Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Simregryde med sellerimos

Foto: Helle Troelsen

Duften spreder sig i køkkenet, når støbejernsgryden simrer i timevis. Så går man og bliver lidt småsulten. Mæt bliver man efter denne tunge vinterret. Især fylder sellerimos godt i maven.

Denne ret smagte jeg for første gang i Sverige. Vi var på ferie på en ødegård langt inde i skoven. Husets eneste rum blev varmet op af en kakkelovn, og det var pivkoldt udenfor. Kinderne brændte og maverne rumlede af sult, for vi havde vandret langt og længe i sne og frost.

På komfuret havde gryden stået og simret i timer, imens vi var på tur. Gryderetten var med elg-kød, kantareller fra skovene omkring ødegården samt rodfrugter, der havde kogt ind med kraftig rødvin, skalotteløg og timian.

Annonce

En gryde blev sat over med knoldselleri, mælk og citronsaft, som skulle koges og laves til sellerimos. Dette måltid glemmer jeg aldrig, selvom det ligger 25 år tilbage. Siden da har jeg justeret lidt på opskriften og tilpasset den danske forhold.

Nu er frosten kommet, og de sidste rodfrugter er høstet. Gulerødder og bladselleri røg i gryderetten, knoldselleri i sellerimosen, rødbeder blev bagt i ovnen og marineret i balsamico som frisk tilbehør.

Der blev hakket et bundt bredbladet persille, der står grøn i haven, nogle fed hvidløg fra depotet, som blev blandet sammen med revet citronskal til en krydret gremolata.

Svampene måtte jeg til købmanden efter, selvom det ville være fantastisk selv at kunne høste kantareller fra skovene i nærheden af Troense, tørre dem og bruge dem gennem vinteren i mættende retter.

Til fire personer

Simregryde:

3 skalotteløg

1 gulerod

1 stængel bladselleri

3 fed hvidløg

½ tsk. røget paprika

350 gram mørt oksekød i strimler

5 kviste frisk timian

1 spsk. koncentreret tomatpuré

2 laurbærblade

2,5 dl rødvin

1 dl oksebouillon

1 dl fløde

Olivenolie

Salt og friskkværnet peber

300 gram blandede svampe


Sellerimos:

1 kilo knoldselleri

1 liter mælk

Saft af 1 citron

1 tsk. salt

25 gram smør


Marinerede bagte rødbeder:

500 gram rødbeder

1 fed hvidløg

2 spsk. olivenolie

1 dl balsamicoeddike

Salt og peber


Gremolata:

1 bundt bredbladet persille

Skal af 1 økologisk citron

1 fed friskpresset hvidløg

Annonce

Sådan gør du

Gryderetten: Start med at tilberede gryderetten. Skær løg, hvidløg, gulerødder og bladselleri i tern. Varm olie op i en stegegryde og brun grønsagerne, til de er møre. Brun kødet i gryden og tilsæt krydderurter og vend dem med i et minuts tid. Hæld rødvin ved og lad det bruse op og koge lidt ind. Tilsæt derefter koncentreret tomatpuré, bouillon og fløde og lad retten simre under låg i minimum to timer, eller til kødet er godt mørt, så det næsten falder fra hinanden. Smag til med salt og peber.

Rens svampene og skær dem i mundrette stykker. Varm en pande op og tilsæt en smule olivenolie. Steg svampene, til de er brunede og stadig faste. Drys med lidt salt og godt med friskkværnet peber. Stil svampene til side, for de skal drysses hen over retten inden servering.


Sellerimos: Skræl knoldselleri og skær den i store stykker. Læg dem i en gryde og hæld mælken over, så den lige dækker. Pres saften af en citron og hæld det ved sammen med salt.

Når sellerien er mør, hældes væden fra, og husk at gemme lidt til at jævne mosen med. Brug en stavblender til at mose sellerien. Tag en pande og smelt smørret, til det brankes brunt. Sundt er det ikke, men det smager fantastisk, når det blandes i sellerimosen. Smag til med salt og peber og eventuelt lidt ekstra citronsaft.


Marinerede bagte rødbeder: Rødbederne skrælles og skære i tern. De lægges i et ovnfast fad, og der hældes olivenolie, balsamicoeddike, friskpresset hvidløg og salt og peber henover. Rødbederne bages ved 200 grader i cirka en halv time, eller til de er møre, når man stikker i dem med en gaffel.


Gremolata: Gremolata er et grønt drys, der drysses hen over retten ved serveringen. Den sætter prikken over i’et med et frisk pift. Persille hakkes fint, citronskallen rives fint, og hvidløget presses. Alle tre ingredienser blandes sammen og stilles til side i en lille skål som tilbehør.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Hængt ud som psykopat: Rasmus følte sig forfulgt af chikane, da han forlod kendt Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Debat

Jeg er ikke bange for at spå: Det nye stadion ender som et økonomisk problem

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Annonce