Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Kartoffelchips med et tvist

Foto: Helle Troelsen

Denne opskrift på hjemmelavede kartoffelchips er ret banal. Man tager blot et mandolinjern og snitter kartoflerne så tyndt som muligt og frituresteger dem ved høj varme, til de begynder at poppe op og få farve.

Men så banalt behøver det ikke at være. Her op til nytårsaften må man gerne skrue lidt op for ekstra spas og smag. Jeg gravede de mest farvestrålende kartofler op fra køkkenhaven. I år har jeg dyrket ”Blå Congo” og ”Lily Rose”, der giver blå og pink kartofler. De er ikke så kønne med julens brune sovs, men er til gengæld ret dekorative i salater og friteret som chips.

Smagen er peppet op med hjemmelavet kryddersalt tilsat rosmarin, citronskal, peber og sort trøffel. Det giver en dejlig umamismag med salt, surt, stærkt og sødt.

Annonce

Kartoffelchipsene bliver serveret nytårsaften som snack.

Ingredienser

Kartofler, f.eks. Blå Congo og Lily Rose - almindelige hvide kan også bruges

Smagsneutral olie


Kryddersalt:

100 gram groft middelhavssalt

1 tsk. friskkværnet peber

3 stilke frisk rosmarin

Revet citronskal af 1 usprøjtet citron

1 sort trøffel, fintrevet

Annonce

Sådan gør jeg

Kryddersaltet laves først. Frisk rosmarin hakkes til plukfisk i en minihakker. Hæld derefter groft middelhavssalt i, og blend kortvarigt, så saltet stadig er groft, men er blevet mikset godt med rosmarinen. Det får en smuk grøn farve. Citronskal rives fint og blandes sammen med saltet. Peber kværnes i.

Saltet hældes ud på en bageplade med bagepapir, og tørres i ovnen ved 100 grader varmluft i en halv time. Det vendes et par gange.

Tag det ud og køl det ned. Riv trøffel fint og rør det sammen med saltet.

Skræl og snit kartoflerne til meget tynde skiver på et mandolinjern. Læg dem straks i koldt vand, så de ikke bliver brune. Lige inden de kommer i frituren, skal de duppes tørre med et viskestykke.

Varm smagsneutral olie op ved høj varme i en gryde med stor overflade. Jeg bruger en sauter-gryde. Når olien er rygende varm, kommes et lag kartoffelskiver i. De er færdige, når de bobler op og bliver gyldne i kanten.

Læg dem på fedtsugende papir, og drys straks med kryddersalt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Hængt ud som psykopat: Rasmus følte sig forfulgt af chikane, da han forlod kendt Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Debat

Jeg er ikke bange for at spå: Det nye stadion ender som et økonomisk problem

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Annonce