DEBAT: Forleden var det min gode ven Mogens Ellerbæk, som måtte kommentere et indlæg om havneudvidelsen i Aarhus (stiften.dk 15. februar, red.). I dag føler jeg, at det må være min tur til at kommentere et ganske interessant indlæg fra Claus Jørgen Jørgensen.
Han mener, at havneudvidelsen kan undgås ved blot at stable containerne otte stk. i højden – og dermed en 100 procents forøgelse af det nuværende. Det, der foregik indtil den meget forøgede mængde af containere i løbet af 2020-2021, var, at man måtte stable maks. fem stk. i højden. På grund af den forøgede eksport/import og dermed pladsmangel fik man ekstraordinært lov til at stable syv containere i højden.
At man kan losse og laste mange containere i ét løft – og dermed spare tid og penge – har jeg aldrig hørt om - og sandsynligvis heller ikke dem, som arbejder med containere til daglig.
Ligeledes vil jeg høfligst gøre opmærksom på, at de maskiner – straddle-carrier – som bringer containerne til og fra skibet, ikke kan håndtere stakkevis af containere.
Havde det været så nemt, som det fremgår af debatindlægget, er jeg sikker på, at havnens ledelse og APM Terminals havde gjort det for længst.
Man kan vel ikke blot smide virksomheder ud, hvis man har fortrudt?
Man kan selvfølgelig altid diskutere, hvor lidt og hvor meget udvidelse, der er behov for, men det ligger helt fast, at skal vi bevare vor position som Danmarks vigtigste containerhavn, så er en udvidelse absolut nødvendig.
For omkring 50 år siden sagde en fremsynet havneledelse og byråd, at vi skulle bygge en containerterminal. Det gjorde man, og det betød, at containerrederierne begyndte at komme til Aarhus – ØK, B-Line, Sealand etc. Vi voksede ud af den daværende terminal, flyttede væk fra byen og overlod arealet til det nuværende Aarhus Ø. Nu er vi så igen vokset ud af den nuværende containerterminal, og der må ske noget.
Vi skal værne om den havn og de dermed følgende arbejdspladser, og det gør vi ikke ved at skrue ned for blusset og gå på standby.
Den friske cykeltur ud på Mellemarmen viser måske til en vis grad, at der er virksomheder, som er knap så havnerelaterede. Imidlertid er det primært det gamle dokområde og de gamle foderstofpakhuse, som er sat pænt i stand, og området kan i dag ikke opfylde det behov, der er fremadrettet.
Havnerelateret eller ej, så er det en beslutning, som blev taget for flere år siden, og man kan vel ikke blot smide virksomheder ud, hvis man har fortrudt?