Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Rodfrugter og kål hører årstiden til

Foto: Helle Troelsen

Jeg hører ofte mig selv sige, at man skal nyde de afgrøder, som sæsonen byder på, for der smager de allerbedst. Rabarber og asparges hører foråret til. Jordbær skal spises solmodne i midsommeren samtidig med, at der er friske ærter.

Nu er der ikke så meget tilbage i køkkenhaven andet end rodfrugter og kål. Til gengæld er de så sprængfyldte af vitaminer, at de giver energi til at modstå trætheden i vinterens mørke og kulde.

Egentlig har man adgang til kål hele vinteren, og jeg nyder hver dag at nappe blade af, som jeg spiser al dente i stedet for en vitaminpille. Jeg tror på, at det er langt sundere.

Annonce

I jorden står pastinak og jordskokker, som sagtens klarer frosten. Men vi har travlt med at spise rødbeder og selleri op, for de kan ikke overvintre i jorden.

Ugens opskrift er sund og mættende og består af selleri-pomfritter med hvidløg/citron-topping. Dertil tilberedes sprødstegt grønkål med æbletern og valnødder, stegte kyllinge-inderfileter og hjemmelavet aioli.

Til fire personer

Sellerifritter:

1 stort sellerihoved

1 økologisk citron (skallen)

3 fed hvidløg

3 spsk. olivenolie

Salt og peber


Sprødstegt kål med kylling:

1 hel stok - eller en stor pose frisk grønkål

3 spsk. olivenolie

100 gram valnødder

2 søde spiseæbler

1 økologisk citron (saften)

450 gram kyllinge-inderfilet

Frisk timian

2 fed hvidløg

Salt og peber


Hjemmelavet aioli:

2 pasteuriserede æggeblommer

1 tsk. sennep

1 tsk. citronsaft

3 fed hvidløg

2,5 dl olivenolie

Salt og peber

Annonce

Sådan gør du

Start med at tage ingredienser til aioli ud af køleskabet, så de opnår stuetemperatur. På denne måde undgår man, at aiolien skiller.


Sellerifritter: Rengør og skræl selleriknolden. Skær den i tynde stave. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Hæld olivenolie i en lille skål med revet citronskal og presset hvidløg. Smag til med salt og peber. Hæld det over selleristavene. Bag dem i almindelig ovn ved 200 grader i cirka en halv time, eller til fritterne er gyldne og sprøde i enderne.


Sprødstegt kål med kylling: Skyl grønkålen, rib bladene og skær dem i grove stykker. Varm olivenolien op i en wok og rist kålen ved høj varme i kort tid, til kålen er sprød i kanten og stadig har bid. Tag det af varmen og afkøl.

Hak valnøddekernerne i grove stykker, skyl og skær æblet i små tern. Behold skrællen på æblet. Bland kål, æbler og valnødder sammen, pres citronsaft over og drys med lidt salt og godt med friskkværnet peber.

Varm lidt olie op i wokken. Vend kyllingestykkerne i en blanding af frisk timian, presset hvidløg og salt og peber. Steg kyllingestykkerne ved middel varme, til de er er møre og gyldne. Anret dem oven på det ristede grønkål med æbler og valnødder. Server med citronbåde, hvis man ønsker retten mere syrlig.


Aioli: Tjek at alle ingredienser har opnået stuetemperatur. Pisk æg, sennep, citronsaft og presset hvidløg sammen. Hæld olivenolien i - i en meget tynd stråle - imens der piskes med en håndmikser. Fortsæt med at piske, til aiolien har en tyk, cremet konsistens. Smag den til med salt og friskkværnet peber.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Kultur

Mohamad flygtede fra krigen: Nu er han manden bag stjernerne i Vild Med Dans

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce