Annonce
Debat

Helhedsplanen for Himmelbjerget står i vejen - drop den, og lad os komme videre

himmelbjergethelhedsplanstår i vejenpanden mod muren nex

Kære arbejdsgruppe.

Arbejdet med Himmelbjergets fremtid er siden sommerferien gået en i en ny fase, hvor støtte og input søges hos lokale interessenter med henblik på forberedelse af fondsansøgninger. Oplægget til denne fase er en vision, en række principper samt en konkret samling ideer, kaldet "helhedsplan", som er udarbejdet af arkitektbureauet Labland.

Folkets Bjerg har fulgt diskussionen af helhedsplanen tæt og har dannet os to klare indtryk:

1) Den massive modstand mod arbejdet med Bjergets fremtid skyldes i høj grad, at man først har valgt at involvere en bredere kreds af borgere og interessenter, efter et konkret katalog er udarbejdet og vedtaget som dagsordensættende for den videre diskussion, og 2) dette katalog opfattes af rigtig mange som rent ud sagt en rædselsvision for Himmelbjerget.

Hvad angår 1), er det fra den tidligere styregruppe for arbejdet flere gange blevet fremført, at det er "helt normalt", at kommunen i denne slags sager tager initiativ og udarbejder et oplæg til den bredere og mere involverende diskussion. Men Himmelbjerget er ikke et "normalt sted". Ikke bare kan man stille spørgsmålstegn ved kommunens "mandat" til egenhændigt at tage initiativ til forandringer på Bjerget; selv hvis man tilskrev kommunen dette "mandat", er der så mange særlige historiske, kulturelle og naturmæssige forhold ved Bjerget, at man fra start burde have grebet processen helt anderledes an.

Hvad angår 2), kan vi i Folkets Bjerg kun få øje på én rigtig ting at gøre, hvis man skal gøre sig håb om at samle bred folkelig opbakning bag en vision for Himmelbjerget: Drop Lablands helhedsplan og arbejd videre med en mere generel og åben vision. Man bør sagtens kunne droppe planen; den er nemlig særdeles kritiserbar, i vejen og frem for alt unødvendig.

Folkets Bjerg og mange andre aktører har over de seneste måneder luftet mange ideer til en nænsom og respektfuld videreførelse af Bjerget. De fleste af disse ideer er helt i tråd med de bredere formuleringer af visioner og principper for arbejdsgruppens arbejde, og man anerkender visse behov (herunder forbedringer af stisystemer for gangbesværede). I den kommende tid vil mange af disse ideer, sammen med alternative "dogmer", bliver præsenteret i mere formel form.

Der mangler i det hele taget hos borgere og diverse interessenter hverken ideer eller velvilje i forhold til at udtænke "forbedringer" på Bjerget, men der mangler et åbent, dialogbefordrende "rum" at diskutere disse ideer i.

Så længe man fastholder "helhedsplanen", fastholder man også den udbredte oplevelse af, at kommunen har løbet befolkningen over ende i spørgsmålet om Himmelbjergets fremtid, man fastholder kilden til den dårlige stemning omkring arbejdet med Bjergets fremtid, og man fastholder et arbejdsdokument, som næppe får store fonde frem på stolesædet af begejstring.

Så drop den plan, og lad os komme videre.

(Forkortet af redaktionen)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ansat på Aarhus Universitetshospital er smittet med coronavirus: 30 personer sættes i karantæne

AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce