Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Cheesecake med jordbær,hyldeblomst og rosengelé

Foto: Helle Troelsen

Jordbær og hyldeblomster hører sammen i min verden. Jordbær er modne, og hyldeblomsterne blomstrer, når roserne springer ud. Så hvorfor ikke forsøge at kombinere de tre planter i en kage?

Jeg er skruet sådan sammen, at der skal være noget sprødt, der knaser i kager. Kager må heller ikke være alt for søde, så de skal tilsættes ingredienser, der tilfører kagen syrlighed.

Det bedste, jeg ved, er solmodne jordbær, der plukkes lige fra planten. De er lune og søde og smager skønt med kold hyldeblomstsaft til og måske en klat flødeskum. Så er det sommer.

Annonce

Disse små cheesecakes har det hele. Sprødheden får man med kiksebundene, syrligheden med jordbær, og de fine smagsnoter af blomster fås af hyldeblomstkoncentratet, der anvendes i ostecremen, og rosengelé på toppen.

Rosengelé havde vi mængder af i køleskabet fra sidste år, så der skulle ryddes ud, for der skal jo gøres plads til sommerens kølige vine og læskende drikke.

Jeg har brugt små tærteforme til kagerne, men man kan også lave den i en stor tærteform.

Ingredienser

Kiksebund:

250 gram digestive-kiks

150 gram smør

Ostecreme:

250 gram flødeost

¼ liter piskefløde

75 gram flormelis

3 blade husblas

1 dl koncentreret hyldeblomstsaft

½ vaniljestang

Rosengelé:

3 dl koncentreret rosenekstrakt eller sødet rosenvand

3 blade husblas

Lidt friske jordbær og mynteblade til pynt

Annonce

Sådan gør du

Smørret smeltes, og digestive-kiksene smuldres deri. De kan også blendes og røres i.

Smør en springform på cirka 22 cm i diameter og pres kiksemassen ud i formens bund. Stil den i køleskabet.

Ostecreme:

Læg husblas i blød i koldt vand. Pisk fløden stiv og rør vanilje og flormelis i.

Rør piskefløde og flødeosten sammen, så det bliver en ensartet, lind masse.

Smelt husblas over vandbad sammen med den koncentrerede hyldeblomstsaft. Afkøl og vend det i ostecremen. Hæld ostecremen ud på den afkølede kiksebund og stil kagen på køl igen.

Rosengelé:

Imens klargøres rosengeléen.

Man kan købe rosenvand i webshops, i specialbutikker eller hos asiatiske købmænd.

Man kan også lave rosenekstrakt selv af rosenblade fra Rose de Rescht eller klitroser, lidt vand, citronsyre og sukker, der koges sammen i 15 minutter og derefter sies. Det giver en smuk, rød farve.

Læg husblas i blød i koldt vand.

Smelt husblassen over vandbad og rør den sammen med den lune rosenekstrakt eller rosenvand.

Lad geléen tykne lidt og hæld den derefter på ostemassen. Tjek, at ostecremen har sat sig helt, inden geléen hældes på. Ellers flyder det sammen og bliver grumset.

Stil igen kagen på køl og lad geléen størkne helt, inden den pyntes med friske jordbær og små mynteblade.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Velbekomme: Sådan griller du makrel

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

Annonce