Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Opskrift på rønnebærsyltetøj med æbler og mandler

Foto: Helle Troelsen

I sidste uge plukkede jeg bærrene af rønnebærtræet i haven. De fleste vil jeg lave til rønnebærgelé, og lidt har jeg sat fra til syltetøj, som jeg fandt en opskrift på i den klassiske kogebog ”Frøken Jensens syltebog”.

Det er en absolut klassiker, som jeg flittigt bruger her i høstsæsonen, hvor der syltes, saftes og konserveres.

Der er sket meget på det gastronomiske område de seneste år, hvor man ser nye og anderledes kombinationer af råvarer i retter. Men nogle opskrifter er bare gode gamle klassikere, som man selvfølgelig kan bygge videre på.

Annonce

Og det har jeg netop gjort med dette syltetøj lavet af rønnebær, æbler og appelsinskal, som jeg har tilført smuttede, hakkede mandler. Det giver marmeladen en god konsistens og afrundet smag, for rønnebærrene og appelsinskallen er let bitre, og æblerne er lidt syrlige. Mandler og appelsinskal passer umådelig godt sammen, og så dur syltetøjet endda som garniture til julefrokostens oste, pølser, sylte og andet godt.

Syltetøjet er syrligt, sødt og bittert. Rønnebær kan få en skarp bittersmag, hvis ikke de fryses ned inden tilberedning. Minimum et døgn i fryseren reducerer bitterstoffet, men jeg lader dem nu blive i fryseren en lille uges tid i troen på, at jo længere tid de er frosset ned, jo mere reduceres bitterstoffet. Måske er det rent faktisk tilfældet - jeg bliver ved troen.

Ingredienser til et stort glas syltetøj

½ kilo ribbede rønnebær

3 dl vand

Revet skal af 1 økologisk appelsin

½ kilo spiseæbler

750 gram sukker

75 gram smuttede, hakkede mandler

Annonce

Sådan gør du

Rib og skyl rønnebærrene og frys dem ned i minimum et døgn. Tø dem op, før de tilberedes til syltetøj. Skræl æblerne, udkern og skær dem i smalle både. Smut og hak mandlerne halvgroft og riv appelsinskallen.

Rønnebær, revet appelsinskal og vand bringes langsomt i kog og koges ved svag varme under låg i 10 minutter. Æbler og mandler kommes i gryden sammen med sukkeret og koges videre i 15 minutter.

Det er ikke nødvendigt at tilføre geleringspulver til syltetøjet, for det må gerne være let flydende.

Hæld det på skoldede glas og bind straks til.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Sport

Anton, Magnus og Mads er på vej igennem et snævert nåleøje: - Mens vi står i det, kan det være svært at se, hvor stort det her egentlig er

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Livsstil

Redaktørens klumme: Genbrug for viderekomne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Aarhus

- Når kommunen privatiserer en vej, får borgerne både en ekstra udgift og et dilemma, der ødelægger stemningen på vejen

Annonce