Annonce
Aarhus

Her er Aarhus' næste store attraktion

Vikingetiden ser flot og klar ud. Her er overinspektør Martin Djupdræt foran den. Gaden er af planker, som museets egne håndværkere har udformet. Foto: Hans Petersen

Byens historie fortalt under jorden i Den Gamle By rykker tættere og tættere på.

AARHUS: Aarhus disker op med den ene attraktion efter den anden i disse år. Snart åbner endnu en.

Gæsterne vil stå i kø, når Den Gamle By slår dørene op for historien om Aarhus, "Aarhus Fortæller".

Det er et stort rum under jorden, hvor vi bliver ført rundt i den århusianske historie med start i vikingetiden.

Begyndelsen er spektakulær. Gæster går ind i Ferdinand Sallings gamle forretning, kører en etage ned med elevatoren og er pludselig kommet 1200 år tilbage - til Vikingetiden.

Derfra går det slag i slag gennem byens historie helt op til i dag - og i fremtiden.

Udstillingen åbner for offentligheden 12. april, onsdagen før skærtorsdag, Men den skal stå klar allerede 11. april, fordi dér er en åbning kun for inviterede gæster.

Når man går rundt i det store område under jorden i 1974-byen, kan man tvivle på, at de mange håndværkere når i mål.

- Men bare rolig, siger overinspektør Martin Brandt Djupdræt. Vi skal nok nå det.

Ikke kun håndværkere er i gang med at sætte tingene sammen. Masser af teknikere og filmfolk laver videoer og lignende, som skal være med til at gøre oplevelsen attraktiv. Der bliver mange historier undervejs på skærme, der bliver hængt op.

Det store damplokomotiv fra Frichs' Fabrikker er for længst på plads, og det er også en container fra Maersk. De to store genstande skal være med til at fortælle om dengang, Aarhus stak af, da byen begyndte at vokse sig stor til at blive landets næststørste. Det var under industrialiseringen, hvor jernbanen opstod og fragtede kvæg og varer til havnen, hvorfra det hele blev sejlet videre.

Klar står også et afsnit af en kirke med momenter fra Aarhus Domkirke og indgangen til en by i vikingetiden med udskårne træplanker til vejbanen - lavet af museets egne folk.

På det første stykke af den lange tur bliver vi ført kronologisk igennem, men når vi kommer til den nyeste tid, bliver der valgmuligheder i platforme. Og der er nok at vælge imellem. Det vender vi tilbage til.

- Udstillingen vil tale til hele kropen, og vi bruger rigtige materialer, siger Martin Djupdræt, da vi kommer til vikingetiden og går på en vej af træplanker, som er skåret til af købstadmuseets egne tømrere.

- Og her i vejkanten er der også brugt naturmaterialer, og huset her ved siden af er af ler, der er klinet oven på pileflt, siger han og understreger, at alt, hvad der kan ligne fortiden, gør det.

Et kirkerum er opstået i 1400-tallet, Middelalderen, dengang biskop Jens Iversen Lange var en rigtig stor og magtfuld mand i Aarhus.

- I hans familiesymbol var tre røde roser, siger Djupdræt og viser, at de også er på loftet i kirken.

- Vi lægger vægt på, at Aarhus er en domkirkeby, og ved siden af er lærdommen i form af Katedralskolen, siger inspektør Lisbeth Skjernov, som er museumsinspektør og projektleder på Aarhus Fortælle og også er med på turen rundt.

Biskop Jens Iversen Langes familiesymbol er de tre roser, som er malet på buerne. Foto: Hans Petersen
Loft og vægge i kirken er flot og sirligt malet. Foto: Hans Petersen

Klasseforskelle

- Og så er vi ved tiden, hvor Aarhus stikker af fra de andre byer, siger Lisbeth Skjernov og fortsætter med at fortælle om det overflødighedshorn af tidshistorier, som man løber ind i på vejen gennem udstillingen.

For eksempel en biograf med otte siddepladser og ståpladser.

- Film på to-tre minutter undervejs fortæller historier om forskellige dele. Man kan tage dem alle eller gå videre efter en eller to, siger Martin Djupdræt. Et skilt, som er ved at blive malet, fortæller, at den gamle biograf Kosmorama skal lægge navn til.

Filmene handler for eksempel om klasseforskellene, om befolkningstyperne dengang, arbejdere, faglærte, købmænd og fabrikanter, om virksomheder som Chokoladefabrikken Elvirasminde, Oma Margarine, om Sabroe, der lavede store køleskabe, og Tørsleff, der lavede krydderier.

Så kommer vi til et afsnit, der vil handle om Besættelsen, hvor man hører Frihedsbudskabet fra 1945, når man forlader afdelingen og går videre til den næste.

På vej til næste rum kommer vi til at gå på et glasgulv med et stort, underbelyst Aarhus-kort, som er skabt via et satellitbillede.

Man kan tage en imaginær tur med sporvognen, der blot er en model. Foto: Hans Petersen

Aarhus Fortæller


  • "Aarhus Fortæller" er Aarhus' historie fra vikingetiden til i dag fortalt med genstande og videoer i Den Gamle By.
  • Udstillingen kan ses første gang tirsdag 11. april af et indbudt publikum.
  • Fra 12. april er der adgang for offentligheden.
  • www.dengamleby.dk
Biografen får navn og skilt efter en af byens mest kendte før i tiden. Foto: Hans Petersen
Annonce

Tag en tur med sporvognen

Videre kommer vi til byens rum og trafikken.

Der er historier om Aarhus som cykelby, om sporvejene og den sidste sporvogn i 1971. Vi kan køre en tur med den på en film i en stationær sporvogn. Vinduerne bliver skærme, hvor filmene vises.

- Det her skal være en levende udstilling, der skal følge med tiden. Vi skal kunne skifte ud, når nye ting kommer til og bliver historie, for eksempel letbanen, siger Lisbeth Skjernov.

Der bliver også et hjørne, der fortælle om, hvordan borgernes protester har ændret beslutninger, for eksempel om lukningen af Åby Bibliotek og Rundhøjskolen, om bz'erne - og måske engang om kvindesvømning i Gellerup.

Sporten får også en plads. Med historier om triumfer og med et medaljeskab, hvor for eksempel Sara Slott Pedersens OL-medalje vil kunne ses foruden medaljer fra dans, basket, atletik og cykelløb.

Her skal vi gå ind. Overinspektør Lisbeth Skjernov foran bygningen, hvor Ferdinand Sallings butik vil være i nederste etage. Foto: Hans Petersen
Her er Ferdinand Sallings forretning. Et lignende hus er ved at blive opført i Den Gamle By, og gennem det skal vi føres ned i udstillingen. Foto: Den Gamle By
Annonce

Sprogkursus i århusiansk

Et helt særligt tilbud bliver et sprogkursus i århusiansk med entertaineren, tidligere folketingsmedlem Jacob Haugaard.

Plads til århusianernes egne billeder bliver der også - det er et udpluk af de mange billeder, folk sender ind til Den Gamle By.

Arbejdslivet har sit eget kapitel med en generel historie om, hvordan det fysiske arbejde i høj grad er gået over til at være videnserhverv.

- Der er uendeligt mange virksomheder, Centralværkstedet, Terma, Filmbyen og sygehusene, og vi viser fotos, film og genstande, siger Martin Djupdræt.

Der kommer også små videoer, ti Aarhus-historier hentet i Dorte Søholms bog "Made in Aarhus", der udkom for nylig. Film bliver der blandt andet om Magnum Is, OOA- logoet, Kaospiloterne, Søstrene Grene og Føtex.

Annonce

Værelse i Parkkollegiet

Et værelse fra Parkkollegiet på Universitetet er ved at blive indrettet.

Der kommer også et særligt litteraturhjørne, hvor man kan slænge sig og læse bøger, og en væg med kulturplakater, og filminstruktøren Nils Malmros' første kamera bliver udstillet.

Musikken får naturligvis også sin plads.

- Det bliver som en Maggi-terning af Aarhus Rocks, siger Lisbeth Skjernov og remser et par genstande op: Tina Dickows kjole og Thomas Helmigs vest.

Og sådan kunne vi blive ved. Lige nu handler det om at få det hele gjort klar.

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Kom så, Sara Slott! - Mandag venter karrierens sidste OL-semifinale

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce