Annonce
Erhverv

Her bor østjyderne med det højeste uddannelsesniveau

- Vi har mange højtuddannede, som flytter til Skanderborg, når de er færdige med studierne, fordi huspriserne trods alt er lidt lavere her, siger Anja Ellersgaard Basse, erhvervschef i ErhvervSkanderborg forrest. Bagved står erhvervschef-kollegaen Marianne Kristensen. Foto: Søren E. Alwan

Skanderborg har det højeste uddannelsesniveau i Business Region Aarhus og én af Danmarks laveste ledighedsprocenter. Erhvervschefen fremhæver samtidig, at virksomhederne gerne vil spille sammen.

Annonce

Skanderborg: Hvad gør Skanderborg unik?

Smukfesten i bøgeskovene anden uge i august er selvfølgelig umulig at komme udenom. Det samme gælder de efterhånden mange virksomheder, der har håndtering af vand på den ene eller anden måde som daglig drivkraft og brancheorganisationen Danva, som har samlet sig her i 'Water Valley'.

Vandvirksomhederne - hvad enten der er tale om energimålerproducenten Kamstrup i Stilling, ventil-konglomeratet AVK i Galten eller nogle af de mindre fisk i søen - har højspecialiseret teknologi som fællesnævneren, og de tapper dermed ind i både hinanden og kommunens generelle erhvervsbillede.

For Skanderborg er erhvervsmæssigt set først og fremmest en videnskommune, og selv om de seneste sammenlignelige tal efterhånden er fire år gamle, så har nøgletal som uddannelsesniveau næppe rykket sig nævneværdigt ifølge udviklingskonsulent Malene Højberg, Kultur & Erhverv, Skanderborg Kommune.

Annonce

Stærk på viden og uddannelse

Andelen af indbyggere i den erhvervsaktive alder med en erhvervskompetencegivende uddannelse blev i 2014 opgjort til 79,1 procent - tæt på fire ud af fem skanderborgensere. Bedst blandt alle kommuner i Business Region Aarhus med et gennemsnit på 75 procent - altså blot tre ud af fire, mens landsgennemsnittet dengang lå et par procentpoint lavere endnu.

Skanderborg ligger ét eller flere procentpoint over gennemsnittet for både businessregionen og hele landet på erhvervsfaglig, samt kort og mellemlang videregående uddannelse, og præcis på snittet 13,1 procent for indbyggere med en lang videregående uddannelse i Østjylland.

- Noget af det, som Skanderborg og Danmark generelt skal sælger sig på, er viden, og her er vi begunstiget af vores geografiske placering tæt på et universitet med mere end 40.000 studerende. Vi har mange højtuddannede, som flytter til Skanderborg, når de er færdige med studierne, fordi huspriserne trods alt er lidt lavere her, siger Anja Ellersgaard Basse, erhvervschef i ErhvervSkanderborg.

Annonce

Små som store spiller sammen

Skanderborg skiller sig også ud på ledighedsprocenten, og her er der tale om helt friske tal. 2,6 procent for at være helt præcis i november 2017 kun 'undergået' af Ringkøbing-Skjern (2,4 procent) og Allerød (2,5 procent). Godt for kommunekassen, men også en udfordring for virksomhederne.

- Vi har mange iværksættere, konsulentvirksomheder og netværksvirksomheder, som vi kalder dem, der er gode til at gå sammen med andre for at løse en opgave sammen. Det kan både være små og store virksomheder sammen, og generelt forsøger vi at understøtte virksomhederne i at være fleksible både i forhold til opgaver og samarbejdspartnere. Her spiller nærhed i vigtig rolle, og i en mindre kommune som Skanderborg er det nok ofte lidt nemmere at finde hinanden. Det er simpelthen en lidt mindre høstak at finde nålen i, forklarer erhvervschefen og fortsætter:

- Vores virksomheder har samtidig et ry for at være gode til at tage imod nye virksomheder i kommunen. Det er et åbent og ligefremt miljø med en oprigtig interesse for at høre, hvad andre har at byde ind med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Muligt gennembrud i sag om skuddræbt rapper: To sigtede mænd frygter for deres liv

Aarhus

Ekspert om corona-bølgen i Aarhus: - Overraskende, kraftfuld og meget pludselig

Aarhus For abonnenter

Tonicha går med mundbind i bussen: 25-årig ven døde af corona

Aarhus

Efter øget smittetryk i Aarhus: Storcenter Nord lukker legeland og fjerner borde

Annonce