x
Annonce
Aarhus

Her er de: 11 østjyder blandt landets 100 rigeste

Ingen kommer i nærheden af LEGO-familien, men 11 østjyder er med på listen over landets 100 rigeste. Heriblandt to i top 4.

Landets rigeste

ØSTJYLLAND: Hvert år laver Berlingske.dk en liste over de 100 mest velhavende familier i Danmark.

En liste der plejer at have et stort østjysk aftryk. Sådan er det også i år, hvor i alt 11 østjyske enkeltpersoner eller familier er med på de rigeste liste. Vi har pillet de 11 ud fra den fulde liste og rangeret dem nedenfor.

11: De Linde - 1,5 milliarder

Mogens de Linde (billedet) og tvillingebror Olav de Linde er atter at finde på listen. Foto: Henning Bagger

De Linde Holding havde i 2017 et overskud på knap en halv milliard, og med en samlet formue på 1,5 milliarder kroner, lander familien de Linde på en samlet 78. plads over de mest velhavende i landet.

De to tvillingebrødre Mogens og Olav de Linde startede oprindeligt virksomheden sammen, men siden har de århusianske brødre delt aktiviteterne mellem sig.

10: Jørn Tækker - 1,6 milliarder

Jørn Tækker kravler op ad listen efter store ejendomssalg. Foto: Axel Schütt

Den århusianske ejendomsudvikler Jørn Tækker stiftede virksomheden Tækkersminde for 21 år siden.

Med ejendomssalg på 2,8 milliarder kroner i det seneste regnskabsår og køb af ejendomme for en halv milliard kroner, ryger manden bag bydelen Nye med på årets liste på en 75. plads.

9: Michael Holm og familien - 1,8 milliarder

Stifter af Systematic, Michael Holm. Foto: Kim Haugaard

Michael Holm stiftede for 33 år siden virksomheden Systematic, der har hovedsæde på Søren Frichs Vej i Aarhus.

Og det går glimrende.

Systematic havde en stigning i omsætning med hele 63 procent, og indtjeningen blev mere end femdoblet i seneste regnskabsår, blandt andet på grund af en milliardordre til det amerikanske forsvar, der sender Michael Holm og familie ind på en samlet 64. plads.

8: Familien Lindberg - 1,9 milliarder

Optiker Poul Jørn Lindberg fik i 2011 ridderkorset. Han stiftede brillevirksomheden Lindberg, der i dag drives af familien. Foto: Bjarne Løthcke/Scanpix 2011

Den familieejede koncern Lindberg blev etableret for 45 år siden, og siden har familien skabt en formue på brillestel. 2017 bød på et overskud på lidt over 100 millioner kroner og den samlede formue på 1,9 milliarder kroner placerer familien på en samlet 59. plads.

7: Ib Nymark Hegelund - 3,2 milliarder

I 2011 flyttede Ib Nymark Hegelund sit selskab Imbtech og sig selv til Luganosøen i Schweiz. Foto: Iris/Scanpix

Enzymkongen fra Lystrup, Ib Nymark Hegelund, skabte sin formue på sin enzymvirksomhed, men bor nu i Schweiz, hvorfra han har øget sin formue via større ejendomssalg.

2016 stod i store tab for Ib Nymark Hegelund, som efter et godt 2017 dog kan kravle op på en samlet 37. plads med en formue på 3,2 milliarder kroner.

6: Thorkil Svendsen Andersen - 3,8 milliarder

Thorkild Svendsen Andersen, stifter af Frode Laursen. Foto: Rene Lykke Sørensen

Den østjyske rigmand Thorkil Svendsen Andersen har skabt sin formue på logistik og transportvirksomheden Frode Laursen. Fremgang i 2017 sender ham ind på en samlet 32. plads.

Ejermæssigt har han for flere år siden overdraget 40 procent af firmaet til hver af sine to døtre, mens han selv har beholdt 20 procent.

5: Peter Bohnsen - 4,1 milliarder

Peter Bohnsen. Foto fra 2005: Kim Haugaard

På 30-pladsen finder vi århusianske Peter Bohnsen og hans familie, hvis formue på 4,1 milliarder kroner bygger på salget af Peter Bohnsens halvdel af rederiet Unifeeder for 11 år siden.

4: Familien Due Jensen - 4,3 milliarder

Stifter af Grundfos, Niels Due Jensen. Foto: Morten Dueholm

På pladsen lige over Peter Bohnsen finder vi familien Due Jensen, der står bag Grundfos i Bjerringbro.

Virksomhedens omsætning steg sidste år med én milliard til 25,6 milliarder samlet. Formuen på 4,3 milliarder sender familien ind på en samlet 29. plads over de rigeste i landet.

3: Henrik Lind - 4,9 milliarder

Henrik Lind har tjent sin formue på Danske Commodities, som han fornyligt solgte. Foto: Jens Thaysen

Henrik Lind har skabt sin formue på virksomheden Danske Commodities, som han har solgt til norske Equinor for omkring tre milliarder kroner.

Den store fremgang i indtjening har sendt den århusianske rigmand et godt stykke op ad listen, 26 pladser i alt, så han kommer på en samlet 23. plads over de rigeste i landet.

2: Lars Larsen - 35,1 milliarder

Lars Larsen er stadig blandt de allerrigeste i Danmark. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Godt halvdelen af den østjyske mangemilliardær Lars Larsens formue er placeret i Jysk Holding, der har hovedkvarter i Brabrand.

Et godt år med øget prissætning og indtjening betyder, at han i år kan lægge mere end syv milliarder kroner til formuen, så den i dag er på 35,1 milliarder, hvilket gør ham til landets 4. rigeste.

1: Familien Holch Povlsen - 51,1 milliarder

Anders Holch Povlsen og familien bag Bestseller-koncernen er røget en plads ned fra 2017, men er stadig landets tredjerigeste. Pressebillede: Bestseller

Familien Holch Povlsen er med afstand den rigeste i Østjylland og den tredje rigeste i hele landet.

Bestseller-koncernen sikrede familien en øget formue på 11 milliarder kroner det seneste år, men alligevel må Holch Povlsen se sig overhalet af familien bag Coloplast, Louis-Hansen, der nu indtager 2. pladsen på listen.

Størstedelen af familiens formue er ejet af anden generation, Anders Holch Povlsen, der fornyligt fik stor omtale for sin projektdrøm om at bygge Europas højeste højhus på 320 meter i Brande.

Den med afstand rigeste familie i Danmark er stadig familien Kirk Kristensen, der står bag LEGO, og som i den seneste optælling er god for 135 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efterlysning: Har du set Maria?

Kronik

Lad os nu tage en dag af gangen

Disse linjer nedfældes på andendagen efter dronningens tale til nationen. Og hvor kan vores dronning dog bringe sine budskaber med enkle og sigende ord. Jeg har deadline i dag, og plejer ofte at få udsættelse med begrundelser som travlhed med foredrag eller børnepasning. Men mine foredrag er alle aflyste. Og jeg er for gammel til, at det er forsvarligt, at jeg træder til. Der kunne ellers godt være brug for en farmor til to livlige drenge på 4 og 1.5 år, når begge forældre arbejder hjemmefra. Jeg havde planlagt et andet tema, men Corona-situationen kalder på lidt dybere eftertænksomhed. Lad mig først sige, jeg er så taknemmelig over at bo i et land, hvor systemet passer på os. Taknemmelig over, at vi er så velpolstrede, at der kan gives tilsagn om milliarder til vores nødstedte arbejdsmarked. Stolt af vores folkevalgte, der, uanset politisk observans, står sammen om at gøre det nødvendige. Men selvom vi er i de bedste hænder og retter os efter myndighedernes anvisninger, så møder jeg overalt en stor frygt for, hvad det her vil ende med. Og frygten er forståelig, men den gør situationen unødvendig pinefuld. Frygten er vores stærkeste negative grundfølelse, sidder i krybdyrhjernen og er medvirkende til, at vi som art har overlevet. Den hjalp os som huleboer til at være forsigtige, så vi ikke lige løb i gabet på en sabeltiger. Men i ”coronasituationen” gavner den os ikke. Hvad kan vi så stille op med denne livsglædedræbende frygt? Vi kan forsøge at flytte fokus, øve os i at sende de negative tanker væk og fylde hjernen med de ting, vi har at være taknemmelige for. Som jeg før har skrevet: Hjernen kan kun én ting ad gangen. Vores hjerne belønner os, når vi gør noget godt. Nu er det tid til de opringninger til ældre i vores netværk, som ikke er så mobile. Og selv om de er mobile, frarådes de fra nu af offentlig transport. Jeg vil ringe en ekstra gang til min søns farmor, som er 96 og bor i Ringsted. Hun er glad og tilfreds, trods den hårde skæbne at blive enke tidligt ved en ulykke, og alt for tidligt at lægge to sønner i graven. Livet har sendt os en uventet gave i en meget grim indpakning, som vi har lyst til at sende retur uåbnet. Men det er ikke muligt. Hvad så? Ja, lad os pakke den ud og se, hvad budskabet er. Jeg kunne forstille mig, at denne krise giver os nye værdier. At vi bliver bevidste om, hvad der er vigtigt i livet. Og min forhåbning er, at vi vil se tilbage med stolthed over at tilhøre en nation, hvor vi klarede krisen ved at stå sammen og vise samfundssind. Og lige et perspektiv: ”I gamle dage blev folket bedt om at gå i krig for fædrelandet, i dag bliver nationen bedt om at blive på deres sofa”, som Ulla Therkelsen rapporterede. Vi må i skrivende stund stadig bevæge os ud i foråret. Og ”luften har godt os” som min far altid sagde, når vi sad og kukkelurede på vores værelser. Lad os bevare modet.

Aarhus

Mængden af unge corona-patienter overrasker sygeplejerske: - De yngre patienter er virkelig bange

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Aarhus

Hold liv i guitarspillet under coronakrisen: Århusiansk virksomhed underviser elever online

Annonce