Annonce
Aarhus

Helt nye muligheder: Plads til mange flere spisende gæster i Den Gamle By

Det nye, gamle pakhus er bygget sammen med Simonsens Have (til venstre) og Aarhus Mølle (til højre). Foto: Axel Schütt
Nyt pakhus binder traktørstedet Simonsens Have og Aarhus Mølle sammen, og museet kan nu servicere mange flere under optimale forhold.
Annonce

AARHUS: Gæster i Den Gamle By har fået helt nye muligheder, når det handler om at spise og drikke under besøget i købstadsmuseet på Viborgvej i Aarhus.

Med en helt ny gæstgivergård og renovering af den gamle Simonsens Have og tilstødende lokaler og område er der blevet flere end dobbelt så mange pladser til den slags. Den gamle Aarhus Møller er inddraget.

Mest iøjnefaldende er et nyt pakhus, lavet i gammel stil og bygget sammen med de tidligere bygninger. Der er både restauranter og et helt nyt, stort og godt indrettet køkken. Det har givet helt nye muligheder i det, der tidligere var køkken. Det er blevet krostue med navnet "Pejsestuen", smagfuldt indrettet i gammel stil, med moderne, klassiske møbler tegnet af Hans Jørgensen Wegner. En knitrende ild i en ny pejs giver både varme og stemning.

Der er forskellige nye lokaler, og alle har fået navne.

Fire lokaler indendørs hedder "De gamle stuer", "Pejsestuen", "Hestestalden" og "Madam Blå". Tre udendørs områder hedder "Gårdhaven", der åbnede i eftersommeren, samt "Gårdspladsen" og "Pergolahaven", der åbner i 2021.

Annonce

Værksteder flyttet

I den gamle møllegård, Aarhus Mølle, der er inddraget, holdt museets håndværkere til med deres værksteder. De er nu flyttet til de nye huse ved havnen i 1974-kvarteret, så med rømningen af værkstederne er der skabt endnu mere plads til servering.

Dermed er opstået blandt andet et aflangt lokale, "Hestestalden", med god plads til for eksempel selskaber.

Udendørs bliver lavet pergolaer, og den gamle musikpavillon, som var et kendetegn for Simonsens Have bliver en del af det arrangement. Det skal stå klar næste år.

Annonce

Arkitektens idé

- Pakhuset er hverken et originalt pakhus fra en købstad et sted i landet eller en kopi, men det er tegnet af Den Gamle Bys arkitekt, Niels Meyer, som har lavet det som et typisk gammelt pakhus, forklarer direktør Thomas Bloch Ravn.

Restauratør Lis Fisker og direktør Thomas Bloch Ravn i den nye pejsestue, hvor der før var køkken.  Foto: Axel Schütt

Lis la Cour Fisker er Den Gamle Bys restauratør, og hun er begejstret for de nye forhold.

- Vi har fået et af de største restaurationskøkkener i Aarhus. Det er godt indrettet, så nu kan vi tage mange flere mennesker ind. Vi kan holde selskaber samtidig med, at der er gæster i Den Gamle By, siger hun, der kan disponere over 300 pladser indendørs og 230 pladser udendørs, når gårdspladsen åbner til næste år. Lige nu er der 116 udendørs pladser.

- Forleden fik vi en ordre på et bryllup til foråret med 84 personer. De vil få velkomstdrink serveret udenfor under pergolaerne og maden serveret indenfor, siger Lis Fisker, der kan notere en tredobling af kapaciteten i køkkenet.

Annonce

Pengene er foræringer

- Det hele har kostet 38 millioner kroner, og dem har vi sparet sammen af donationer fra forskellige steder. Det sker ofte, at mennesker donerer deres arv til Den Gamle By, og det er de penge, vi har samlet. Også de moderne, stilfulde møbler er betalt med gaver, siger direktør Thomas Bloch Ravn.

Museet har allerede konstateret, at det nye er en god idé.

- Siden vi så småt åbnede i august, har hver gæst brugt i gennemsnit 11 kroner mere hos os, siger Lis Fisker.


Vi lægger på at servere mad og drikke med historie, ikke molekylær gastronomi, men dansk mad, som er tro mod den historiske fortælling og stemningen her.

Lis la Cour Fisker


”De gamle stuer” er indrettet i skønvirkestil, så de signalerer tiden omkring 1900. På væggene hænger ældre stik af forskellige danske byer.

Moderne møbler af Arne Jacobsen i et lokale med gammelt udseende. Restauratør Lis Fisker og direktør Thomas Bloch Ravn i lokalet. Foto: Axel Schütt

”Madam Blå” er indrettet med emaljegenstande fra Glud & Marstrand.

”Pejsestuen” er et helt nyt lokale med klassisk moderne design a la 1950’erne med Wegner-stole og borde i lyst egetræ grupperet omkring den tændte pejs.

Endelig er ”Hestestalden” et stort selskabslokale, der kan deles i to. I højsæsonen vil det også være almindeligt serveringslokale.

Annonce

Mad med historie

- Når man i dag går på museum, er det at være sammen om en frokost eller en kop kaffe lige så vigtigt som selve museumsoplevelsen, siger Den Gamle Bys restauratør Lis la Cour Fisker, som har været chef der siden 2017.

Her kommer pergolaer næste år, og musikpavillonen bliver flyttet ind i midten. Foto: Axel Schütt

- Derfor lægger vi vægt på at servere mad og drikke med historie. Vi serverer ikke molekylær gastronomi, men dansk mad, som er tro mod den historiske fortælling og stemning, som man mærker, når man går rundt på museet. Men maden skal ikke kun smage af gamle dage. Den skal også smage af Den Gamle By, for vi giver den naturligvis et twist, siger hun.

Den Gamle Bys kokke har et tæt samarbejde med museets gartnere og de hvidklædte kokke går rundt og tage for sig i haverne eller plukker brøndkarse i åen, der løber i Den Gamle By.

Indenfor kan man også kigge med i køkkenet og se kokkene arbejde. Her salter, røger og sylter de egne råvarer, og det resterende købes lokalt. Museet har eget bageri, som dagligt bager brød og kager efter gamle opskrifter.

Gæstgivergården

  • Gæstgivergården er netop åbnet, oktober 2020.
  • Maden har fokus på danske traditioner og danske råvarer. Flere end 500 siddepladser
  • Fire indendørs lokaler: De gamle stuer, Pejsestuen, Hestestalden og Madam Blå. Tre udendørs områder. Gårdhaven, der åbnede i eftersommeren, samt Gårdspladsen og Pergolahaven, der åbner i 2021.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Opråb til de blå: Kom nu op på hesten

Aarhus For abonnenter

Fire placeringer i spil ved Kongelunden: Atletikken skal ud af stadion - spørgsmålet er hvor nyt anlæg skal ligge

Annonce