Annonce
Aarhus

Helt usædvanligt: Stort underskud i Den Gamle By

Den Gamle Bys direktør Thomas Bloch Ravn vil sætte aktiviteter i gang for at få flere gæster. Foto: Axel Schütt
Købstadmuseet ser ud til at få halveret sin egenkapital, når regnskabet er gjort op for 2019. Færre gæster er en del af forklaringen.

AARHUS: Den Gamle By i Aarhus er kommet i en helt usædvanlig situation. Købstadmuseet kommer ud med et større underskud for 2019, og noget lignende er ikke set i over 20 år - siden 1997.

- Det er ganske alvorligt, siger museets direktør Thomas Bloch Ravn.

Underskuddet på det år, som endnu ikke er slut, ser ud til at blive på omkring 3 millioner kroner, og dertil skal lægges et underskud på lidt over 900.000 kroner i 2018, oplyser Thomas Bloch Ravn i museets årbog, der netop er sendt ud.

- I begyndelsen af oktober manglede der 3,7 millioner kroner i entréindtægter i forhold til samme tidspunkt sidste år, siger Thomas Bloch Ravn, der vurderer, at besøgstallet i år vil ligge mellem 500.000 og 525.000 mod 546.485 sidste år.

Samtidig har museet fået cirka 2 millioner kroner ekstra i udgifter til personale efter forhandlinger om overenskomst, og museet er blevet så stort, at det er blevet dyrt at holde i gang og vedligeholde. Det beskæftiger cirka 200 årsværk (omregnet til fuldtidsansatte) samt 350 frivillige.

Den Gamle By

Den Gamle By på Viborgvej i Aarhus var i 2018 den tredjemest besøgte attraktion i Aarhus med 546.485 gæster, kun overgået af Tivoli Friheden med 605.570 og Musikhuset Aarhus med 547.000 gæster.

Den Gamle By er Danmarks Købstadmuseum og et frilandsmuseum for bykultur.

Det er verdens første frilandsmuseum for købstædernes kultur og historie. Museet er opbygget som en gammel købstad med 75 huse hentet fra 25 forskellige byer i Danmark.

Annonce

Halvering af egenkapitalen

Museet havde ved udgangen af 2018 en egenkapital på 6.650.929 kroner foruden et beløb, som er bundet til bestemte opgaver.

Når regnskabet for 2019 er gjort op, kan det altså ende med en halvering af kapitalen.

- Vi er overbeviste om, at det vil lykkes at få økonomien på fode igen, men det forudsætter, at tilskuddene ikke bliver reduceret. For selv om vi selv skaffer fire ud af hver fem kroner, vi bruger, er det umuligt at holde et acceptabelt niveau uden tilskud fra det offentlige. Vi bestræber os på at reducere, hvor det er muligt, men faste udgifter er en træg størrelse, skriver direktøren i årbogen.

Yderligere er tre millioner kroner i spil for Den Gamle By næste år. Beløbet blev bevilget ved finansloven i 2008, og det blev tilkendegivet, at det skulle være permanent, men det blev alligevel gjort tidsbegrænset. I 2020 skal slaget slåes for en forlængelse.

- Vi håber, det bliver permanent, siger Thomas Bloch Ravn.

Annonce

Skoleklasser begrænset

Museet har også mistet indtægter på, at et af de store krydstogtskibe ikke kom i år, og det har været nødvendigt at begrænse besøg af skoleklasser.

- Der var dage, hvor vi havde 75 klasser på besøg, og det er svært at håndtere. Nu har vi sat en grænse ved 35 klaser ad gangen, siger Thomas Bloch Ravn.

- Vi sætter flere aktiviteter i gang og arbejder målrettet på at øge museets attraktivitet og forbedre indtjeningen, skriver Thomas Bloch Ravn, der i løbet af 2020 kan se frem til, at den nye restaurant ved traktørstedet Simonsens Have åbner. Den kan give ekstra indtægter.

- Men den skal jo køres ind, og vi kan ikke vide, hvad det giver os, siger Thomas Bloch Ravn.

Børn strømmer til Den Gamle By, og der kommer så mange skoleklasser, at det har været neødvendigt at begrænse det til 35 klasser pr. dag. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce