x
Annonce
Aarhus

Her er 6.000 kilo madaffald fra Northside: Næste år kan du gå på det

Clara Sølvsteen og Nynne Juul (th) stod med deres virksomhed Komposten for at sortere og nedbryde al madaffald på dette års Northside. Affaldet bliver til kompost, som kan bruges på næste års festival. Foto. Axel Schütt

Et forsøg med en ny komposteringsmetode har omdannet 6.000 kilo madaffald fra Northside til kompost, der om en uges tid kan bliver blandet i jorden på festivalpladsen.

AARHUS: Den netop overståede Northside-festival var i weekenden vidne til en verdenspremiere. Ikke på pladsens store scener, men ude bagved hvor al festivalens affald blev sorteret.

Her prøvede Northside kræfter med en ny måde at kompostere madaffald, servietter og service af organisk materiale på.

Metoden er japansk og hedder bokashi. Den er opkaldt efter de mikroorganismer, som tilsættes komposten.

Bag initiativet står virksomheden Komposten, der er startet af Clara Sølvsteen og Nynne Juul. De to unge kvinder begyndte at arbejde med ideen under uddannelsen til kaospiloter.

- Vi har gennem de seneste to år arbejdet på at få kompost-metoden ud til folk. Det er fantastisk at arbejde med Northside og vise det her som en showcase, så andre virksomheder kan blive inspireret, siger Clara Sølvsteen.

Annonce

Bokashi

Bokashi er en japansk komposteringsmetode, der kan omdanne stort set alt madaffald - inklusiv brød, mælkeprodukter og kød, til kompost.Bokashi-kompost metoden bedre til at bevare næringsstoffer og vand, modsat andre kompost-metoder, hvor væske og næring løber fra i processen. Med bokashi-kompost udledes ingen methan og meget mindre CO2, hvilket betyder at det også er den mest klimavenlige metode til omdannelse af organisk materiale. Kilde: Komposten

Bag metoden står virksomheden Komposten, startet af iværksætterne Clara Sølvsteen og Nynne Juul. Deres mission er at udbrede bokashi-kompost som en alternativ løsning til recirkulering af madaffald.

Deres arbejde med metoden har ført til, at Fødevarestyrelsen i marts 2018 tilføjede en regel om "Kompostering af køkken,- og madaffald i små samfund". Det betyder, at man nu har mulighed for at indsamle, kompostere og bruge kompost i afgrænsede områder - som for eksempel storkøkkener, festivaler og boligforeninger, uden at have adgang til de store, godkendte anlæg.

Se mere på www.komposten.info

Madaffaldet bliver puttet i en stor Biomaster affaldskværn, der er udviklet af firmaet Bio Trans til formålet. Clara Sølvsteen (tv) er klar til at drysse bokashi-gæren fra Bokashi Denmark over madaffaldet, så det efterfølgende kan fermentere. Foto: Axel Schütt

Kompost i store mængder

De to iværksættere mener, at de har et produkt, som kan komme ikke bare virksomheds køkkener og private husholdninger, men hele kloden, til gode.

- Vi tror på, at det er en rigtig god løsning, fordi man på denne måde holder Co2'en i jorden. Derudover går det rigtig hurtigt at kompostere med bokashi-metoden, forklarer Clara Sølvsteen.

Men inden komposteringsmetoden måtte tages i brug, skulle der en regelændring til fra Fødevarestyrelsens side.

De to kaospiloter kørte i slutningen af 2017 et pilotprojekt med bokashi-kompostering blandt 50 husstande på Aarhus Ø. Forsøget ledte til en dialog med Fødevarestyrelsen om at åbne op for at kunne indsamle og kompostere madaffald inden for afgrænsede områder.

- Det er første gang, at det er lovligt at kompostere i så store mængder, siger Nynne Juul.

Fra kværnen bliver det findelte affald ledt over i en stor beholder via det sorte rør. Her skal det fermentere i to uger, inden det kan blive blandet i jorden. Foto: Axel Schütt

Tilbage som jord

Sammen med et hold på 12 frivillige var hun og Clara Sølvsteen under hele festivalen i gang med at håndtere sække med madaffald fra festivalen. Det blev til i alt cirka seks tons madaffald fra både boder og publikum.

Madresterne blev dynget op på et bord og finsorteret. For eksempel skulle knogler sorteres fra, da de ikke nedbrydes så hurtigt, som det andet organiske affald. Papirservietter og engangsservice i organisk materiale kunne til gengæld nedbrydes til kompost, hvis bare det blev findelt.

Efter sorteringen blev affaldet kørt igennem en stor specialudviklet kværn og toppet med et drys af Bokashi-gæren. Her fra røg blandingen over i en palletank, hvor det kværnede affald under lufttætte forhold skulle fermentere på et skyggefuldt sted.

To uger efter kan det fermenterede materiale blive blandet op med jorden i Ådalen.

- Og efter yderligere tre-fire uger har man topkvalitets jord til at dyrke i, siger Nynne Juul og fortæller, at der kommer cirka 12 tons bokashi-kompost ud af affaldet.

- Når vi gør dette, er det for at skabe jordtypen humus, som har den samme evne, som vi kender fra træer. Den lagrer og binder Co2. Det betyder, at de 12 tons jord i alt vil binde lige omkring 25.000 tons Co2, oplyser hun.

På den måde kommer affaldet fra dette års Northside tilbage til Ådalen som næringsrig jord, hvori der for eksempel kan dyrkes krydderurter til brug på festivalen i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Sorte næsehorn på vej tilbage

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Aarhus

YouTube-videoer skal få børn ud i naturen: Inspiration til at opleve noget andet end legepladsen

Annonce