Annonce
Aarhus

Her er alt det, vi andre ikke så, når Rasmus Tantholdt var på tv

Anders Bach (til venstre) er fotografen og Rasmus Tantholdt journalisten. Sammen har de nu lavet bogen "Det vi så". Foto: Flemming Krogh
Den århusianske journalist og hans trofaste fotografkollega Anders Bach laver bog om deres mange rejser.

AARHUS: Journalisten Rasmus Tantholdt og fotografen Anders Bach har rejst så meget sammen, at der er personer, som kalder dem "ægteparret". De har fortalt masser af historier med billeder fra det meste af verden. Om krig og kærlighed og emner midt imellem. Og så har de gjort en ting mere: De har selv i de mest trængte situationer haft åndsnærværelse til at tage billeder af det, der ikke blev sendt på tv.

De billeder - og lidt flere - er der nu kommet en bog ud af. Ikke kun med billeder, men med en lille historie til hver enkelt episode, og den kan godt være forsynet med flere billeder.

Bogen "Det vi så - Fra Mogadishu til Hong Kong. Fotografier fra kanten af verden" er netop udkommet.

Annonce

Sammen siden 2006

De to kan skændes akkurat som to i et ægteskab, men de har, som de selv siger "et misundelsesværdigt samarbejde og et unikt venskab".


Det er mig, der er på skærmen, men Anders må ofte tage slagene.

Rasmus Tantholdt


De har arbejdet sammen siden 2006 og oplevet frygtindgydende situationer, hvor de ikke vidste, om de ville dø i næste øjeblik. Også der har de taget billeder.

- Det er mig, der er på skærmen, men Anders må ofte tage slagene, når vi er af sted. Det er manden med kameraet, folk går efter ved demonstrationer, der kommer ud af kontrol, eller situationer, hvor krigen kommer for tæt på, siger Rasmus Tantholdt.

Han er opvokset i Aarhus og har lavet journalistik for blandt andet Aarhus Nærradio, Radio Colombo og Aarhus Nyheds-tv samt TV Midt-Vest, mens Anders Bach har arbejdet for Nordjyske Medier.

Annonce

Interesserede venner

- Når vi viste vores personlige billeder til venner og bekendte, var de voldsomt interesserede. Det gav os ideen til at stykke det hele sammen til en bog, og derfor er billedet i centrum af bogen, siger Rasmus Tantholdt.

- Tv-billederne forsvinder, men stillbilleder bliver fastholdt og giver fordybelsen. Man kan kalde indholdet i bogen for "behind the scenes", livet, når kameraet er slukket, siger Anders Bach.

Rasmus Tantholdt har rejst i 103 lande, Anders Bach i 96.

- Vi konkurrerer lidt om, hvem der kan nå højst, siger Tantholdt med et grin.

De laver også reportager herhjemme.

- For eksempel fik vi adgang til en intensiv afdeling på Odense Universitetshospital, mens coronaen var værst.  Det var helt anderledes end at stå i et brændpunkt ude i verden, siger Rasmus Tantholdt.

Annonce

Coronaen i Kina

De fik lavet optagelser i Beijing i Kina under coronaen i januar i år, men de kom kun ind i landet, fordi de var i transit i tre dage, hvorefter de skulle videre til Nordkorea, og de var under opsyn på grund af ansigtsgenkendelse på kameraer.

- Det værste, vi har oplevet, var i Alexandria i Egypten under præsident Hosni Mubarak i 2011. Vi troede, vi skulle dø, da vi i vores bil blev omringet af 40-50 egyptiske mænd, der ville have os ud af bilen blot fordi vi var journalister og dermed spioner. De stod med knive, bankede på ruderne og hoppede op på tag og kølerhjelm. Vi blev reddet af en soldat, der overtog rattet - den egyptiske chauffør var for længst stukket af. Soldaten kørte os gennem mængden, gadens parlament, ind i folk, indtil vi ikke kunne komme længere for brændende bildæk, der lå tværs over vejen. Men vi slap væk. Der så vi hinanden helt i knæ og lærte en masse om hinanden, fortæller de to.

- Anders Bach har også været ramt af en tåregasgranat. Blodet fossede ud af hans ansigt, og jeg tænkte, at nu var det slut. Men så kom en sygehjælper til undsætning, siger Rasmus Tantholdt.

Annonce

Bevar begejstringen

Han er 47 år og Anders Bach er 46.

Og hvor længe skal de så blive ved i så 'omkringfarende' og undertiden farefulde job?

- Først hvis vi mister motivationen, holder vi op. Så længe, vi er engagerede, fortsætter vi. Begejstringen må man aldrig miste, siger de og forklarer, at de for eksempel har dækket det amerikanske valg en del gange.

- Vi var der, da Obama blev valgt, og da Trump blev valgt. Men vi tager det som en udfordring at finde en ny vinkel, siger de og understreger, at de begge er begyndt i lokaljournalistik, hvor man er tæt på folk. Det er de også i det, de laver nu.

- Den gode historie er det vigtige, siger de.

Bogen

"Det vi så - Fra Mogadishu til Hong Kong. Fotografier fra kanten af verden". Rasmus Tantholdt og Anders Bach. Forlaget 28b. Er udkommet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce