Annonce
Debat

Havneudvidelsen er som en lovsang til livet: Husk, at hverken kultur eller natur står stille

"Måske skal man udsmykke havneudvidelsen med en kæmpe videoinstallation, der gengiver Hans Krulls berømte mågekys i Fiskergade, så den nye havn kan blive et lige så tydeligt favntag med naturen som bygningerne på det gamle billede i Rådhushallen", skriver Bo Rasmussen. Arkivfoto: Kim Haugaard

Havneudvidelse ved det blå hav er som en lovsang til livet - en så optimistisk tillid til den kommende havneudvidelse kan man blive inspireret til, når man står foran T. Hagedorn-Olsens 145 kvadratmeter store vægmaleri i Aarhus Rådhushal, hvor en smuk koboltblå farve får et menneskesamfund til at træde frem med store okkergule menneskeskikkelser mod en blå himmel med hvide skyer og et blåt hav med bølger.

Billedet hedder "Et menneskesamfund" og fremtræder som en hyldest til den provinsby, der i 1940'erne havde fået et nyt moderne universitet og et nyt moderne rådhus. Både universitetet og rådhuset er med på det store blå billede, men de mange gule menneskekroppe fylder så meget i billedet, at man kommer til at tænke på socialrealistiske malerier af det arbejdende og skabende menneske i samtidens socialistiske kunst i Østeuropa.

Domkirken og kongeparrets sommerresidens er imidlertid også med på det store maleri, så billedet er helt tydeligt ikke en hyldest til et samfund bygget på en snæver ideologi, men til et menneskesamfund, hvor kreative og arbejdende mennesker ikke kun i det 20. århundrede har skabt kultur på naturens betingelse. Derfor virker billedet som en lovsang til de gule menneskers liv i et samfund, som den grønne jord, den blå himmel og det blå hav altid har sat grænser for.

Annonce

Det er godt at vide, at borgmesteren, der også er formand for Aarhus Havn, har udsigt til så meget blåt, når han flere gange om dagen går ud af rådhuset, for jeg er sikker på, at havneudvidelsen ikke gør havet mindre blåt eller forhindrer den udvidede havn i at blive ved med at være en lovsang til et liv, der aldrig hverken som natur eller kultur står helt stille.

Hvis der skulle laves et stort maleri i dag af det moderne Aarhus, skulle der meget mere med end på Hagedorn-Olsens billede. F.eks. Musikhuset, det nye kunstmuseum Aros, Dokk1, Gellerupbyggeriet og de mange nye bygninger på havnen, for kulturen har ikke stået stille, lige som bølgerne er blevet ved med at rulle ind på stranden.

"Havnen på det store blå billede i Rådhushallen ser ikke ud af ret meget. En lille lystbådehavn, damperen til København eller Oslo og et enkelt sejlskib på de blå bølger syner ikke meget. Der er selvfølgelig ingen containerskibe, men hvorfor ikke tro på, at selv en udvidet containerhavn og endnu flere kraner kan blive ved med at være den lovsang til livet, som den gamle havn er udtryk for", skriver Bo Rasmussen. Arkivfoto: Kim Haugaard

Havnen på det store blå billede i Rådhushallen ser ikke ud af ret meget. En lille lystbådehavn, damperen til København eller Oslo og et enkelt sejlskib på de blå bølger syner ikke meget. Der er selvfølgelig ingen containerskibe, men hvorfor ikke tro på, at selv en udvidet containerhavn og endnu flere kraner kan blive ved med at være den lovsang til livet, som den gamle havn er udtryk for sammen med rådhuset, universitetet og domkirken.

Jeg vil ikke deltage i en skyttegravskrig mellem på den ene side udvidelse for enhver pris, fordi det skaber mere produktion og industriel udvikling, og på den anden side hysterisk angst for, at den gamle postkortudsigt til det grønne land på den anden side af det blå hav bliver en smule forstyrret.

De grønne skove omkring Aarhus, som man aner på Hagedorn-Olsens maleri, og den blå himmel bliver ved med at være der, og det blå hav bliver ved med at være næsten lige så stort, som det er nu.

Som borger i Aarhus er man glad for, at høringerne foregår i en demokratisk proces, hvor både naturen, pæne teknokrater og vilde ildsjæle bliver hørt. I et menneskesamfund kan der heldigvis føres en folkelig og politisk magtkamp, der ikke behøver at blive voldelig, selv om der kan høres mange hårde skældsord i debatten.

Det kreative menneskesamfund, der fylder det store blå maleri ud med både kunstnere, forskere og legende børn, kan ikke undgå at lave lovsange til livet, men måske skal man udsmykke havneudvidelsen med en kæmpe videoinstallation, der gengiver Hans Krulls berømte mågekys i Fiskergade, så den nye havn kan blive et lige så tydeligt favntag med naturen som bygningerne på det gamle billede i Rådhushallen.

Det store blå billede på rådhuset udstråler en vitalitet, der kommer fra den grønne og blå natur og fra de okkergule menneskeskikkelser, der i deres nøgenhed udstråler en naturlig energi, der kommer til udtryk i både arbejde, leg og kunstnerisk udfoldelse. Den vil også kunne skabe en fantasifuld havneudvidelse, hvor der er rum til såvel store kraner som et stort mågekys.

I midten af Hagedorn-Olsens maleri fremstilles en stor moderskikkelse, der på billedet forvandles til små børn, voksne mennesker og mennesker, der er så gamle, at de må gå med stok. Moderfiguren, der avler så meget usårligt og sårbart liv, er derfor ikke mindre udfordrende end den ekspressive og voldsomme statue af Moder Jord, som Svend Wiig Hansen skabte omkring 1950, og som en tidligere borgmester ikke kunne tåle at se stå foran rådhuset.

"Moderfiguren, der avler så meget usårligt og sårbart liv, er derfor ikke mindre udfordrende end den ekspressive og voldsomme statue af Moder Jord, som Svend Wiig Hansen skabte omkring 1950, og som en tidligere borgmester ikke kunne tåle at se stå foran rådhuset", skriver Bo Rasmussen. Arkivfoto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix

Jeg er sikker på, at den nuværende borgmester kun bliver positivt udfordret af en moder, der føder et okkergult menneskesamfund, der med kærlig og drømmende fantasi kan skabe fantasifuld og fornuftig byudvikling. Den har jeg også tillid til, fordi borgmesteren og de andre politikere i byrådet ikke er bange for høringer, der kan opfange og give plads til at formulere den naturlige og folkelige protest, som alle store forandringer i store byers menneskesamfund kalder på.

Som borger i Aarhus er man glad for, at høringerne foregår i en demokratisk proces, hvor både naturen, pæne teknokrater og vilde ildsjæle bliver hørt. I et menneskesamfund kan der heldigvis føres en folkelig og politisk magtkamp, der ikke behøver at blive voldelig, selv om der kan høres mange hårde skældsord i debatten. Det kan man være taknemmelig for, selv om man er meget trist over, at den demokratiske proces lige nu er en by i Rusland for de mennesker i Ukraine, der med deres blå og gule flag kæmper for demokrati.

Menneskesamfundet i det store blå billede med de okkergule menneskeskikkelser passer godt til det ukrainske flag, der hænger uden for rådhuset.

Det er spændende at forestille sig, hvordan Hagedorn-Olsen i dag ville male det moderne Aarhus som et menneskesamfund med bygninger og institutioner omgivet af grøn og blå natur. Men måske behøver han slet ikke at lave et nyt billede, fordi det hænger som et stort panorama-billede af store glasflader på toppen af Aros.

Her kan man gennem regnbuens farver se rundt på Aarhus til alle sider og ikke undgå at se broer og bygninger og færger i naturens lys.

Jeg er overbevist om, at en stor havneudvidelse i dette regnbuelys vil være en lovsang til livet, selv om havet ikke gennem det farvede glas har den samme koboltblå farve som i Rådhushallen og i den virkelighed, hvor der forhåbentlig bliver ved med at være mange måger og et kæmpestort mågekys for enden af regnbuen.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce