Annonce
Aarhus

Heftigt efterspil om udsultede kvæg på Mols: Ministre i samråd, politiefterforskning og granskning i styrelse

Et naturplejeprojekt med fritgående kvæg på Naturstyrelsens arealer på Mols er gået galt. I løbet af vinteren blev nogle dyr så udhungrede, at de enten døde af sult eller aborterede fostre. Sagen sætter dagsordenen hos flere myndigheder og i Folketinget. Genrefoto: Jens Nørgaard Larsen
I løbet af vinteren er kvæg døde af sult på Naturstyrelsens arealer på Mols. Nu er styrelse i gang med at endevende sagen, som samtidig er omdrejningspunkt for flere efterforskninger hos politiet. I Folketinget trækker Venstre to ministre i samråd for at få en forklaring.

AARHUS: Et samråd i Folketinget, politiundersøgelser og intern granskning i Naturstyrelsen.

Det er konsekvenserne af en sag om udsultede kvæg på Naturstyrelsens arealer på Mols

I februar beskrev en tilsynsrapport dyrenes tilstand som "stærkt kritisabel". Det står klart, at  kvæg i løbet af vintermånderne er døde af sult. Desuden har flere drægtige køer aborteret, fordi der ikke var nok næring til fostrene.

Annonce

Naturstyrelsen ser med stor alvor på sagen, som har fået konsekvenser.

- Vi i er i fuld gang med at følge op på sagen, så vi sikrer, at vi lærer af den for fremtiden. Som led i opfølgningen vil vores lokale enhed blandt andet drøfte med dyrlægen, hvordan vi i fremtiden kan sikre en mere rettidig forvaltning, siger Peter Ilsøe, direktør i Naturstyrelsen.

Lokal tavshed

På Mols er der flere naturprojekter med fritgående kvæg.

Et af dem er Naturstyrelsens projekt, der nu tiltrækker sig masser af kedelig opmærksomhed.

Et andet naturplejeprojekt med fritgående kvæg og heste finder sted på områder ved Molslaboratoriet. Projektet ved Molslaboratoriet under Naturhistorisk Museum har intet med den verserende sag om det udsultede kvæg på Naturstyrelsens arealer at gøre.

Naturstyrelsens udsultede dyr

Naturstyrelsen står bag et naturplejeprojekt med fritgående kvæg på arealer på Mols.

Midt i februar var en dyrlæge fra Kvægdyrlægerne Djursland på kontrolbesøg. Dyrlægens rapport dækker perioden fra 15. november 2020 til 14. februar 2021. Den fortæller blandt andet, at adskillige af de køer, der skal kælve til foråret, er i faretruende lavt huld. Ifølge rapporten har flere af dem allerede aborteret døde fostre, fordi de ikke har næring/energi nok til at opretholde drægtigheden,

Allerede før dyrlægens besøg var Naturstyrelsen blevet bevidst om problemerne. 3 uger forinden inden dyrlægebesøget havde Naturstyrelsen samlet ungdyrene på et areal, hvor de bliver fodret.

Ligeledes blev de drægtige dyr hentet hjem til staldanlægget, hvor de blev fodret og kan kælve under tag og på tørt leje. Det er normal procedure, at dyrene hentes hjem i februar, men i år blev det altså tidligere. Dyrene går her med deres kalve ind til slutningen af april, hvor de igen bliver transporteret ud til naturarealerne.

Naturstyrelsen har efterfølgende erkendt, at den burde have reageret tidligere på dyrenes tilstand.

Politiet og Fødevarestyrelsen aflagde 5. marts et nyt kontrolbesøg på baggrund af en politianmeldelse. Konklusionerne i kølvandet på besøget er endnu ikke klar.

Naturstyrelsen Kronjylland står til hverdag med ansvaret for det fritgående kvæg på Naturstyrelsens arealer ved Mols Bjerge.

I begyndelsen udtalte den lokale ledelse med skovrider Peter Brostrøm i spidsen sig om sagen, men sådan er det ikke længere.

I stedet henvises der nu til Naturstyrelsens presseafdeling og øverste ledelse.

Annonce

Vigtige konklusioner

Avisen har spurgt Naturstyrelsen, om sagen med misrøgt af kvæget kan få personalemæssige konsekvenser.

Styrelsen oplyser, at den afventer konklusionerne i igangværende politisager om eventuelle overtrædelser af dyreværnsloven.


Når vi har politiets konklusion, må vi se på, om det giver anledning til yderligere.

Peter Ilsøe, Naturstyrelsen


Den ene af politiets efterforskninger tager afsæt i et besøg omkring tidspunktet for fundet af udmagrede dyr på Naturstyrelsens arealer. Den anden undersøgelser hviler på en kontrol, som politiet sammen med Fødevarestyrelsen lavede fredag 5. marts.

- Når vi har politiets konklusion, må vi se på, om det giver anledning til yderligere, forklarer Peter Ilsøe.

Annonce

Ministre i samråd

Sagen om misrøgt af kvæg på Naturstyrelsens arealer får stor politisk opmærksomhed.

I regeringen tager miljøminister Lea Wermelin (S) og miljøordfører Mette Gjerskov (S ) kraftigt afstand fra de forhold, som kvæget er budt i løbet af vinteren.

Venstres Erling Bonnesen vil have en forklaring på omstændighederne omkring misrøgt af kvæg på Naturstyrelsens arealer på Mols. Derfor trækker han to ministre i samråd. Foto: Niels Christian Vilmann

Men det rækker ikke for Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen. Han er så oprørt over sagen, at han forlanger et samråd med miljø- og fødevareministrene. Det finder sted onsdag 21. april i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

- Beskrivelserne af dyrenes forhold er helt groteske. Det er sket svigt af dyrevelfærden på arealer, som i sidste ende er statens og dermed ministerens ansvar. Ministrene må give en forklaring og oplyse, hvordan vi undgår lignende situationer i fremtiden. Vi har jo en regering, som netop er fortaler for mere naturpleje med fritgående dyr. Så det er en helt afgørende ting at have styr på dyrevelfærden, understreger Erling Bonnesen.

Mette Gjerskov understreger, at regeringen aldrig går på kompromis med dyrevelfærden. Men ifølge miljøordføreren er det for tidligt at drage konklusioner om forløbet bag udsultningen af dyrene på Naturstyrelsens arealer.

- Indtil videre afventer vi politiets konklusioner. Det er den rigtige rækkefølge i sådan en sag, fortæller hun.

Annonce

De to politisager

Hos politiet er arbejdet med at konkludere på besøget fredag 5. marts tæt på målstregen.

Aktuelt afventer Østjyllands Politi materiale fra Fødevarestyrelsen, som deltog i kontrollen af Naturstyrelens arealer sammen med repræsentanter for ordensmagten. Derefter kan de endelige konklusioner drages.

Ifølge Østjyllands Politi viste besøget i begyndelsen af marts dog ingen umiddelbare problemer med dyrevelfærden.

Til gengæld er politiets arbejde med materialet fra det første besøg på Naturstyrelsens arealer ikke færdigt. Der er indtil videre ingen slutdato for den efterforskning.

Fredag talte Radio4 Morgen med dyrlæge Jens Kristoffersen. Han mener, at forholdene for dyrene er under al kritik. Du kan høre interviewet herunder:

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Kom så, Sara Slott! - Mandag venter karrierens sidste OL-semifinale

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce