Annonce
Indland

Her er DK: Vækstcenteret i Nørre Snede - hvor man prøver at slippe alle absolutter

Forfatter Peter Høeg har skrevet om Vækstcentret i Nørre Snede i opslagsværket "Her er DK."

55°57'50"N 9°23'24"Ø

Annonce

Man kan holde af steder, som man holder af mennesker.

Der er et græsk ord for den følelse, som for så mange af de dybere områder i os selv: Topofili, kærlighed til stedet.

Den følelse nærer jeg for Vækstcenteret.

Jeg elsker gårdspladsens fire hvidkalkede længer, springvandet, træerne og blomsterne, det på én gang tidløse og moderne. Granitkvadrene. Stilheden der vibrerer af intensitet. Omhuen det hele er bygget og vedligeholdt med. Materialernes kvalitet. Den måde hvorpå overfladerne på én gang er rustikke og forfinede. Blandingen af gammel dansk landbrugsejendom og moderne undervisnings-, opholdsrum og beboelse. Grøntsagsmarken. Haven foran Jes Bertelsens og hans kærestes, Mariannes, diminutive lejlighed. Det lille industrikøkken. Meditationssalens kuppelloft. Duften af æteriske olier og cremer på den gang hvor Elysia, urteværkstedet, ligger. De store træer.

Det er som om stedets historie er blevet æltet ind i stofligheden. Som om murstenene stadig synger om de 30 år siden grundlæggelsen: Synger om pionérånden, forelskelserne, skilsmisserne, kontroverserne og deres løsninger. Arbejdsomheden i at forene den demokratisk valgte ledelse med de naturlige hierarkier. Ligesom ude i samfundet. Besværet med at gøre offentligheden begribelig at centeret ikke er en sekt og intet har med religion at gøre. Lettelsen ved at denne forståelse nu langsomt spreder sig. Selve den rå mængde af fysisk arbejde når et sted skal bygges gældfrit op ved frivilligt og ulønnet arbejde.

Vækstcenteret er et forsøg på at etablere en ikke-religiøs, ikke-dogmatisk spiritualitet i det moderne Danmark. Stedet er for mig et socialt eksperiment, hjemsted for mennesker der ønsker at leve i pagt med det moderne samfund og samtidig give plads til fordybelse. Personlig fordybelse og fordybelse i kærlighedsforhold og venskaber.

Det er også - i hvert fald for mig - et spirituelt mini-universitet og en slags højskole, intenst optaget af et stykke vigtig folkeoplysning omkring aspekter af selvudvikling og bevidsthedsmæssig fordybelse.

Og det er et sted, hvor der også er plads til, og viden om, den dybere og mere krævende del af en spirituel træning som vel altid kun kan og skal interessere ret få.

Jeg bilder mig ind at Centeret udstråler disse funktioner, at det beamer dem som en atmosfære. Det er ikke gemt bort i en skov­idyl der kunne friste til følelser af separation, af at være noget særligt. Det ligger i en lille provinsby, klos op og ned ad det helt almindelige liv, Nørre Snede er en westernby, huse samlet omkring et kryds med benzinstationer, supermarkeder og en kirke.

Og så alligevel: Byen er den højst beliggende i Danmark, her er en overraskende vidde, en (indbildt) følelse af at kunne se helt til Vesterhavet. Nogle af Danmarks største og smukkeste naturområder lige i nærheden. Via Nørre Snede hænger Rørbæk-skovene og Rørbæk Sø sammen med Vrads og sø-højlandet helt til Silkeborg. Faktisk er det et af de få områder i Danmark (det eneste?) hvor man med lidt omhu kan komme til at vandre i dagevis uden at møde et menneske. Hvor der er en reel chance for at fare vild. Og finde hjem igen. Så snart man bevæger sig uden for Centerets gårdsplads, støder man hele tiden på udsigtspunkter hvorfra man får fornemmelsen (igen delvist illusorisk) af at se ned over resten af Jylland.

For et par år siden fik vi besøg af en journalist fra et københavnsk dagblad. En mand der både er præmieret og alment respekteret for den gennemtrængende intelligens med hvilken han har kunnet afsløre og skrive om økonomiske uregelmæssigheder af samfundsmæssig betydning.

Han var her et par dage, og vi gav ham alt den hjælp vi kunne. Selv om det ikke var meget han behøvede. Vækstcenteret er drevet af en fond hvis regnskaber i forvejen ligger on-line tilgængelige på nettet.

Journalisten var prisværdig åben omkring sit motiv: Han var kommet for at samle stof til en artikel der om muligt skulle afsløre noget fordækt, og i hvert fald tage stilling til om Centeret var en sekt.

Efter et par dages intens efterforskning konkluderede han at hans arbejde havde været fuldstændigt forgæves, og at der ikke var stof til en artikel. Vækstcenterets økonomiske forhold var glasklart gennemsigtige, og organisationen havde ingen lighed med en sekt.

Da vi fulgte ham til dørs, rystede han tankefuldt på hovedet. - Jeg troede ikke sådan et sted fandtes i Danmark, sagde han. - Det er jo et Paradis.

Selvfølgelig er det ikke et Paradis. Men det er et værdifuldt sted. For nu at vende tilbage til gårdspladsen: Her kan også den besøgende mærke stedets kraft. Fornemmelsen af at samtidigt med at her er masser af børn og almindeligt familieliv, er dette også et sted hvor man kommer til at møde sig selv. Til at blive konfronteret med sig selv.

Må jeg forsøge mig med en helt kort formulering af hvad spirituel træning går ud på? I forhold til lokaliteter?

Man kan for eksempel tænke på et sted man elsker, som man omfatter med topofili. Hvor man har udviklet hvad nogle kalder en stedkrop, det vil sige at tilknytningen opleves fysisk, man føler sig veltilpas bare man nærmer sig, man fyldes af fred bare man kommer inden for døren.

Når man er i kontakt med den følelse, slipper man billedet af den konkrete lokalitet, af stedet selv. Og mærker selve sin evne til at holde af, til at elske. Steder og mennesker. Til at elske livet. Man hviler så et øjeblik i den følelse, eller rettere: i selve følelseskapaciteten.

For steder forsvinder, de forsvinder fra os, eller vi forsvinder fra dem. Og mennesker gør. Men kærlighedsevnen peger måske på noget der ikke forsvinder. Måske. Som man ville sige på Vækstcenteret. Hvor man prøver at slippe alle absolutter. Med et skævt smil.

Faktisk er det et af de få områder i Danmark (det eneste?), hvor man med lidt omhu kan komme til at vandre i dagevis uden at møde et menneske.

Peter Høeg, forfatter

Her er DK

"Her er DK" er et geografisk opslagsværk udgivet på Brøndums Forlag.

Avisen Danmark bringer udvalgte tekster fra opslagsværket.

Dette er den anden af teksterne. Den første var Anders Agger om Ringkøbing.

Læs mere om "Her er DK" på www.her-er-dk.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce