Annonce
Østjylland

Heidi stiller op for verdensmålene: De er stærke værktøjer, også når vi skal lave lokalpolitik

Heidi Gautschi vil have FN's Verdensmål ind på lystavlen hos alle borgere. Derfor har hun lavet sin egen liste, Verdensmål med Vilje, til kommunalbestyrelsesvalget i Odder. Foto: Hans Jørgensen
Verdensmål med Vilje. Det er navnet på den liste, som Heidi Gautschi har lavet til kommunalbestyrelsesvalget. Hun vil gerne skabe opmærksomhed om de 17 mål, FN har lavet.

Hundslund: Heidi Gautschi stødte på FN's verdensmål, da hun for nogle år siden besøgte den store globe Climate Planet i Aarhus.

- Det ramte noget i mig, og jeg begyndte at interessere mig for det som almindelig borger. Jeg sad på Vilhelmsborg i 13 år og arbejde med events, men det lukkede jo ned, da corona kom. Og jeg kunne stille og roligt mærke, at jeg skulle noget med de her verdensmål. De er et stærkt værktøj, mener Heidi Gautschi.

Interessen førte til, at hun i dag arbejder professionelt med målene, men det er ikke nok. Derfor stiller hun op til kommunalbestyrelsesvalget i november for Liste T - Verdensmål med Vilje, som hun selv har lavet og er eneste kandidat for. Hun ser valget som en oplagt mulighed for at banke på tromme for FN's verdensmål.

Annonce

Blå bog

Heidi Gautschi er 53 år.

Er født og opvokset i Stånum syd for Randers. Hun bor i Hundslund, er gift og har en datter på 12 år og en søn på 15 år. Elsker dyr og naturen.

Uddannet grafonom og har senere arbejdet med events på hestesportscenteret Vilhelmsborg. Er i dag projektansat hos Danmark for Målene. Blev færdig med en Mini MBA i ledelse i år og er begyndt på Sustainability Mangament Mini MBA.

Er formand for Lokalrådet 8350 og har bestyrelsesposter i blandt andet Hestens Værn og Hippologisk Selskab. Er netværksleder for Ledernes Verdensmålsnetværk.

- Mit primære mål er at få fokus på de mere langsigtede beslutninger. Jeg er tidligere i år blevet spurgt af et etableret parti, om jeg havde lyst til at stille op for dem, men det skød jeg til hjørne. Og i forhold til at gå ind i lokalpolitik ville det nok være bedre at vente fire år, for jeg har to teenagebørn. Men jeg vil have fokus på verdensmålene, siger Heidi Gautschi.

Det var derfor, hun besluttede at lave sin egen liste.

Listen lurede

- Det havde ligget og luret i baghovedet, og jeg kiggede på partierne. Vil I noget, eller er det staffage? Jeg synes, det var mest effektivt at lave listen selv, og jeg vil gerne ind og udfordre de plejer-beslutninger, der bliver lavet, siger Heidi Gautschi.

FN vedtog i 2015 at arbejde for 17 verdensmål, og Odder Kommune besluttede sig i 2019 for at fokusere på fem af dem. De handler om sundhed og trivsel, uddannelse, bæredygtighed og lokalsamfund, ansvarlig forbrug og produktion samt klimaindsats.

Jeg vil have fokus på verdensmålene.

Heidi Gautschi, kandiat til kommunalbestyrelsesvalget

Verdensmålene kan synes abstrakte og langt fra lokalpolitik, men man kan godt tænke i verdensmål, når man får et konkret spørgsmål, mener den nye kandidat.

- Skal der for eksempel laves en cykelsti hele vejen fra Rude til Odder? Det ligger lige nu som et borgerforslag hos kommunen.

- Hvis vi vil den grønne omstilling, er vi nødt til at sætte rammerne for den. Men bundlinjen er tredobbelt. Jeg vil gerne snakke om sociale og miljømæssige mål, men vi kan ikke sige ja til det hele. Når man gerne vil have en bedre verden, er man også nødt til at holde sig for øje, at det også skal hænge sammen økonomisk. Den økonomiske bæredygtighed er også nødvendig, siger Heidi Gautschi.

Annonce

Børn er kapitalen

Mere konkret er hun, når det kommer til de små skoler i oplandet, som hun selv kender godt til.

- Børnene er fremtidens kapital, men jeg har fået helt ondt i maven over de forhold, vi byder dem generelt. Det mest problematiske er, at der ikke er ressourcer nok på de små oplandsskoler til at løfte de udfordringer, der er med. De her inklusionseksperimenter gavner ikke. Der mangler et blik på, hvad det gør ved de såkaldte almindelige børn. Jeg kan godt se tanken i det, men de almindelige børn betaler en høj pris, mener Heidi Gautschi.

Mød kandidaterne

Kommunalvalget nærmer sig, og dermed er kandidaterne ved at gøre sig klar til valgkamp. Avisen har mødt en kandidat (ikke spidskandidaten) for hvert parti, der stiller op til valget i Odder Kommune til en snak om, hvorfor de stiller op og deres mærkesager.

Hun glæder sig til at snakke verdensmål og gøre flere vælgere opmærksomme på, at de eksisterer.

- Jeg føler, at jeg skal have prøvet det af. Og kommer jeg ikke ind, så for jeg de andre politikere til at snakke om noget lidt større, siger Heidi Gautschi.Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

AGF For abonnenter

Niklas Backman kigger tilbage på seks år i AGF-tjeneste: - Jeg føler ikke skyld, men nok lidt dårlig samvittighed, for jeg ville gerne have givet mere til AGF

Østjylland

Boligselskab vil bygge 136 boliger på mark: Bliver den lille by nu meget større?

Alarm 112

Kvinde havde betjent i røret, da hun så en stor skygge udenfor døren: - Der er nogen ved min dør ... Det sker nu! Han har en kniv!

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

AGF

Bundu og Co. leverede sensationen mod Champions League topscorer og rekordindkøb

Annonce