x
Annonce
Fødselsdage

Hendes bøger holder børn vågne om natten

Forfatteren Lene Kaaberbøl fylder 60 år tirsdag 24. marts. (Arkivfoto) Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Lene Kaaberbøl er en af landets bedst sælgende forfattere. Skammer-serien er blevet til film og teater. Tirsdag 24. marts fylder hun 60 år.

60 Ofte sukker voksne over, at børn og unge ikke længere læser bøger. Men er der én, som kan få dem til det, så er det Lene Kaaberbøl, der fylder 60 år tirsdag 24. marts.

Hun er blandt de forfattere, som børn helt frivilligt læser - også selv om det ikke er pensum i skolen. Forklaringen er den enkle, at de kan relatere sig til Kaaberbøls stærke børnekarakterer.

For selv om karaktererne ofte lever i fantasiverdener med trolddom og dragejagt, handler deres hverdag også om forældres skilsmisser og mobning i skolen. Eller som Kaaberbøl selv har sagt det om sine bøger, er de "en slags socialrealisme med drager".

Succesen gælder også uden for Danmark, hvor flere har sammenlignet hende med forfatteren til bøgerne om Harry Potter, J.K. Rowling.

Selv om der er langt til Rowlings oplag og indtjening, så er Kaaberbøl godt med. Hendes 50 bøger er solgt i over to millioner eksemplarer verden over med "Vildheks" og ikke mindst Skammer-serien som de mest populære.

Har børnene ikke læst om skammerpigen Dina, der fra sin mor har arvet evnen til at kunne skelne sandhed fra løgn med sit blik, så kender de måske fortællingen fra film eller teater. Flere end 50.000 billetter solgte "Skammerens datter", da den i 2012 blev opført på Østre Gasværk i København.

Lene Kaaberbøl, der voksede op i Malling syd for Aarhus, fik udgivet sin første bog, da hun var 15 år. Nogle år senere arbejdede hun i en sommerlejr i USA. Her stiftede hun bekendtskab med fantasygenren i form af Ursula K. LeGuins trilogi om Jordhavet. Fra da af var hun solgt til fantasy:

- Lige siden har mit boghjerte banket for eventyr og drageblod og verdener, der ligger mindst tre skridt til højre for regnbuen eller Mælkevejen og under alle omstændigheder et pænt stykke fra den asfalterede danske virkelighed, har hun udtalt på leksikonet forfatterweb.

Lene Kaaberbøl er uddannet cand.mag. i engelsk og dramaturgi fra Aarhus Universitet. I flere år var hun gymnasielærer og skrev kun i weekender og ferier.

Siden 2002 har hun været forfatter på fuld tid. Senest er der udkommet en samlet filmudgave af "Skammertegnet" og "Slangens gave" i anledning af filmen "Skammerens datter II". Desuden en krimiserie til voksne.

Succesen har kastet en lang række litteraturpriser af sig, blandt andet Best Disney Novel Writer of the Year, Danmarks Skolebibliotekarforenings Børnebogspris, Bog- og Papirbranchens (BMF) Børnebogspris, Orla-prisen og Blixenprisen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Før genåbning: Forældre og ansatte efterlyser klare retningslinjer

Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Aarhus

På trods af coronakrise: Festugen kommer i 2020, men bliver uden fælleskoncert

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 80 gange højere

Aarhus

Aarhus Universitetshospital udvider med flere telte til coronatest: Skal leve op til de nye krav

Annonce