naturligt at samarbejde på det område, sagde Bent Hansen.

Annonce

Ingen kommentarer

Århus Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar til Grenaas invitation fra de politiske valgte byrådsmedlemmer i Aarhus Havns bestyrelse. Vi vil gerne høre, hvad de tænker om et  samarbejde, og om det eventuelt kunne mindske behovet for en udvidelse af havnen i Aarhus, og dermed imødekomme de mange høringssvar, der siger nej tak til en havneudvidelse.

Havneudvidelsen Aarhus skal foretages i to etaper. Etape frem mod 2030 og etape 2 frem mod 2050. Kort: COWI

Bestyrelsesmedlem i Aarhus Havn Bünyamin Simsek (V) er ikke vendt tilbage på avisens henvendelse. Bestyrelsesmedlem Jan Ravn Christensen (SF) har derimod svaret. Han skriver på sms: "I den slags sager må jeg henvise til bestyrelsesformanden."

Men borgmester og formand for Aarhus Havn, Jacob Bundsgaard (S), er heller ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Annonce

"Firmaerne bestemmer selv"

I stedet har vi spurgt havnedirektør i Aarhus, Thomas Haber Borch, om hans faglige vurdering:

- Det står jo virksomhederne frit for at placere sig, hvor de vil. Det er vi ikke herre over. Og hvis Grenaa har attraktive forhold at tilbyde, står det kunderne frit at vælge dem, siger Thomas Haber Borch.

Hvis I samarbejdede tæt eller eventuelt gik sammen i en fælles østjysk havn med to afdelinger, kunne I vel fordele godset, så de pladskrævende bulk-varer kom til Grenaa, og Aarhus tog sig af containerne?

- Så skulle jeg altså sige til kunder, at de ikke måtte være i Aarhus? Det kan jeg ikke. Jeg kan jo ikke kræve, at virksomheder skal flytte til Grenaa. Hvis vi afviser bulk-kunderne, vil de finde andre steder, og der er ingen garanti for, at det er Grenaa, de så vælger. Det kan ligeså godt være Thyborøn eller Fredericia, for det hele beror på udbud og efterspørgsel, svarer direktøren.

Annonce

Langtidskontrakter

Samtidig peger han på, at havnen som udlejer har indgået lejekontrakter på op til 30 år med virksomhederne.

- Hvad skal vi også prioritere virksomhederne ud fra, hvis vi skal vælge nogen fra? Er det ud fra, hvad der er pænest? Samtidig lever virksomhederne i en symbiose. Nogle forarbejder varer, de får fra andre virksomheder på havnen, så det ville få effekt på langt flere, hvis man bad nogle om at flytte.

Hvad tænker du om ideen om én stor fælles østjysk havn?

- Vi kan som kommunal selvstyrehavn i dag ikke gå ud over kommunegrænsen og anlægge havne. Vi kan kun udleje havnearealer inden for kommunen. Samtidig er der nok en grund til, at kunderne i Aarhus vil være her frem for i Grenaa. Men de bestemmer selv, og det står dem frit for at vælge, forklarer Thomas Haber Borch.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Kultur

Har du også undret dig over stjernehimlen i to busskure?: Snart får flere af Aarhus' ikoniske champignoner en opfriskning

Annonce