Annonce
Aarhus

Henriks eventyrlige sabbatår blev helt anderledes: Nu har  han succes som miljøvenlig iværksætter

Henrik Tønning, en ung iværksætter fra Harlev, står bag firmaet Miljøhverdag. Foto: Flemming Krogh
En løs idé fra gymnasietiden blev til alvor, da Henrik Tønning fra Harlev blev student. I stedet for at rejse rundt i verden realiserede han en drøm om at blive iværksætter. Nu tilbyder han miljøvenlig produkter som sæbe, toiletpapir og bambus-tandbørster til private, som får leveret til døren - på samme måde som en måltidskasse.

HARLEV: 19-årige Henrik Tønning fra Harlev er ikke typen, der giver op eller mister gejsten, selv om fremtidsplanerne ændrer sig. Med en dugfrisk studenterhue i hånden stod verden foran ham, da han blev student sidste sommer fra Aarhus Statsgymnasium.

Desværre lukkede corona ned for hans eventyrlige drømme om et sabbatår fyldt med rejser og andet sjov. Det tog han nu ikke så tungt, så han endte med at realisere en anden drøm: Han startede op som iværksætter sammen med kammeraten Mathias Pinnerup. De to studenter kendte hinanden fra ATU - Akademiet for Talentfulde Unge, som de gik på, samtidig med, at de tog deres studentereksamener.

- På ATU fik jeg idéen til 'Miljøkassen'. På samme måde som man bestiller mad via måltidskasser, skulle man kunne bestille husholdningsprodukter hjem - som toiletpapir, tandbørster og opvaskemiddel. Det var også dér, at Mathias - som gik på Bjerringbro Gymnasium - og jeg mødte hinanden, og arbejdede videre med idéen, forklarer Henrik Tønning over en kop kaffe på hans ungdomsværelse hos forældrene i det store rødstenshus i landsbyen Hørslev, nord for Harlev.

Annonce
Henrik Tønnings miljøvenlige husholdningsprodukter er ikke dyrere end almindelige produkter. Det illustrer han med et indkøb i et almindeligt supermarked (tv) - sat op imod de miljøvenlige produkter fra hans hjemmeside (th). Foto: Flemming Krogh

Kontantpræmie blev brugt fornuftigt

De to gymnasie-knægte fik et mindre gennembrud for deres projekt, da Mathias vandt en konkurrence for unge iværksættere på sit eget gymnasium, og fik førstepræmien på 15.000 kroner. Pengene blev heldigvis hverken brugt på fester eller andet tant og fjas - de blev gemt og senere brugt som et tilskud til at oprette et CVR-nummer, der kostede de to iværksættere 40.000 kroner.

En beslutning de to iværksættere tog i deres sabbatår, og som blev startskuddet til firmaet Miljøhverdag, der står bag Miljøkassen. I første omgang blev Miljøkassen testet på 20 familier. Indholdet af miljøvenligt toiletpapir, tandbørster lavet af bambus, miljøvenlige sæber og andre produkter, blev målrettet til den enkelte families behov og størrelse.

- Vi fik gode tilbagemeldinger fra familierne. Det gik også op for os, at der kan være forskel på behov. Det er langt fra det samme at sammensætte en kasse til en familie på to kontra en større familie med to teenage-døtre, som virkeligt bruger meget toiletpapir, siger Henrik Tønning med et forsigtigt smil.

Han har i øvrigt tre søskende, men da det er storebrødre, har han ikke selv direkte erfaring med søstres behov i en familie.


Vi foretrækker danske producenter, eller producenter tæt på Danmark, da levering fra Kina og andre fjerne steder påvirker CO2-regnskabet i en forkert retning.

Henrik Tønning. Miljøkassen


Firmaet har taget et års tid at opbygge. Nu kan kunderne besøge en professionel hjemmeside, hvor de kan bestille bæredygtige produkter. Enten som en Miljøkasse, som man selv sammensætter og modtager i en fast rytme, eller enkeltvise produkter.

Miljøvenlig husholdning

Du kan bestille miljøvenlige husholdningsprodukter på Henrik Tønnings hjemmeside: www.miljoehverdag.dk

Man kan enten tilmelde sig 'Miljøkassen' eller bestille varer enkeltvist.

Annonce

Producenter tæt på

Hvilke produkter, der skal sælges på hjemmesiden, vælger Henrik og Mathias naturligvis selv. Kriterierne kan være selve produktet, som skal være 'grønt' og bæredygtigt. Da transport vejer tungt i et CO2-regnskab, kigger man også på hvor produktet bliver fremstillet.

- Vi foretrækker danske producenter, eller producenter tæt på Danmark, da levering fra Kina og andre fjerne steder påvirker CO2-regnskabet i en forkert retning, forklarer Henrik Tønning, som ikke opfatter sig selv som en 'frelst' miljøforkæmper.

- Jeg er ikke vegetar, men tænker da over at spise grønt og i en bæredygtig retning, lyder det fra den kvikke iværksætter, som bruger det 'drive', han også nød godt af som talentfuld fodboldspiller, da han var yngre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Annonce