Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Sådan laver du porsesnaps

Raklerne er klar til høst, når de begynder at åbne sig. De dufter kraftigt, når man plukker dem. Der går en lille håndfuld til en flaske snaps. Foto: Helle Troelsen

Nu er det tiden at lave porsesnaps på raklerne. Man kan lave porsesnaps både på rakler og på blade. Smagen varierer en smule, hvor jeg synes, at en snaps på rakler er en smule mere parfumeret og bitter. Men den smager alligevel pragtfuld.

I påsken holder vi påskefrokost for familien, og den mest populære kryddersnaps er altid porsesnapsen - det ses på beholdningen. Det er en tradition, at påskefrokosten holdes hos os, så jeg må sørge for, at der er et par flasker porsesnaps klar til næste år.

Jeg dyrker porse i haven. Porsebusken var en gave, men de kan købes på planteskoler. Den blev plantet i halvskygge i bærhaven på et forholdsvis fugtigt sted.

Annonce
Rakler fra porsebusken står og trækker på klar brøndumsnaps. Foto: Helle Troelsen

Porse vokser i naturen omkring moser og søer, hvor jorden er fugtig og til den sure side. Jeg har forsøgt at efterligne vækstvilkårene i min have med god succes, selvom jeg ikke har en havedam, den kan vokse på bredden af.

Porseplanten gror i surbundsjord, og jeg sørger for at vande den jævnligt i tørre perioder.

Ingredienser

En flaske klar Brøndum-snaps, 70 cl

En håndfuld rakler fra porseplanten

Annonce

Sådan gør du

Riv raklerne af porseplanten, og fyld dem i en flaske eller syltetøjsglas med snaps.

Stil snapsen mørkt, for eksempel i et køkkenskab. Lad det trække i fire uger, hvorefter raklerne filtreres fra, og snapsen hældes på en fin kryddersnapseflaske.

Lad snapsen stå og modne i minimum en måneds tid, men gerne op til et helt år, hvilket passer med, at snapsen er på sit højeste til påske næste år. Der ryger dog lidt til julefrokosterne, så lav endelig rigeligt.

Opbevar snapsen mørkt og gerne køligt.

Annonce
Kultur For abonnenter

Anmeldelse af Hobbitten: Det kunne så let være helligbrøde at pille ved Tolkiens mesterværk, men resultatet er fremragende

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Henrik Ochsner var et sjældent menneske i ordets fineste forstand

AGF For abonnenter

David Nielsen siger farvel til AGF: 1.693 dage med 'Let's fucking go!'

Aarhus

Classic Race Aarhus genopstår i miniformat søndag

Aarhus

Dårlig dømmekraft på sidste skoledag: Elever fik overrakt karameller med nåle i

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Aarhus

Vandrehistorien: Passer det, at Beder-Malling trækker dødbringende lyn til?

Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Debat

Magt- og udstødelseskultur findes ikke kun på Herlufsholm: Det gennemsyrer hele konkurrencestaten og dansk politik

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Annonce