Annonce
Aarhus

Helt tys-tys og meget hemmeligt

Det er disse seks fyrede medarbejdere fra den bortviste topchefs afdelinger, der ikke kan få lov til at se, hvilke oplysninger fra deres personalesager, HR-afdelingen i Teknik og Miljø har videregivet til en række byrådsmedlemmer. Foto: Jens Thaysen

Byrådsmedlemmer har fået redegørelse om seks tidligere medarbejderes personalesager i bortvist topchefs afdelinger. Kommunen nægter at lade de seks, det hele handler om, se, hvad der står om dem i redegørelsen. Ekspert undrer sig og fastslår, at medarbejderne har ret til aktindsigt.

AARHUS: Seks tidligere medarbejdere i den bortviste topchef Claus Pedersens afdelinger er af kommunen blevet nægtet adgang til at se en redegørelse, en række byrådsmedlemmer har fået om netop deres personalesager.

Der er tale om et internt dokument, lyder begrundelsen for at afslå de tidligere medarbejderes anmodninger om aktindsigt i redegørelsen.

Annonce

Hemmelighedskræmmeri

Jesper Haahr Mortensen er en af de seks.

- Jeg har ikke fået mulighed for at fremlægge min sag, som den ser ud fra min side. Og nu vil kommunen heller ikke give mig mulighed for at vurdere det materiale om min sag, som HR-afdelingen - der jo har forestået fyringerne - har præsenteret politikerne for, og som politikerne refererer til i byrådet. Det er grotesk, siger han og fortsætter:

- Vi får ikke mulighed for at vurdere, om de oplysninger, der er videregivet om os, er vildledende, ukorrekte eller ufuldstændige. Hvis alt er gået efter bogen, som de siger, forstår jeg ikke, at det talepapir skal holdes hemmeligt.

Ekspert: Ret til aktindsigt

Det forstår Oluf Jørgensen heller ikke. Han er tidligere forskningschef på Journalisthøjskolen og landets førende ekspert i offentlighedsloven.

- Det er besynderligt, at Aarhus Kommune ikke vil give de fyrede medarbejdere indsigt i, hvilke oplysninger, politikerne har fået om dem i fyringssagen, siger han og fortsætter:

- Lovgivningen giver medarbejderne ret til aktindsigt i de oplysninger om sagens faktiske forhold, som kommunen bruger. Det gælder oplysninger i interne dokumenter, og kommunen kan ikke nøjes med diffuse henvisninger til, at de fyrede selv kan finde oplysningerne i personalemapperne. Der skal være præcise henvisninger, så de fyrede kan vide, hvilke oplysninger politikerne har fået.

- Det er besynderligt, at Aarhus Kommune ikke vil give de fyrede medarbejdere indsigt i, hvilke oplysninger, politikerne har fået om dem i fyringssagen

Oluf Jørgensen, tidligere forskningschef og ekspert i offentlighedsloven

De seks i byrådet

HR-chefens redegørelse om de seks tidligere medarbejderes personalesager blev givet til byrådets tekniske udvalg 24. april.

På byrådets møde 28. april kunne et flertal - Socialdemokratiet, SF og radikale - ikke støtte et forslag fra Nye Borgerlige om, at der bliver lavet en uvildig undersøgelse af, om nogle af de mennesker, der gennem årene er blevet fyret i de afdelinger, den bortviste topchef Claus Pedersen stod i spidsen for, blev afskediget af andet end reelle årsager

Nogle af dem mener selv, at de i virkeligheden mest af alt mistede deres arbejde, fordi de var i opposition til Claus Pedersen og hans måde at styre afdelingerne på.

På byrådsmødet støttede flertallet sig blandt andet til den skriftlige redegørelse om de seks tidligere ansattes personalesager. Og borgmester Jacob Bundsgaard opfordrede de øvrige byrådsmedlemmer til at få samme redegørelse, som teknisk udvalg havde fået.

Klage til Ankestyrelsen

Men her stopper åbenheden så altså.

De seks tidligere medarbejdere vil gerne vide, hvad der står om dem hver især i det papir, Teknik og Miljøs HR-chef har ladet byrådets medlemmer læse, og som hun efterfølgende har samlet ind igen. Derfor har de søgt aktindsigt i HR-chefens såkaldte talepapir.

Det har de fået afslag på. De må ikke se, hvad der står om dem selv, fordi der er tale om et internt dokument, lyder begrundelsen.

Avisen har efterfølgende med samtykke fra alle seks søgt aktindsigt i hele dokumentet.

Og har fået afslag.

Såvel en række af de tidligere medarbejdere som avisen har nu klaget over kommunens afslag på aktindsigt til Ankestyrelsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce