Annonce
Debat

Havneudvidelsen er velkommen: Vi værner ikke om havnen ved at skrue ned for blusset

"Man kan selvfølgelig altid diskutere, hvor lidt og hvor meget udvidelse, der er behov for, men det ligger helt fast, at skal vi bevare vor position som Danmarks vigtigste containerhavn, så er en udvidelse absolut nødvendig", skriver Poul Holmboe. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

DEBAT: Forleden var det min gode ven Mogens Ellerbæk, som måtte kommentere et indlæg om havneudvidelsen i Aarhus (stiften.dk 15. februar, red.). I dag føler jeg, at det må være min tur til at kommentere et ganske interessant indlæg fra Claus Jørgen Jørgensen.

Han mener, at havneudvidelsen kan undgås ved blot at stable containerne otte stk. i højden – og dermed en 100 procents forøgelse af det nuværende. Det, der foregik indtil den meget forøgede mængde af containere i løbet af 2020-2021, var, at man måtte stable maks. fem stk. i højden. På grund af den forøgede eksport/import og dermed pladsmangel fik man ekstraordinært lov til at stable syv containere i højden.

At man kan losse og laste mange containere i ét løft – og dermed spare tid og penge – har jeg aldrig hørt om - og sandsynligvis heller ikke dem, som arbejder med containere til daglig.

Annonce

Ligeledes vil jeg høfligst gøre opmærksom på, at de maskiner – straddle-carrier – som bringer containerne til og fra skibet, ikke kan håndtere stakkevis af containere.

Havde det været så nemt, som det fremgår af debatindlægget, er jeg sikker på, at havnens ledelse og APM Terminals havde gjort det for længst.

Man kan vel ikke blot smide virksomheder ud, hvis man har fortrudt?

Man kan selvfølgelig altid diskutere, hvor lidt og hvor meget udvidelse, der er behov for, men det ligger helt fast, at skal vi bevare vor position som Danmarks vigtigste containerhavn, så er en udvidelse absolut nødvendig.

For omkring 50 år siden sagde en fremsynet havneledelse og byråd, at vi skulle bygge en containerterminal. Det gjorde man, og det betød, at containerrederierne begyndte at komme til Aarhus – ØK, B-Line, Sealand etc. Vi voksede ud af den daværende terminal, flyttede væk fra byen og overlod arealet til det nuværende Aarhus Ø. Nu er vi så igen vokset ud af den nuværende containerterminal, og der må ske noget.

Vi skal værne om den havn og de dermed følgende arbejdspladser, og det gør vi ikke ved at skrue ned for blusset og gå på standby.

Den friske cykeltur ud på Mellemarmen viser måske til en vis grad, at der er virksomheder, som er knap så havnerelaterede. Imidlertid er det primært det gamle dokområde og de gamle foderstofpakhuse, som er sat pænt i stand, og området kan i dag ikke opfylde det behov, der er fremadrettet.

Havnerelateret eller ej, så er det en beslutning, som blev taget for flere år siden, og man kan vel ikke blot smide virksomheder ud, hvis man har fortrudt?

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce