Annonce
Aarhus

Her er den nye arkitektskole ved Godsbanen

Det rå og det enkle er kendetegnende for den nye arkitektskole, hvor der bliver plads til at eksperimentere og prøve idéer af i stor skala. Vargo Nielsen Palle og ADEPT.

Råt, åbent og med god plads til eksperimenter. Vinderen er fundet i projektkonkurrence om byens nye arkitektskole, der skal stå klar ved Godsbanen i 2020.

Annonce

AARHUS: Her er den nye arkitektskole, der skal stå klar til 600 studerende ved Godsbanen i sommeren 2020.

Noget overraskende er det den helt unge tegnestue Vargo Nielsen Palle, der i dag blev udpeget som vinder af projektkonkurrencen NEW AARCH - den nye arkitektskole - foran internationale og anerkendte tegnestuer som blandt andre BIG - Bjarke Ingels.

Det er endda en helt enig dommerkomité, der sender opgaven til i omegnen af 260 mio. kr. i hænderne på Vargo Nielsen Palle, der indgår i tæt tværfagligt samarbejde med ADEPT, Rolvung & Brøndsted Arkitekter, Tri-Consult og Steensen Varming.

Det er statens Bygningsstyrelsen, der er bygherre og ejer af den kommende arkitektskole på godsbanen, mens skolen lejer sig ind i den 13.000 etagekvadratmeter store bygning.Dommerkomiteen, der har udpeget Vargo Nielsen Palle som vinder af projektkonkurrencen om den nye arkitektskole bestod af:

Vicedirektør i Bygningsstyrelsen Signe Primdal Lyndrup, kontorchef i Bygningsstyrelsen Martin Lose, bestyrelsesformand for Arkitektskolen Aarhus Ingelise Bogason, rektor for Arkitektskolen Aarhus Torben Nielsen, projektchef i Realdania Lars Autrup og som fagdommere arkitekterne Jens Thomas Arnfred og Reiulf Ramstad (Norge) samt ingeniør Frank Jensen.

Blandt dommerkomiteens rådgivere var repræsentanter for Aarhus Kommune: Direktør for Teknik og Miljø, Erik Jespersen og stadsarkitekt Stephen Willacy.

Sådan kommer den til at tage sig ud den nye arkitektskole på godsbanen - lige bag de lange godsbanehaller. Til højre selve skolen, der trapper ned i højden mod godsbaneområdet. Til venstre en hal til udstillinger og eksperimenter, som skolen satser på at få finansieret med fondsmidler. Illustration: Vargo Nielsen Palle og ADEPT.
Annonce

Skolen bliver synlig

- Det er et stærkt projekt, som væver sig sammen med sine omgivelser, ådalen, byen og de omkringliggende naboer i området. Den nye arkitektskole bliver et kulturelt samlingspunkt, der lægger op til samspil og dialog. Det bliver en fabrik for arkitektureksperimenter, som lægger op til samarbejde med såvel byen og branchen som med vores naboer. Lige hvad vi har ønsket os, lyder det fra arkitektskolens rektor, Torben Nielsen.

Da skolen startede for godt 50 år siden, var det i "midlertidige" lokaler i en gammel købmandsgård ved Nørreport. Her bor den stadig. Men ikke kun her.

- Vi er spredt på ni forskellige adresser. Og bygningerne gør, at vi i høj grad kommer til at lukke os om os selv, siger Torben Nielsen og fortsætter:

- Med den nye skole bliver det mere synligt, hvad vi går og laver. Og med den centrale placering i et kreativt miljø, vil det trække opmærksomhed, fordi folk kan komme forbi, kigge ind gennem vinduerne og se, hvad vi laver. Det bliver tydeligt for byen.

Den nye og meget transparante arkitektskole set fra Carl Blochs Gade. I baggrunden ser man Æggepakkeri-projektsets planlagte bolighus i 13 etager. Vargo Nielsen Palle og ADEPT.
Annonce

Udstillingshal

Udover den 13.000 etagekvadratmeter store bygning mod Carl Blochs Gade, der trapper ned i terrasser ind mod godsbaneområdet, håber skolen, at den via fonde kan få penge til også at bygge en hal til udstillinger og eksperimenter længere inde på godsbaneområdet. Også det byggeri indgår i vinderprojektet.

- Vi håber, vi kan skaffe midlerne, så hallen bliver bygget samtidig med skolen. Ellers gør vi det hen ad vejen, når der er midler til det, siger Torben Nielsen.

Byggeriet af arkitektskolen betyder, at Institut for X mister en del af sine lokaler på godsbaneområdet.

- Vi er i dialog med Institut for X om, hvor de kan få 300 kvadratmeter som erstatning for det, de mister, siger Torben Nielsen.

Annonce

En arkitekt-by

Arkitektskolen har gennem årene haft stor betydning for Aarhus, der er en af de europæiske byer, der har den tætteste koncentration af arkitekter.

- Uden skolen ville der slet ikke være det erhvervsliv omkring arkitektur i Aarhus, som der er. Uden den fødekæde, som skolen udgør, ville firmaerne ikke kunne rekruttere nye arkitekter i det omfang, de kan i dag, siger Torben Nielsen.

Han fremhæver, at store anerkendte arkitektfirmaer som Arkitema - i dag landets største tegnestue - 3XN og Schmidt Hammer Lassen alle har deres udspring blandt unge arkitekter fra arkitektskolen.

- Siden kom tegnestuer som Cebra og Aart til, og blandt de nyere kunne man nævne Sleth, siger Torben Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Måtte springe for livet: Nøgen kvinde forsøgte at køre betjente ned

Annonce