Annonce
Navne

'Hende med det røde hår' har stået 50 år bag disken: - Jeg har aldrig overvejet at skulle prøve noget andet

Henny Højgaard Nielsen har 1. april stået bag disken på Odder Apotek i 50 år. I en periode har hun været souschef på apoteket, men da hun gik ned i tid, gik hun også tilbage til stillingen som almindelig farmakonom. Foto: Astrid Bigum Kristensen
Det var mere eller mindre en tilfældighed, der skaffede Henny Højgaard Nielsen sin læreplads på apoteket, men det var i den grad en tilfældighed, der ramte plet.

Odder: - Kom, lad os gå ovenpå, siger Henny Højgaard Nielsen, og springer op ad de stejle trapper til et kontor på øverste etage oven over Odder Apotek.

- Jeg kan godt lide at røre mig, jeg træner i Loop Fitness, og jeg går mange ture med min mand og min ex-svigerinde, siger Henny Højgaard Nielsen og forklarer dermed, hvorfor hun slet ikke er forpustet efter de mange trapper.

Godt nok har hun skruet ned for timetallet på Odder Apotek, men det betyder ikke, at hun har skruet ned sådan helt generelt.

Annonce

Med sine 71 år har hun ellers nået en alder, hvor det er tilladt at skrue ned for tempoet, men sådan er det ikke for Henny Højgaard Nielsen, der helst vil have noget at rive i, og derfor også finder tid til både frivilligt arbejde, samvær med familien, der ud over manden gennem snart 50 år, også består af to døtre, svigersønner og børnebørn - og selvfølgelig også sit arbejde på Odder Apotek, hvor hun fredag 1. april kan fejre sit 50 års jubilæum.

En tilfældighed

At det er blevet til et helt liv på apoteket lå egentlig ikke i kortene for den unge Henny - det var der faktisk ikke rigtig noget, der gjorde.

- Jeg havde ikke rigtig tænkt på, hvad jeg skulle være, men en af mine veninder var elev på et apotek, og det havde jeg åbenbart fortalt mine forældre, siger hun.

Derfor fortalte forældrene det videre til lærer Frost-Larsen ved en forældresamtale i tredje real på Rathlouskolen, og dagen efter trak Frost-Larsen den unge Henny til side og sagde, at hun kunne da tage en snak med Hr. Schmidt på apoteket.

Vi boede i Halling, og jeg skulle med toget hjem fra skole. Jeg gik ind på apoteket på vej hjem, og da jeg gik derfra, havde jeg en elevplads,

Henny Højgaard Nielsen, 50 års jubilar på apoteket

- Vi boede i Halling, og jeg skulle med toget hjem fra skole. Jeg gik ind på apoteket på vej hjem, og da jeg gik derfra, havde jeg en elevplads, fortæller Henny Højgaard Nielsen.

I 1968 startede hun derfor som elev hos Odder Apotek og blev uddannet apoteksassistent; det, der i dag hedder farmakonom.

Annonce

Sviptur til Aarhus

I virkeligheden kunne Henny Højgaard Nielsen have fejret sit 50 års jubilæum allerede i efteråret - hvis det ikke var fordi hun dengang for 50 år siden troede, at hun ville prøve noget andet.

Derfor fik hun som nyuddannet ansættelse på Jernbaneapoteket i Aarhus, selvom hendes daværende chef på Odder Apotek havde sagt "hvad vil du dog der?".

- Mens jeg var der, var der fire, der blev fyret, og jeg fik fornemmelsen af, at det var mig næste gang, forklarer Henny Højgaard Nielsen, der derfor bad sin gamle apoteker i Odder om en anbefaling, der kunne hjælpe hende videre i et nyt job:

- Jeg var flyttet til Aarhus med min mand, og så var vi på besøg hos mine forældre i Halling. Det var jo før mobiltelefonernes tid. "Du skal ringe til Ejvin" (apotekeren i Odder, red.) sagde min mor, og han ville gerne have mig tilbage. Og så har jeg været her lige siden!

Annonce

Hende med det røde hår

Og i de 50 år er der sket en hel masse på apoteket. Hvor der tidligere blev blandet medicin på apoteket, består hovedparten af arbejdet i dag af ekspedition, råd og vejledning af kunder.

- Dengang havde vi jo laboratorie og producerede selv det, vi solgte. Dengang kom kunderne med en håndskrevet recept fra lægen, og så blandede vi hostesaften. I dag blander vi kun penicillinmikstur til børn, fortæller hun.

Til gengæld var der heller ikke de mange forskellige hyldevarer og håndkøbsmedicinpræperater at holde styr på, men den udvikling er Henny Højgaard Nielsen ikke ked af.

- "I gamle dage" var det ikke fint at stå ved disken og betjene kunderne, dengang var det mest de garvede, der blandede medicin. I dag kræver det stor faglig viden om produkterne at stå ved disken. Og jeg elsker kundekontakten, siger hun.

Og kunderne elsker hende - fotosessionen på gaden bliver afbrudt efter ganske få minutter af en stamkunde, der har handlet ved Henny Højgaard Nielsen i 40 år.

- Jamen alle kender mig. Og dem, der ikke kender mit navn, de ved alligevel, hvem jeg er. "Hende med det røde hår", griner hun.

Annonce

Godt arbejdsmiljø

At være 50 år på samme arbejdsplads er faktisk slet ikke så usædvanligt på Odder Apotek, der også havde en jubilar sidste år og kan forvente endnu to i de kommende år.

- Det er et godt sted at være, med en godt arbejdsmiljø. Jeg er super glad for at være her, og jeg har aldrig overvejet at skulle prøve noget andet, siger Henny Højgaard Nielsen.

Det er kundekontakten, der er en af årsagerne til, at Henny Højgaard Nielsen stadig nyder at gå på arbejde halvanden dag om ugen - og flere dage, når der er brug for hende, hvilket der ofte har været under corona. Foto: Astrid Bigum Kristensen
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Navne

Astrid Krag uddelte fornem pris til østjyske Janni Lund Hansen: Hun er mønstereksemplet på en ildsjæl

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce