Nu er det tiden at lave porsesnaps på raklerne. Man kan lave porsesnaps både på rakler og på blade. Smagen varierer en smule, hvor jeg synes, at en snaps på rakler er en smule mere parfumeret og bitter. Men den smager alligevel pragtfuld.
I påsken holder vi påskefrokost for familien, og den mest populære kryddersnaps er altid porsesnapsen - det ses på beholdningen. Det er en tradition, at påskefrokosten holdes hos os, så jeg må sørge for, at der er et par flasker porsesnaps klar til næste år.
Jeg dyrker porse i haven. Porsebusken var en gave, men de kan købes på planteskoler. Den blev plantet i halvskygge i bærhaven på et forholdsvis fugtigt sted.
Porse vokser i naturen omkring moser og søer, hvor jorden er fugtig og til den sure side. Jeg har forsøgt at efterligne vækstvilkårene i min have med god succes, selvom jeg ikke har en havedam, den kan vokse på bredden af.
Porseplanten gror i surbundsjord, og jeg sørger for at vande den jævnligt i tørre perioder.
Ingredienser
En flaske klar Brøndum-snaps, 70 cl
En håndfuld rakler fra porseplanten
Sådan gør du
Riv raklerne af porseplanten, og fyld dem i en flaske eller syltetøjsglas med snaps.
Stil snapsen mørkt, for eksempel i et køkkenskab. Lad det trække i fire uger, hvorefter raklerne filtreres fra, og snapsen hældes på en fin kryddersnapseflaske.
Lad snapsen stå og modne i minimum en måneds tid, men gerne op til et helt år, hvilket passer med, at snapsen er på sit højeste til påske næste år. Der ryger dog lidt til julefrokosterne, så lav endelig rigeligt.
Opbevar snapsen mørkt og gerne køligt.