Annonce
Debat

Helte skal hyldes

Hvorfor egentlig vente på, at de dør? Hvorfor sætter vi ikke vores helte på en piedestal, mens de lever?

Et mirakel ramte mandag aften moderne fodbold, da Leicester City F.C. vandt det engelske mesterskab i fodbold.

Ikke helt ud af det blå, men klædt i blåt, har Kasper Schmeichel og hans holdkammerater skabt en sensation, der er et eventyr værdigt. Til alle eventyr hører der helte, og dem er der mange af i Leicester: Kasper Schmeichel, Jamie Vardy og Claudio Ranieri er navne på tre af dem, og de bliver hyldet til den fortjente guldmedalje.

Leicester har med cirka 300.000 indbyggere en påfaldende lighed med Aarhus målt på befolkningens størrelse, så for alle, der håber på mirakler, er der masser af inspiration at hente i den midtengelske by.

Annonce

Men der er heldigvis også masser af inspiration at hente lokalt. Og der er god grund til at hylde en lokal helt, som har gjort en forskel for flere mennesker, end der er indbyggere i Leicester og Aarhus til sammen. Og det skete søndag.

I det nordlige Aarhus blev en helt særlig plads nemlig indviet: »Herluf Andersens Plads«. Pladsen ligger meget passende mellem Christianskirken og Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik ud til Norges Allé, og den er en fortjent hyldest til en sand pioner, den tidligere sognepræst i Christianskirken Herluf Andersen, der døde for tre år siden.

Sammen med sin hustru, Ruth Andersen, bragte Herluf Andersen som den første ideen om genbrugsbutikker til Danmark. Herluf Andersen åbnede landets første genbrugsbutik i 1972 og etablerede omkring 80 af Folkekirkens Nødhjælps i alt 124 genbrugsbutikker landet over.

Siden åbningen af den første butik for 44 år siden er der i genbrugsbutikkerne under Folkekirkens Nødhjælp skabt et overskud på imponerende 485 millioner kroner, som er kommet verdens fattigste til gode. Så er det på sin plads at få sin egen plads. Man kunne dog godt ønske, at det var en levende Herluf Andersen, vi ærede med sådan en synlig gestus. Men det har vi ikke for vane i Danmark.

Der findes undtagelser, men det er mere reglen end undtagelsen, at en person skal være død, før vi hylder dem med et vejskilt. Hvorfor egentlig vente på de dør? Hvorfor sætter vi ikke vores helte på en piedestal, mens de lever?

Gættet herfra er, at Leicester inden længe opkalder en vej efter træner Claudio Ranieri eller rejser en vellignende statue. De venter ikke på, han dør. Det gjorde de heller ikke i Manchester, hvor der uden for Manchester Uniteds stadion, Old Trafford, står en statue af den nulevende Sir Alex Ferguson.

Helte skal hyldes. Også mens de lever.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Undrer du dig også? Hvorfor er der blå plastre på havneskulptur?

Annonce