Annonce
Aarhus

Her er Bjarke Ingels 21 nye badehuse på Aarhus Ø

Det første af badehusene er købt af Aarhus Domkirke, og derfor har man fra BIGs side givet det en anden taghældning, så taget mere ligner et spir. PR-foto
21 fritliggtende badehuse pryder nu Havnepromenaden på Aarhus Ø. De er beklædt med helt specielt træ.

AARHUS: De nye badehuse på Aarhus Ø er klar. Og de ligner ikke ligefrem dem, vi kender fra Løkken - eller Melbourne. De har arkitekt Bjarke Ingels eget udtryk og bryder med gængse principper. Undgå standardløsninger var opdraget, fortætter folkene bag.

Det ses blandt andet på husenes beklædning, der er udviklet helt specielt til opgaven: Termobehandlet træ, der efterfølgende er brændt efter en gammel japansk teknik. Husene, der er en del af arkitekt Bjarke Ingels Groups boligprojekt AARhus, skiller sig markant ud fra almindelige beboelsesbygninger.

Det betyder blandt andet, at man som køber af et badehus forpligter sig til mindst ti dage om året at lave et offentligt, publikumsorienteret arrangement i huset, ligesom man ikke må have trukket gardinerne for, når man ikke er i huset. Det skal nemlig altid være muligt at se, hvad husene bliver brugt til.

Annonce
Husene er beklædt med termobehandlet træ, som efter japansk metode er brændt, så det bliver vedligeholdelsefrit. PR-foto

- Brugen af brændt træ i en arkitektonisk sammenhæng er en gammel tradition kendt fra Japan, hvor teknikken har været brugt i mange år. Når træets overflade brændes, skabes en naturlig imprægnering, hvilket gør træet vedligeholdelsesfrit. Dette i samspil med det sorte, brændte udtryk bevirker, at det både æstetisk og praktisk er et super attraktivt materiale at arbejde med, fortæller Søren Martinussen, Senior Architect hos Bjarke Ingels Group.

Badehusene er tegnet, så de er 100 procent åbne mod sydvest for at udnytte lyset og den attraktive udsigt til vandet, industrihavnen og Aarhus Midtby. Samtidig er bagsiden af husene helt lukket af. Her er de nemlig beklædt med det brændte træ i et roterende mønster med aflange udskæringer.

De nye huse vil blive solgt efter motiveret ansøgning. Aarhus Domkirke har blandt andet købt to, som de vil bruge til arrangementer, så kirken kan rykke ud i byrummet.

Hårdt, brændt træ med japansk teknik

Det mørke, brændte træ, der nu pryder havnekajen, har været igennem en længere proces for at blive modstandsdygtigt over for det hårde havnemiljø, forklarer firmaet bag.

- Det er jo et ekstremt hårdt miljø, badehusene står i. Derfor valgte BIG at bruge vores Frøslev Heatwood. Det er termobehandlet træ, der er varmet op til 212 grader for at trække alle sukkerstoffer ud. Det sikrer, at cellerne i træet lukker sig og stopper med at arbejde. Resultatet er, at træet hverken udvider eller trækker sig sammen, som tiden går – og det er selvfølgelig med til at øge holdbarheden markant, siger Carsten Pedersen, projektchef hos Frøslev Træ.

- Men vi stoppede ikke her. Vi måtte tænke ud af boksen for at ramme det brændte udtryk til beklædningen af facaderne, som BIG ønskede. Udover varmebehandlingen af træet gav vi det derfor en brænding med afsæt i den gamle, japanske Shou Sugi Ban-teknik – hos Frøslev Træ

Den ene side, fronten, af badehusene er én stort glasbeklædt facade, mens bagsiden er lukket med special-træ. PR-foto
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce