Annonce
Aarhus

Her er byens nye stadsarkitekt: En fri fugl på 44 år

Anne Mette Boye tiltræder fra årsskiftet som er ny stadsarkitekt i Aarhus. Nu afløser Stephen Willacy, der har været stadsarkitekt siden 2012. Foto: Aidin Esmaeli
Anne Mette Boye er fra årsskiftet stadsarkitekt i Aarhus. Hun skal udtænke den langsigtede byplanlægning, arbejde med helheder, og holde fokus på, at byliv og byrum kommer før bygninger i byens vokseværk de kommende mange år.
Annonce

AARHUS: 44-årige Anne Mette Boye er ansat som ny stadsarkitekt i Aarhus Kommune fra 1. januar.

Hun er arkitekt og urban designer og har de seneste 16 år arbejdet med bydesign og byudvikling – senest som studielektor på Arkitektskolen i Aarhus, hvor hun onsdag forsvarede sin Ph.d om videreudvikling af bæredygtige erhvervsområder.

Med ansættelsen af Anne Mette Boye har Aarhus Kommune ønsket at styrke stadsarkitekt-embedets opgave i forhold til at forme den langsigtede udvikling af byens arkitektoniske udtryk frem for udviklingen af enkeltprojekter.

Annonce

Et gearskifte

- Vi skifter gear. Den nye stadsarkitekt skal kigge mindre på den enkelte bygning og mere på byens udvikling, arkitekturen og bykvalitet. Hun skal sætte de overordnede rammer for, hvad byudviklingsprojekter skal give tilbage til byen i forhold til byrum, det grønne og på klimaområdet, siger direktøren for Teknik og Miljø, Henrik Seiding.


Vi får en stadsarkitekt, der er optaget af den langsigtede byudvikling. Hendes styrke, er blandt andet, at hun kan hæve sig op i forhold til visioner og retning i byudviklingen.

Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø


Gearskifte eller ej. Også den nye stadsarkitekt er uden formel magt og indflydelse.

- Stadsarkitekten er rådgiver for hele organisationen. Det er fortsat en fri fugl, der kan komme med de gode forslag og overbevise os andre om, at de er gode. På den måde er det en ganske magtfuld stilling, selv om der ikke formelt er meget magt i den, siger Henrik Seiding.

Annonce

Stærk profil med stærk personlighed

Anne Mette Boye er valgt blandt 27 ansøgere til jobbet. Hun er uddannet urban designer fra Aalborg Universitet i 2004 og har siden blandt andet været landskabsarkitekt hos Schønherr Landskab, medstifter af tegnestuen Metopos, og projektleder og del af ejerkredsen hos Bascon.

- Vi får en stadsarkitekt, der er optaget af den langsigtede byudvikling. Hendes styrke, er blandt andet, at hun kan hæve sig op i forhold til visioner og retning i byudviklingen. Anne Mette Boye kommer med en stærk profil og en stærk personlighed, siger teknisk rådmand Bünyamin Simsek.

Og han fortsætter:

- Udviklingen i Aarhus går meget stærkt, og der bygges nyt i et omfang, som ikke er set før. Det skaber et stort behov for at få et mere klart billede af, hvad det er for en by, vi gerne vil skabe. Vores nye stadsarkitekt får til opgave at se mere strategisk på, hvad vi skal gøre, og hun skal hjælpe byens mange interessenter og borgere til at samarbejde om, hvordan vi bygger Aarhus endnu bedre.

Annonce

Ambassadør for byliv og kvalitet

Selv er den nye stadsarkitekt ikke meget for at komme med programerklæringer, før hun er tiltrådt.

- Kommunen har en ambition om at løfte det strategiske niveau i byplanlægningen. Som stadsarkitekt bliver min rolle at tænke i det overordnede og det helhedsorienterede. Jeg bliver en slags ambassadør for byliv, byrum og arkitektonisk kvalitet, siger hun.

Blandt den nye stadsarkitekts første større opgaver bliver det at færdiggøre kommunens nye politik for arkitektur og bykvalitet, at få byrådets målsætninger på klimaområdet tænkt ind i byudviklingen, og at inddrage den grønne og blå dagsorden som aktiver i måden at tænke byliv på.

Anne Mette Boye afløser Stephen Willacy, der har været åremålsansat som stadsarkitekt i først fem år og siden forlænget to gange, i alt næsten ni år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Aarhus

Dagens corona-tal: Ja tak - lad os bare få flere af den slags meldinger

Annonce