Annonce
Aarhus

Hemmeligt salg af boligen hitter i Østjylland

Flere og flere vil gerne sælge deres bolig uden, at alle ved det. Foto: Simon Skipper/Scanpix

I øjeblikket har ejendomsmæglerkæden EDC knap 1600 "hemmelige" boliger til salg

ØSTJYLLAND: Omkring otte procent af de boliger, som EDC i øjeblikket har til salg, skal sælges på det hemmelige marked - i et såkaldt diskret salg. Det er især i Østjylland, at det diskrete salg er populært.

I Østjylland ligger der i øjeblikket 368 boliger i EDC-mæglernes skuffer, som kun kommer op derfra, når mæglerne mener, boligen har interesse for en udvalgt kunde. Det er flere end i andre landsdele, men det viser en ny tendens på boligmarkedet, mener kommunikationschef i EDC Jan Nordmann.

- Der er kommet mange flere. I 2016 blev 40 procent flere boliger solgt som diskret salg end i 2015. Og der blev solgt dobbelt så mange som i 2014, hvor boligmarkedet dog var lidt mindre, siger Jan Nordmann.

- Vi har på landsplan cirka 19.000 ejendomme til salg. Af dem er 1578 udbudt som diskret salg.

Annonce

Samfundstendens

Kommunikationschef Jan Nordmann fortæller, at der altid har været folk i økonomiske problemer og i skilsmisse, som ikke ønsker at udbasunere, at de sælger - og derfor har valgt en mere diskret måde at sælge på. Men ejendomsmæglerne hos EDC har set en stigning de senere år, hvilket de kun kan tilskrive en samfundsudvikling.

- Det er først og fremmest i forbindelse med skilsmisser og økonomiske problemer, at man vælger et diskretsalg, men vi hører også om flere, der bare gerne vil vente med at involvere familie og venner i boligsalget, til det rent faktisk er gennemført, fortæller EDCs kommunikationschef Jan Nordmann.

- I nogle dele af landet er begrundelsen, at hvis det alligevel ikke lykkes at finde en køber, så er det bedst at omgangskredsen ikke ved, at man har forsøgt at sælge.

- Og endelig er der noget med, at hele digitaliseringen gør, at der ikke på samme måde er behov for at avisannoncere og sætte et skilt op i baghaven. Der er selvfølgelig salg på nettet, men ejendomsmæglerne har meget effektive kundekartoteker i dag, så chancen for at få solgt er blevet større, fortæller Jan Nordmann.

Man sparer en smule på annoncering ved at sælge på den måde, men det er ikke meget. Til gengæld bliver chancen for at sælge ikke mindre af, at man ikke annoncerer, vurderer de hos EDC. Det tager dog lidt længere tid.

- Men det er klart, at den der går ud og annoncerer vidt og bredt har en større chance for at sælge med overpris, fordi der kan være flere interesserede købere, der går i budrunde. Det sker formodentlig aldrig ved et diskretsalg.

Direkte anbefale diskret salg vil kommunikationschef Jan Nordmann heller ikke.

- Vi forstår, at nogle mennesker har behovet for at sælge diskret, men for den almindelige sælger, der bare gerne vil af med sin bolig vil vi sige, at det er vigtigt at få skabt synlighed omkring den.

Annonce

Stigning i de velhavende områder

Hos Nybolig ser man også tendensen med øget diskret salg i Aarhus og omegn. Hos afdelingen i Åbyhøj kan mægleren nikke genkendende til, at der i hele 2016 har været en stigning i antallet af boliger, der bare ligger i mæglerens skuffe og tages op, når den rette køber melder sig. Det samme gør sig gældende i Risskov. Til gengæld kan et område som Tilst ikke være med.

Det forklarer Nyboligs mæglere med, at det generelt er i de attraktive og mere velstillede områder, at sælgerne gerne vil holde salget anonymt. Her har de fleste heller ikke så travlt med at få solgt, fordi de godt kan låne penge til et nyt køb inden man har solgt det gamle.

I Odder har man ikke set en forandring i antallet af sælgere, der vil holde det anonymt, og når der endelig er en bolig, der sættes til salg hemmeligt, er det igen typisk de attraktive boliger - et sommerhus lige ud til stranden eller andre former for liebhaverboliger.

- Men man må bare sige, hvis man virkelig gerne vil sælge noget er det svært at få ud over rampen, når det ligger i en skuffe, siger Thomas Hovgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce