Annonce
Aarhus

Hele byens spisekammer: Historien om M. P. Bruuns Gade

M. P. Bruuns Gade i sine unge år, set mod banegården og med sporvognen som dominerende transportform.

M. P. Bruuns Gade var engang hele byens spisekammer, for her kunne man finde fødevarer af alle slags. Efter stille år i gaden er andre specialbutikker i dag rykket ind, og færre forretninger står tomme.

AARHUS: - Gaden har så megen sjæl, og jeg tror virkelig på det her område.

Lone Høgh smiler begejstret. Hendes forretning Høgh er stadig fyldt af duft fra de massive buketter, som tilflød hende ved butiksåbningen forleden, og hun er så ny i gaden, at hun dårligt har nået at kigge sig omkring. Men det var helt bevidst, at hun valgte at åbne sin butik med eksklusivt dametøj lige her i M. P. Bruuns Gade.

- Jeg var før medejer af Alrø & Høgh på Skt. Pauls Kirkeplads, men jeg gik ud af butikken for tre år siden, fordi jeg trængte til en pause. Det har jeg fortrudt nu. Jeg laver selv tasker og producerer skindtøj og cashmerevarer, og det blev lidt kedeligt at sælge det hjemme fra min privatadresse, erkender Lone Høgh, som kastede sit blik direkte på det lokale, hvor hun nu har indrettet sig.

- Jeg har altid været forelsket i det her rum, for det har så megen charme. Før lå her en ejendomsmægler, men lokalet havde stået tomt i to år, inden jeg fik held til at leje det. Jeg ville gerne ind i Bruuns Gade, for jeg kan lide atmosfæren på Frederiksbjerg, og så er det en stor fordel, at man som kunde kan køre hertil.

Annonce
- Jeg havde godt nok kriller i maven, da jeg gik her og gjorde i stand, men det er gået over. Jeg har fået hilst på naboerne, og her er et dejligt miljø, konstaterer Lone Høgh, der er ny forretningsdrivende i gaden. Foto: Flemming Krogh

Jeg kan lide atmosfæren på Frederiksbjerg, og så er det en stor fordel, at man som kunde kan køre hertil.

Lone Høgh, butiksejer i M. P. Bruuns Gade
Foto: Flemming Krogh

En altan i vinduet

Samme fordel hæfter andre butiksdrivende i Bruuns Gade sig ved.

- Vi lå før på Tomsagervej i Åbyhøj, men det var virkelig svært at få vores kernekunder til at tage derud, fortæller Dan Metzdorff, der er afdelingschef i vel nok en af de mest bemærkelsesværdige forretninger i M. P. Bruuns Gade: Altan.dk. Her sælges altaner, elevatorer og altantilbehør.

- Det er herinde i byen, vi sælger altanerne - til den eksisterende ejendomsmasse. Og derfor var det vigtigt for os at komme tættere på kunderne. Her kan vi holde beboermøder, og vi kan nemt fremvise, hvad vi tilbyder, siger Dan Metzdorff, hvis butik har altaner i vinduet, men ellers mest af alt består af kontor og mødelokale.

- Vi er jo ikke en forretning, der trækker strøgkunder eller udsalgsgæster til; man dumper ikke lige ind her, med mindre man skal købe noget til sin altan. Men vi har bestemt kunnet mærke, at vi er flyttet hertil. Det er blevet meget nemmere for vores kunder, for de fleste af dem bor inde i midtbyen, så nu kan de besøge os til fods eller på cykel. Det var ikke et mål for os at ligge i Bruuns Gade, det skulle bare være i midtbyen, men de fleste lokaler, der passede til os, lå ikke i herinde - før vi altså fandt det her. Vi er blevet glade for Bruuns Gade, for her er et dejligt liv.

- Vi er jo ikke en forretning, der trækker strøgkunder eller udsalgsgæster til; man dumper ikke lige ind her, med mindre man skal købe noget til sin altan, erkender Dan Metzdorff, der alligevel glæder sig over, at Altan.dk er rykket ind i M. P. Bruuns Gade. Foto: Flemming Krogh
Foto: Flemming Krogh

Hjælp til lyden

Heller ikke hos Scala Hifi vandrer hovedparten af kunderne impulsivt ind fra gaden. I forretningen sælger man fjernsyn og musikanlæg til de kunder, der drømmer om noget særligt - eller i hvert fald om en helt særlig betjening.

- Vores tilgang til kunderne er helt uteknisk. Man kan komme herind uden at vide noget som helst. Vi finder ud af, hvad kunden har brug for, og så sætter vi det hele op for dem. Det er også derfor, at vi kun har åbent om eftermiddagen, for om formiddagen og om aftenen er vi ude på kundebesøg, siger Ole Iversen, der ejer butikken sammen med Mike Fabricius.

De to var ansat i KT Radio, som havde ligget på stedet i årtier. Da den gamle ejer ville ud af foretagendet, sprang Ole og Mike til som nye ejere, for de drømte om at specialisere sig indenfor lyd og billede. Og det har de nu levet af i 25 år.

- Vi sælger det, der ikke tilbydes i kædebutikkerne, og vi går virkelig op i det her af personlig interesse, smiler Ole, som selv hører alle typer musik hver eneste dag i forretningen, for "det giver stemning og føles afstressende".

De to ejere af Scala Hifi landede i Bruuns Gade, fordi det nu engang var der, forretningen lå, da de købte den. Men de er glade for gaden, selvom de, akkurat som Altan.dk, for så vidt kunne bo hvor som helst.

- Bruuns Gade er en specialgade, og det kan jeg godt lide. Det er en kvalitetsgade med nogle fede butikker, og vi oplever da indimellem, at kunder dumper impulsivt ind, fordi de er faldet for noget i vores udstillingsvindue, siger Ole Iversen.

- Bruuns Gade er en specialgade, og det kan jeg godt lide. Det er en kvalitetsgade med nogle fede butikker, og vi oplever da indimellem, at kunder dumper impulsivt ind, fordi de er faldet for noget i vores udstillingsvindue, siger Ole Iversen, der i Scala Hifi sælger lyd og billede i særklasse. Foto: Flemming Krogh

Rom og rødvin

Udstillingen hos Aarhus Vinhandel er anderledes straks-appellerende. Her sælger man ganske vist også dyre varer, men dog i en anden boldgade end hos Scala Hifi, hvor priserne for musikanlæg svinger fra 15.000 kroner til halvanden million. Hos vinhandlen tæller man mestendels i hundredkronesedler, når der skal afregnes ved kassen, og Leif Juul har straks et forslag, da en ungersvend kommer ind og spørger efter en flaske rom til 400 kroner eller deromkring.

Rom er noget af det, som Leif Juul personligt holder mest af, men "hver ting til sin tid", som han siger, og derfor er han også vældig glad for en god flaske vin.

Han har været omrejsende sælger i mange år, men slog til, da Aarhus Vinhandel i 2005 blev sat til salg for, hvis han nogensinde skulle være forretningsdrivende, skulle det være i denne her butik og ingen anden.

- Både min far og svigerfar var kunder her, og jeg er selv opvokset i kvarteret og er kommet i Bruuns Gade, siden jeg var barn, siger han, der tager endnu nogle år på arbejdsmarkedet, før han vælger pensionen. Til den tid håber han at kunne sælge butikken til videre drift, for den har ligget i gaden under forskellige navne siden 1940'erne, og det ville være synd og skam, hvis den ikke kan fortsætte, mener han.

Leif Juul har altid haft interesse for vin og spiritus og nyder at have gjort interessen til sin levevej. I forretningen sælger han også piber og pibetobak, cerutter og cigarer, men ikke cigaretter, for butikken er til nydelse, men ikke hurtige stimulanser.

- I dag kan man mærke, at kunderne gerne vil have de specielle ting. Især de unge går meget mere op i, hvad de drikker, end tidligere generationer, konstaterer Leif Juul, der bl.a. har stort salg i rom og gin for tiden.

Han husker Bruuns Gade som byens spisekammer, da han var barn. Sådan er det ikke længere, men han glæder sig over, at gaden stadig rummer enkelte kernebutikker som slagter og bager, og alt i alt synes han, at "det altid har været en god gade".

Det mener Lone Høgh også, selvom hun er ganske ny i M. P. Bruuns Gade.

- Jeg havde godt nok kriller i maven, da jeg gik her og gjorde i stand, men det er gået over. Jeg har fået hilst på naboerne, og her er et dejligt miljø. Folk er behjælpelige. Og så tror jeg, at gaden er på vej frem mod noget godt igen; at den udvikler sig, som Jægergårdsgade har gjort. Bruuns Gade er jo en meget ikonisk gade i Aarhus.

- Både min far og svigerfar var kunder her, og jeg er selv opvokset i kvarteret og er kommet i Bruuns Gade, siden jeg var barn, fortæller Leif Juul, der kun ville være butiksejer, hvis det kunne blive i Aarhus Vinhandel. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Genåbning af idrætshøjskole er problematisk: Nye krav ville have givet grund til overvejelse

Annonce